Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пожарът на бунта гори*

Идеята на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Цветан Цветанов пренасянето на гориво в шишета и туби да бъде инкриминирано дойде в повече на главния прокурор Борис Велчев. Обвинител № 1, известен с тънкото си чувство за хумор, но в четвъртък (22 декември) не даде воля на иронията си и отсече кратко, че действащият Наказателен кодекс и методиките за разследване на палежите дават достатъчно възможности да се мине без подобна мярка. Според НК наказанието за подобно деяние е от една до осем години затвор - за онзи, който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност. От три до десет години зад решетките пък се предвиждат за подпалвачите, които са застрашили живота на някого, при опасност пожарът да се разпространи и върху други обекти. Същото е наказанието и ако те изпълняват поръчка на престъпна група или ако унищоженото имущество е защитено по някакъв начин. В случаи на настъпили значителни щети НК предвижда от три до 12 години затвор, а при настъпила смърт - от пет до 15 години, пише в чл. 330, раздел Престъпления, извършени по общоопасен начин или с общоопасни средства от Глава 11 Общоопасни престъпления в НК.


Първоначалната идея за ремонт на кодекса е на о.р. генерал-лейтенант, инж. д-р по противопожарна техника и безопасност Бойко Борисов. След като палежите на коли в страната продължиха, въпреки заловените трима подпалвачи, той се активизира в законотворчеството . С министър Цветанов говорихме дали не може адекватно да търсим някаква промяна и в закона. Тези, които ги задържат, ги задържат с шишетата запалителна течност. Те казват - ами отивам да си запаля колата с него. Отиват, проверяват колата и се оказва, че тя си работи. Или казва - с тази бутилка отивам да си паля печката в нас. И... по кой член да го обвиниш в палеж. Трябва да го задържиш в момента, когато пали.


Гениалното хрумване на премиера беше творчески разработено и обогатено от вицепремиера Цветан Цветанов. Обърнали сме се за съдействие към бензиностанциите, за да ни информират и да ни подават информация, свързана с лица, които пълнят бутилки с горивни материали, съобщи тази седмица вътрешният министър. Той уточни, че МВР много разчита и на гражданите, които ще подават подобна информация. Търсим съдействие от всички, но не бих могъл да кажа, че всеки, който си сипе в туба, ще бъде потенциалният подпалвач. Нека да не създаваме допълнително някаква психоза, обобщи МВР-шефът.


С приближаването на Коледа и след силния снеговалеж в началото на астрономическата зима активността на неизвестните подпалвачи явно стихва. За последно в столицата горяха коли във вторник, в кварталите Люлин и Дружба. Пламна Мерцедес, собственост на 24-годишен безработен младеж, който според вътрешния министър Цветанов е криминално проявен. Подпален автомобил имаше и край бл. 228 в Люлин. За два месеца в София са унищожени над 50 коли. През последните две седмици бяха унищожени автомобили и в други градове на страната.


Междувременно в понеделник (19 декември) Софийският районен съд пусна от ареста под парична гаранция от 700 лв. 27-годишния Радослав Стоянов. Той е обвинен, че е драснал клечката на няколко коли в столичния кв. Захарна фабрика. Засега в ареста за палежи на автомобили седят двама души - Владислав Николов-Куката и Юлиян Ковачки.


Градусите на подпалваческия ентусиазъм поспаднаха, но рязко скокна меракът на опозицията да пържи на бавен огън управляващите заради тези инциденти. Бившият министър на вътрешните работи и заместник-председател на парламентарната група на БСП Михаил Миков заяви, че поредицата от палежи създава особена тревожност в обществото. Различните версии трябва да бъдат ясно изчистени, особено тези от тях, които не са свързани с криминалната страна на палежите, призова той. Миков уточни, че има предвид версията, че палежите са опит за дестабилизация на властта.


Дали Миков имаше предвид изявленията на своя съпартиец и колега Румен Петков, така и не се разбра. А Петков прегърна идеята, че някой клати властта - толкова крепко, сякаш и той е част от управляващото мнозинство. Очевидно става дума за дестабилизация. За стремеж, и то в една или друга степен - успешен, за насаждане на масова психоза, заяви в края на миналата седмица бившия МВР-шеф. Това не може да се случи импровизирано, понеже днес на двама пиромани им е хрумнало да минат да запалят колите на комшиите, каза още Румен Петков. Според него в тези случаи става дума за изключително високоорганизирана престъпна дейност. За да излезе съвсем от правата партийна линия, ексвътрешният министър все пак направи забележка, че е възможно тези запалвания да са своеобразна част от диалога на организираната престъпност с правителството. Стремежът към дестабилизация поне за мен е очевиден, настоя обаче Петков.


Съчувствието му към управляващите има своето обяснение. Изявленията му съвпаднаха с провеждането на последния кръг от световния шампионат по мотокрос, който се проведе на 17 декември в столицата. Бившият № 1 в МВР Румен Петков е председател на Гран При България, организатор на проявата. Както е известно, звездите по мотокрос свободен стил (IFMXF) направиха страхотно шоу Night of The Jumps в зала Армеец, която е любимото чедо на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят обаче нямаше щастието да се наслади на ръкоплясканията на 10-хилядната публика - в началото на шоуто тя бурно освирка и него, и финансовия министър Симеон Дянков. Председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов оцени публиката като тъпа, а дясната му ръка и депутат от БСП Румен Петков също подкрепи премиера.


Сол в раната сложи Атанас Атанасов от ДСБ, бивш шеф на Националната служба за сигурност. Тези палежи ни казват, че държавата на пожарникаря гори, направи каламбур той по повод на инцидентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във