Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пожарът на прехода

Комунизмът си отива, спете спокойно, деца! Имаше една такава песен, хит в началото т. нар. преход, изпълнявана от Васко Кръпката. Двадесет години по-късно децата станаха възрастни, Васко Кръпката е пред пенсия, а преходът се оказа най-голямата мистерия и лъжа в българската история.
В петък (27 август) изтече давността на делото за палежа на Партийния дом в София в нощта на 26 срещу 27 август 1990 година. Няколко седмици преди това обаче група от 112 десни интелектуалци внесоха подписка до главния прокурор Борис Велчев, вътрешния министър Цветан Цветанов и до шефа на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова с искане делото да бъде възобновено. Прокуратурата все още не е взела решение по това искане.
Ден преди да изтече давността на делото - 26 август (четвъртък), палежът на Партийният дом се превърна в тема на ожесточена дискусия, в която се включиха бивши барети, следователи по делото, синдикалният лидер Константин Тренчев, бившият шеф на Шесто управление на ДС Димитър Иванов и други запознати с драмата. Бяха дискутирани част от събраните доказателства - как пожарната бездействала, как в стаите откъм Дондуков имало предварително поставени бидони със запалителна течност. Как в първите часове след пожара вътре се движели хора в камуфлажни униформи. Как след палежа от сградата са изнесени метални каси и са натоварени в камиони, а през това време из Партийния дом се движели маскирани командоси. Изказванията по въпроса изобилстваха. Представител на прокуратурата, работил по делото, в което са участвали цели осем следователи от тогавашното Главно следствено управление, разказа, че разследването е продължило половин година. Разпитани са били над 700 свидетели. Повдигнати са обвинения срещу 38 души - нещо, което се е случвало само по време на Народния съд.
Имахме информация, че хора на Подкрепа са запалили Партийния дом и акцията е била организирана, съобщи на пресконференция по случай 20-годишнината от палежа Любен Левичаров, който през 1990 г. е бил оперативен работник от ДС в Софийското градско управление на МВР. По-късно той ръководеше Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП). Според Левичаров, който заедно със свои колеги е разследвал пожара, преди атаката срещу Партийния дом в сградата са влезли хора на Подкрепа с гащеризони, които носели бидони със силно запалителна течност. Лакът, с който бяха намазани стените в Партийния дом, беше внесен от ГДР и издържаше на много високи температури на горене. Затова предполагахме тогава, че е внесена запалителната течност, обясни Левичаров и допълни, че през 1990 г. Подкрепа била най-екстремистката част на опозицията, а лидерът й д-р Тренчев ходел въоръжен и с охрана много преди да започнат да го правят мутрите. Бившият директор на ЦСБОП разказа също, че двама ливанци са заснели събитията изцяло, като се започне от сутринта на 26 август до ранни зори на 27-и. Те предали копие от филма на следствието, но по-късно то изчезнало. Много от лумпените бяха влезли да крадат компютри, техника и пишещи машини. По-късно опитаха да ги продават, но ги открихме, сподели Левичаров.
Както е известно, делото бе многократно връщано и накрая прекратено, без обаче да бъде открит българският Ван дер Любе. Не е установено дали подпалването на сградата е ръководено от организирана структура, твърдеше прокуратурата. Делото беше провалено заради прекаленото му политизиране. Политически пристрастия в един чисто криминален процес, твърдят следователи. Други, като нарочения за вдъхновител на палежа Константин Тренчев - са на мнение, че от станалото не са извадени никакви поуки. Но какви поуки да бъдат направени, като истината беше скрита? В началото на 1991 г. посткомунистическото следствие излиза със становището, че палежът е дело на екзалтирани екстремисти. Съдът връща делото четири пъти, а през август 1996 г. следствието е прекратено.
Преход, озарен от такава грандиозна лъжа, не може да бъде успешен. Палежът на Партийния дом остава една от най-големите му и знакови тайни, защото никой нямаше желание истината да излезе наяве. Все още не се знае кои са извършителите и кои са преките изпълнители на палежа. А какво да говорим за поръчителите? Въпреки тоновете доказателства, записи от десетки телевизионни, охранителни камери и какво ли още не. Не е доказана и обратната версия - че палежът е дело на случайно насъбрали се лумпени и маргинали, че е плод на спонтанен бунт в онези смутни времена. Според тогавашния вътрешен министър Любен Гоцев пожарът е бил местна инициатива с инструкции отвън. Изпълнителите са българи, но има участие и на външни фактори.
При липсата на добро разследване могат да ни поднасят всякакви истини. Но не изтеклата давност е проблемът на обществото, а фактът, че днес то убедено свързва прехода единствено с лъжата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във