Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пожарът на протеста гори...

Радикално пушене, с избухване на пламък - може би така ще изглежда поредният полицейски протест, ако съдим от намеренията, които обяви Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) във вторник (5 октомври). Протестните действия на полицаите може да бъдат и по-радикални от провежданите досега, заяви в радиоефира заместник-председателят на управителния съвет на федерацията Борислав Мазнев. Той не уточни какво има предвид, но успокои, че полицейските служители ще продължат да изпълняват задълженията си по морални подбуди.
Каквото и да имат предвид хората от федерацията, ситуацията, която се създаде, подвига костите на товарищ Ленин - в сектора за вътрешния ред се реализира прочутата му дефиниция за революционна обстановка: масите не искат по старому, а управляващите не могат по новому. И се стига до близкия до практиката на китайския комунизъм парадокс изпълнение на задълженията по морални подбуди. Който между другото е много близък до прословутата препоръка пари нема, действайте, с която управляващите и самият премиер от година се опитват да омагьосат протестиращите полицаи.
Явно обаче ножът е опрял до кокал и както се пее в една партизанска песен, пожарът на бунта гори.... Във връзка с рязко нарасналото социално напрежение в МВР в последните месеци и в резултат на неизпълнените обещания за промени СФСМВР дава краен срок на правителството до средата на октомври 2010 г. да започне реални действия за решаването на натрупаните проблеми в МВР. При неизпълнение на нашето искане ще предприемем непрекъснати ефективни протестни действия съгласно закона. От този момент СФСМВР е в ефективна протестна готовност. СФСМВР запазва желанието си за участие само в ефективен социален диалог. Призоваваме всички граждани, организации и институции да подкрепят справедливите ни искания. Стига лъжи, искаме сигурност!, се казва в декларацията на СФСМВР.
Исканията на синдикалистите са познати. Полицаите са недоволни, че автомобилите в МВР не са минали годишен технически преглед и няма кой да ги поддържа. Пари за дрехи традиционно липсват вече от година, същото е положението и с консумативите. Освен това униформените не са съгласни и с намерението на правителството да им отреже заплащането на нощния труд.
Според активиста от СФСМВР Мазнев полицаите не искат нищо повече от това да се запазят социалните им придобивки. Най-големи са притесненията им за изплащането на възнагражденията им при навършване на стаж и възраст за пенсия. Тази година е последната, в която голяма част от служителите на МВР имат възможност да се пенсионират по стария ред - при 25 години трудов стаж, от които 13.5 в системата на МВР, за всяка прослужена година над 25 да се смята за бонус при определяне на размера на пенсията . От следващата година изискването за общ трудов стаж си остава 25 години, но прослуженото време в МВР ще трябва да е 16 години и 8 месеца работа в МВР, а навършената възраст - 60 години. Като всяка година стажът се покачва с по една година. В момента се наблюдава истински бум на молби за пенсия. Бързат онези, които имат повече от 13 години работа в МВР и 25 години общ стаж, но са си направили сметката, че ще навършат 60-те си години преди да изпълнят останалите нови изисквания и могат да изхвърчат от МВР, без да вземат мечтаните обезщетения. Други пък са разчели, че от 2011 г. вече няма да имат никакви бонуси от допълнително прослужено време, което не предполага по-висока пенсия и затова предпочитат да играят на сигурно и да излязат в заслужен отдих сега.
Всички тези особености обаче затормозиха и без друго тънкия бюджет на МВР (огромна част от средствата са за заплати, останалите пера са нищожни). В края на септември вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че МВР дължи към 31 млн. лв. за обезщетения на освободени служители. Тази година за целта са били предвидени 28 млн. лв., но от тях ще бъдат покрити задължения от 17 млн. лв. за миналата година. Кога и как ще бъдат изплатени останалите обезщетения, един господ знае. Много от засегнатите вече бивши служители на МВР обмислят възможността да потърсят дължащите им се по смисъла на чл. 252 от ЗМВР обезщетения по реда на Гражданско-процесуалния кодекс - с подаване на иск, както и изискване на обезщетения за пропуснати ползи.
Управляващите обаче дадоха да се разбере, че в държава като нашата, който държи хляба и ножа (както се казваше в една народна мъдрост), трябва да е по-добре от останалите. Иначе как да се обясни фактът, че при тоталната липса на каквито и да е пари Министерският съвет извади отнякъде допълнително 13 млн. лв. и ги даде на МВР, загърбвайки лекари, учители и кой ли още не. Мотивът за това решение бе, че парите са отпуснати с цел създаване на оптимални условия за изпълнението на задълженията от служителите на МВР и за изпълнение на основните дейности във ведомството в пълен обем. Всъщност те са за текущи разходи и най-вече за изплащане на заплати и обезщетения. Сумата иде тъкмо навреме, защото след изплащането на възнагражденията на служителите на 25 септември касата на МВР зейна празна, а идещите октомври, ноември и декември трябваше да преминат в пост и молитва.
Ще бъдат ли достатъчни допълнителните пари, отпуснати от МС, за да не протягат полицаите ръце към кибрита и цигарите в пореден символичен протест? Ще видим. Крайният срок за изпълнение на исканията на полицейския синдикат е 15 октомври. Но сроковете нали са за това да не се спазват, особено от управляващите. В понеделник (4 октомври) например е изтекло времето, в което МС и МВР е трябвало да отговорят на писмо на Европейския полицейски съюз, с което той подкрепя исканията на българските полицаи. В подписаното от председателя на съюза Герит ван де Камп послание се казва, че съюзът наблюдава внимателно развитието на преговорите и призовава да се решат проблемите на служителите в МВР. Ако е необходимо, ние ще информираме по въпроса Европейската комисия и Европейския парламент, се посочва в писмото, което е изпратено до премиера Бойко Борисов още през август.
По всичко личи, че протестът този път няма да приключи само с някоя и друга изпушена цигара. На такава мисъл навеждат отговорите в едно допитване с въпрос: В какъв протест ще участваш?, публикувано в популярен полицейски форум. Само 14 на сто от участвалите в анкетата смятат, че всичко ще мине с връчване на писма и декларации. Други 9% обявяват, че ще си приберат личната техника от управленията и няма да водят служебни разговори от личните си телефони. По-интересни са обаче нагласите на останалите - 7% от анкетираните са готови да разпънат палатков лагер пред МВР, МС и НС, 6 на сто искат блокиране на ГКПП и пътни артерии, а още 24 на сто държат на ефективна стачка...
Май е истина, че няма пламък без дим...

Facebook logo
Бъдете с нас и във