Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЖАРНИКАРСКАТА КАСКА НА ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

Според някои социологически агенции, столичният градоначалник Бойко Борисов е с най-висок рейтинг сред политиците. Според обикновените и отрудени нашенци и нашенки обаче социолозите само унизяват личността на Бойко Борисов. И то по най-коварния начин - като упорито мълчат за най-високия му рейтинг сред българските кметове, бившите главни секретари на МВР и храбрите огнеборци (пожарникарите), собствениците на охранителни фирми, персоналните телохранители, каратистите, футболистите аматьори и т. н.
Ето защо е крайно време хората от най-близкото обкръжение на Бойко Борисов в сдружението ГЕРБ завинаги да престанат да му подливат вода, да го правят за смях и да дават хляб на малцината му врагове и завистници.
Последният пример за това, че в неправителствената си пазва Борисов държи не една и две змии, е от средата на седмицата. В сряда (21 юни) един столичен всекидневник публикува жизнеутвърждаващата дописка ГЕРБ и главният прокурор правят антикорупционна академия, в която се разказва за съдържателната среща между шефа на държавното обвинение и ръководството на сдружението.
Създаването на антикорупционна академия за обучение на магистрати обсъдиха вчера (на 20 юни - бел. ред.) председателят на ГЕРБ Душана Здравкова (бивш председател на Варненския окръжен съд - бел. ред.) и заместниците й Цветан Цветанов (заместник кмет на София - бел. ред.) и Красимир Велчев (столичен бизнесмен - бел. ред.) с главния прокурор Борис Велчев, възвестява авторът още с първото изречение, след което веднага сервира на драгия си читател и първата голяма новина, която е научил лично от шефката на ГЕРБ след срещата: Проектът за антикорупционната академия започна още когато Бойко Борисов и Цветан Цветанов работиха заедно в МВР.
Но и това не е всичко. Оказа се, че за да не остане по-назад от патрона на сдружението, наместничка на Бойко Борисов в ГЕРБ - Душана Здравкова, също има зад гърба си уникален челен опит за споделяне.
Учениците в горните класове ще разиграват съдебни процеси, гласи другата инициатива на ГЕРБ, която главният прокурор одобрил. Проектът е тестван във Варна и други градове по предложение на Здравкова, съобщава другата голяма новина авторът на споменатата вече дописка.
И какво им остава на неколцината Бойко Борисови врагове и завистници оттук нататък? Нищо друго, освен да поровят малко из ИНТЕРНЕТ и да установят, че истината изобщо не е такава, каквато я е описало ръководството на ГЕРБ пред главния прокурор Борис Велчев. Особено по въпроса с проекта за антикорупционната академия за магистрати, който бил започнал още докато столичният градоначалник бил в МВР.
Меко казано, ако не бяха съдиите, Бойко Борисов никога нямаше да напусне вътрешното министерство с космически рейтинг. По-паметливите сигурно си спомнят, че възходът му като професионалист № 1 в МВР (по принцип) и като политик № 1 (в частност) започна две седмици след като бе назначен за главен секретар на МВР.
Става дума за хайката срещу Киро Японеца на 17 септември 2001 г. и с последвалия скандал с магистратите от Софийския районен съд, които пуснаха Японеца срещу парична гаранция поради липса на доказателства. Три години по-късно Киро Японеца бе оправдан и от Върховния касационен съд, но тогава вече и децата знаеха, че Бате Бойко лови бандитите, а лошите съдии ги освобождават, защото са корумпирани.
А конкретно с антикорупционната академия за магистрати, въпросът стои по следния начин.
В началото на 2004 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) огласи своята Програма за изпълнение на стратегията за борба с корупцията в съдебната система за периода 2004-2005 година. И в нейната глава първа Реформа в дейността на магистратите, раздел Контролни механизми срещу корупцията в органите на съдебна власт, е записано:
1. Сключване на споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Комисията за борба с корупцията в съдебната система и Комисията за координация на работата по борбата с корупцията към Министерския съвет. Срок - първото тримесечие на 2004 г., отговорен орган - Комисия Борба с корупцията в съдебната система към ВСС.
2. ОРГАНИЗИРАНЕ НА АНТИКОРУПЦИОННА АКАДЕМИЯ (курсивът наш - бел. ред.) - курсове за обучение на всички новоназначени административни ръководители и техните заместници в органите на съдебната власт, съвместно с Комисията за координация на работата по борбата с корупцията към МС. Срок - до края на второто тримесечие на 2005 г., отговорен орган - Комисия Борба с корупцията в съдебната система към ВСС и Националния институт на правосъдието....
А в края на септември 2004 г. до медиите бе разпратено съобщение, в което - странно защо - няма нито една дума за Бойко Борисов: В периода 13-25 септември 2004 г. в гр. Варна Комисията за координация на работата по борбата с корупцията към Министерския съвет и Института по публична администрация и европейска интеграция, с любезното съдействие на Институт Отворено общество, проведоха първата по своя род антикорупционна академия на тема Модели и механизми за ограничаване на корупцията в държавната администрация. Форумът бе открит от министъра на държавната администрация г-н Димитър Калчев. В четирите етапа на обучението се включиха общо 120 души - областните управители и техни заместници, ръководители на агенции и държавни комисии, както и директори на финансово-стопански дирекции.....
С второто предложение на ГЕРБ, одобрено от главния прокурор Борис Велчев във вторник (20 юни), ситуацията е малко по-различна, но... не чак толкова.
За пръв път заслугата на Бойко Борисов за проекта Ученици разиграват съдебни процеси му бе приписана в началото на април 2006 г., малко след регистрацията на ГЕРБ. И то не от друг, а от Душана Здравкова - председател на управителния съвет на сдружението (от 1998 г. до 2004 г. тя бе председател на Варненския окръжен съд).
Та в серия интервюта по този повод Душана Здравкова по един и същи начин обясни как е попаднала в полезрението на столичния градоначалник: Познанството ми с Бойко Борисов е от няколко години. С него симулирахме съдебни процеси с ученици по време на инициативата Открити дни в съда. За децата това е много полезно, защото съдебните процедури са част от живота. Процесите се водеха по реални дела с истински съдии, а Бойко Борисов игра роля на служител на НСБОП, който е заловил международен наркотрафикант и свидетелствал в съда.
Като председател на Варненския окръжен съд шефката на ГЕРБ Душана Здравкова наистина има конкретни и много големи заслуги за европеизирането на Варненския окръжен съд и за отварянето му към обикновените граждани. Това обаче не означава, че с повод и без повод битието на Борисов като главен секретар на МВР трябва да бъде обогатявано непрекъснато като ... в средновековния епос за Робин Худ. Който само за стотина години израства от непослушен син на английски граф до благороден разбойник, обиращ богатите и раздаващ парите им на бедните.
Още повече, че в ИНТЕРНЕТ страницата на Варненския окръжен съд пише, че споменатите Открити дни в съда е част от проекта Инициатива за гражданска култура, реализиран от Фондация Град и култура, Коалиция 2000 и Варненския окръжен съд. Но през... 2000 г., когато Бойко Борисов едва ли е и помислял дори, че изобщо някога ще работи в МВР.
Колкото до останалите градове, в които проектът на Душана Здравкова - ученици разиграват съдебни процеси - е тестван, истината е още по-неприятна.
На 30 октомври 2004 г., в зала № 4 на софийската Съдебна палата, третокласници от столичното Шесто основно училище Граф Игнатиев осъдиха Кумчо Вълчо на две години лишаване от свобода, 600 лв. глоба и две години поправителен труд за престъпление по чл.116 във връзка с чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс - опит за умишлено убийство на повече от едно лице.
С това дело стартира проектът Симулация на съдебен процес за ученици, разработен от Съюза на съдиите в България и от Проекта за развитие на съдебната система в България на Американската агенция за международно развитие (USAID). През следващата година и половина в различни градове на България бяха разиграни още десетина подобни процеса, но това вече е тема на друг по-приятен разговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във