Параграф22 Daily

§22 Анализи

Покрай войната срещу спецправосъдието отрязаха бонусите във ВСС

S 250 8992b380 a68e 4867 95e8 10a0fef612bd

След като дълго време управляващата коалиция заточваше калъчки, за да изреже спецправосъдието от живата плът на Темида, денят "Х" на операцията настъпи в петък (14 април) с второто четене и окончателното гласуване на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Измененията бяха приети и така след близо 10 годишно съществуване, 47-то Народно събрание изпрати специализираните прокуратура и съд в историята - нещо, което не успяха да сторят съставите на предишните два парламента.

В късичкият наглед дневен ред на заседанието, ремонтът на ЗСВ и приетите на три първи четения предложения за кончината на спецправосъдието бяха първата точка, а втората - дискусията за решение на Народното събрание да бъдат платени 600 млн. лв. по стари договори за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Краткият път не винаги е най-бързия! Водени от тази мисъл, в началото на заседанието депутатите решиха да удължат обичайното си работно време, защото се опасяваха, че то няма да им стигне дори за първата точка от дневния ред.

Най-напред Атанас Атанасов от "Демократична България" поиска удължаване заседанието до приключване на промените в Закона за съдебната власт. След това Георги Свиленски от "БСП за България" поиска днес да бъде гласувано и проекторешението за АПИ. "Очаквам дълъг и наситен ден с този дневен ред", обобщи ситуацията заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, след като предложението на Свиленски бе прието със 177 гласа "за", 29 "против" и 2 гласа "въздържал се".

Прогнозата му започна да се сбъдва още в самото начало на заседанието. Темповете, с които народните представители отмятаха текстовете с промените в ЗСВ, обещаваха работа до полунощ поне. До 13 часа те бяха

обсъдили и приели едва 10 от общо 60 параграфа.

До мига на окончателното сбогуване със спецправосъдието, парламентът все пак успя да отмени спорните кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). "За" решението гласуваха 119 народни представители от управляващата коалиция, 80 опозиционери гласуваха "против", а седем души от ГЕРБ-СДС се въздържаха. Същата тесла се развъртя и над кариерните бонуси за главния инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС.

Депутатите решиха, че при изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване, членът на ВСС, подал молба до съответната колегия в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата му, да се възстанови на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор или следовател. Досега законът им осигуряваше благата възможност те да бъдат назначени на длъжности, които са с една степен по-високи от заеманите преди избирането им.

Отпада и разпоредбата, според която стажът като изборен член на ВСС се зачита за стаж, който дава право при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж да

има право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни заплати,

колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20 "бройки".

След като порязаха т.нар. правителство на съдебната власт, депутатите от управляващата коалиция се взряха в спецправосъдието. Тонът на дискусията се изостри, от трибуната отново се чуха познати реплики, че специализираните съд и прокуратура са били "бухалка" и "инквизиция".

Съдбата им вече беше предрешена в четвъртък (13 април), когато парламентарната правна комисия прие специализираните съдилища и прокуратури да бъдат закрити, въпреки "предупреждението" на спецсъдийката Велислава Ангелова:

"И да ни закриете, мафията ще ни приеме с радост!"

В крайна сметка комисията реши в пленарната зала да се гласува предложението за премахване на всички текстове, отнасящи се до спецструктурите, като в преходните разпоредби да бъде уреден редът, по който ще бъдат преназначени магистратите.

Бъдещето на бившите спецмагистрати ще се решава по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ като те ще бъдат преместени в съдилища и прокуратури на съответното окръжно или апелативно ниво. В един съд ще се преназначават до 1/4 от магистратите от Специализирания наказателен съд и до 1/3 от съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд. В една прокуратура пък се предвижда да могат да бъдат преназначени до 1/3 от спецобвинителите.

Правната комисия предложи редакция в ЗСВ, според която спецсъдиите могат да бъдат преназначени не само в наказателните, а и в гражданските и търговските отделения, както и в административните съдилища. Според новата поправка има 30-дневен срок, в който съдийската колегия приема решение за разкриване на длъжности в съдилища, съответни на закритите съдилища при отчитане степента на натовареност на съответния съд.

Това на практика означава, че спецсъдиите

могат да избират какви съдии да станат - граждански, търговски или административни.

Освен това, при наличието на четири съдилища на окръжно ниво в столицата – Софийския градски съд, Софийския окръжен съд, Административен съд София-град и Административен съд София-област, на практика почти всички първоинстанционни спецсъдии ще могат да останат да правораздават там.

Според промените в закона се предвижда Софийски градски съд да поеме висящите дела, като той ще разглежда и искове срещу магистрати, лица с имунитет, престъпленията срещу Републиката и от компетентността на Европейската прокуратура. Делата срещу организираните престъпни групи пък ще се поемат и от всички окръжни съдилища по компетентност.

В деня "Х" за спецправосъдието се изказа и президента Румен Радев, който заяви, че с дейностите си досега то не е дало солидни аргументи в своя защита. "През годините всички ние сме свидетели на смачкани досъдебни производства, на отказ от досъдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически и бизнес неудобни хора. Там няма аргументи за защита", заяви Радев.

Шефът на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов също коментира казуса, но без да изпада в крайности като колежката си Ангелова. Без да ще той даде надеждица на онези организирани престъпни групи, които вече са на подсъдимата скамейка. Според него оптимистичният вариант за движението на започнатите от спецправосъдието дела е 7-8 месеца, докато песимистичният е 2 години за евентуален развой след закриването на специализираните структури на Темида.

Очевидно е, че след ампутацията на спецправосъдието от плътта на Темида, ще е необходим период за рехабилитация и време за да преминат фантомните болки. Време, през което ще разберем кой е бил прав, кой не...


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във