Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЖАРНИКАРСКО

Не му е лесно на главният прокурор Борис Велчев и на подопечните му магистрати. Тези дни той правилно отбеляза - не за първи път всички се обръщат към прокуратурата като към единствената институция в държавата и по тази причина са я превърнали едва ли не в пожарна команда.
Когато беше само кмет на София, сегашният премиер казваше, че когато установи някакво нарушение, винаги се обажда на главния прокурор. Сега не може да го прави толкова често. От една страна, защото е зает да гаси пожарите в МС, запалени от предишния кабинет, от друга - да не излезе, че се меси в работата на независимата съдебна власт. Изглежда обаче, че хората взеха думите на бившия кмет в буквалния смисъл. И всички се юрнаха към хората на Велчев.
Прокурорите въобще не се плашат от това, че търчат насам-натам из държавата с шланговете да гасят избухващите повсеместно пламъци. (Ако не броим периодичните изказвания по въпроса на обвинител номер едно.) В края на краищата колко му е да се образува още едно досъдебно производство, след което - айде на следващия пожар! Кажи речи няма ден, в който по страниците на вестниците да няма заглавие от типа прокуратурата подхваща... или прокуратурата погна... Но всичко си остава на етапа погване и подхващане.
Кой ли не бе погнат от прокуратурата. Какво стана например с Мургина? Какво стана с погнатите съмнително забогатели и с всички други, хвърлени на пожарната команда? В повечето случаи - нищо. Всичко се забравя, оставя само внушението за пожарникарските действия. Само че явно и прокуратурата ни е като пожарната - с остаряла техника и без достатъчно висока стълба, за да достигне до по-високите етажи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във