Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полетът на пилето

S 250 0500e3da 69cd 431c 92cf d235939d5c1c
S 250 008ffcaf 30e0 41f8 9e28 fb7d35c87a7b
S 250 01ec6244 5ae5 4a99 bad6 d5aef5d8c963
S 250 632e8dbd 568d 4fe2 af4e a7ac020e49de

От появата на "Параграф 22" досега на първа страница горе вдясно на изданието неотменно присъства кратък коментар, който галено наричаме "пилето". Идеята на създателя му -  колегата Иван Рачев, бе в рамките на 25 реда с чувство за хумор да се акцентира върху обществено-политически гафове, пропуски на Темида и слабости в работата на службите. От 2001 г  досега "пилето" е разперило криле в полет и няма изгледи скоро да кацне - глупотевините на нашенските политици и законотворци се множат, а Темида и "службите" предизвикват смях през сълзи с гафовете си. И така година след година...

 

КИРИЯ!

Неотдавна най-успешният български дует през последните пет години - главсекът на МВР ген. Бойко Борисов и шефът на националната полиция ген. Васил Василев, бяха на турне в Германия. Освен че се видяха с някои от тамошните си колеги, двамата посетиха футболен мач и разговаряха с президента на Байерн (Мюнхен) Франц Бекенбауер. В среднощно пряко включване по "Канал 1" Люба Пашова, говорителка на ген. Василев, поразсъни задрямалата общественост със сензационната новина, че дуетът Борисов - Василев е договорил с Кайзер Франц чисто ново информационно табло за националния стадион "Васил Левски".
В задачата се пита: Какво ще ни донесе генерал Борисов от Лондон:
а) тревни чимове за игрището на стадиона;
б) гардеробчета за футболистите;
в) мрежи за вратите;
г) цедки за душовете;
д) канапета за масаж?
И още: С какво генералът ще зарадва изстрадалата българска общественост след планираното си посещение в САЩ:
а) с няколко контейнера бейзболни бухалки;
б) с няколко вагона шлемове за американски футбол;
в) само със себе си?

 

БЕЗ ИЗХОД!

В сряда (25 април) правителството за пореден път доказа, че реформата в съдебната система е най-последната му грижа. Според разчетите на Висшия съдебен съвет за нормалното функциониране на третата власт през 2003 г. са нужни 260 млн. лева. От тях държавата трябва да даде 217 млн. лв., а останалите съдебната система ще събере от собствени приходи. Според разчетите на финансовото министерство обаче съдебната система може да получи от държавата най-много 91.1 млн. лева. Ето защо в задачата се пита: Откъде слугите на Темида ще намерят останалите 120 млн. лв., за да правораздават и през следващата година:
а) ще просят;
б) ще продават наркотици;
в) ще дадат съдебните палати в страната под наем на частни фирми;
г) ще наложат по една мярка за неотклонение парична гаранция на всеки министър, народен представител и държавен служител в размер на 10 000 лева?
И още се пита в задачата: Защо вицепремиерът Н. Василев не даде 100-те млн. лв., които смята да вземе от държавния резерв и да учреди инвестиционен спецфонд:
а) защото вече ги е обещал на свой човек;
б) защото магистрат комисиона не плаща;
в) ... няма в).

 

Запознанство

Рано тази сутрин се звънна на вратата. Погледнах през шпионката и виждам някакъв несретник - бос, провесил прокъсани кубинки на шията, облечен в износена полицейска униформа. Викам си, тоя е сподвижник на живия светец дядо Добри и сигурно събира пари я за някой манастир, я за някой дом за бедни.

Отварям вратата и му бутам два лева в ръката. А той ми вика:

- Добър ден! Радвам се да се запознаем - аз съм вашият квартален полицай!

Погледнах босите му нозе и казвам на глас:

- Да бе! А аз съм агент 007!

Несретникът се усмихна благо досущ като светеца дядо Добри:

- Ето ви листовка. Там пише: младши полицай Спиро Добрев, квартален отговорник на Зона Б-19, Зона Б-5, Зона Б-18, "Сердика" и "Баталова воденица". Приятно ми е да се запознаем!

Взимам листовката и вярно: младши полицай еди-кой си, отговорник на еди-какво си. Телефон, адрес и прочие...

- Хубаво, ама поне да ти бяха дали обувки и униформа като за пред хората, а то...

- МВР ще купи нови униформи и обувки чак през 2018-а, защото сега няма отпуснати пари в бюджета.

- Абе, човек, как ще обикаляш тия зони без обувки?! Да ти бяха дали патрулка поне!

- Не може. И трите патрулки на районното са командировани по селата в Северозападна България да гонят бандитите, както нареди предишният премиер. А обувките са почти здрави - само на десетина години и ще изкарат още толкова. Ако се носят правилно...

- Тц, тц, тц... Ами влез, да те почерпя с чай, шоколадче...

- Не може. Не на корупцията! Ето тука на листовката пише: в случай на служебно престъпление, извършено от кварталния, да се сезират "Инспекторат" и "Вътрешна сигурност" в министерството. Телефон, адрес и прочие... А сега трябва да бързам, че имам да обикалям по домовете. Беше ми приятно.

Рече и козирува. Както държах двата лева в ръката, козирувах и аз. После изтича безшумно с босите си крака и тръгна надолу по етажите.

Румен Савов

 

 

Присъствие

Сутринта рано-рано чувам, че се звъни на вратата. Отварям - гледам униформен.

- Здравейте, аз съм полицай Спиро Добрев от Втора мобилна група към Трето РПУ - бодро козирува той.

- Здраве желаем, що толкова рано - сънено козирувам и аз.

- По-добре рано, отколкото никога. Това е девизът на нашата мобилна група. Искам да ви информирам, че днес патрулираме в района на Зона Б-19, Зона Б-18, Зона Б-5. Ако възникнат проблеми, имате ни телефона, звъннете и ще реагираме тутакси - отсечено каза полицаят, изпъвайки се като струна.

- А ако имам проблеми утре - любезно питам.

- Не е желателно. Утре проблеми могат да имат жителите на "Красна поляна", от "Факултета" и от "Западен парк"- казва полицаят. Вдругиден сме в "Банишора". После според графика сме пак при вас.

- Извинете, ама проблемите и бандитите не питат кога да дойдат - настоях аз.

- Прав сте. Затова е мобилната група - осигурява навсякъде полицейско присъствие, което по места обаче не е физическо. Това е новата идея на министър Радев. Така че няма страшно.

- Абе, да не чуе дявол - инатя се. А къде са останалите от групата?

- Вляво от мен е младши полицай Петров, вдясно - полицай Иванов.

- Ама там няма никой - облещих се аз.

- Както казах, присъстваме, но не физически. Тези двамата отговарят на изискванията на новия вариант на "Полицията в близост", защото са от недокомплекта в МВР.  Освен това така оптимизираме бюджета, който от следващата година ще е с 300 млн. по-малък. Резултатът е видим: по-малък бюджет, повече сигурност - тракна с токове полицая. 

- А дано! А патрулката ви къде е?

- Свърши й бензинът за тази година. Сега е паркирана край магистралата - да респектира водачите. А сега ме извинете - рече полицаят и изведнъж изчезна.

Събудих се изпотен от усещането за нечие невидимо присъствие. Погледнах под леглото, после отворих вратата - нищо. Значи няма нищо страшно наоколо...

Румен Савов

 

Пробационно

Попаднал, казва поетът, в затвора на хора - и станал човек! Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов не стигна чак до затвора, но мина през арест, парична гаранция, куп съдебни заседания и осъдителна присъда. По двете дела за хулиганство му наложиха обща присъда от две години пробация с регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и 25% удръжки от заплатата. 

Сега Чуколов е готов да продължи с нов плам парламентарната си кариера, без да обжалва присъдата. Кален и обогатен от досега с родното правораздаване, напира да законодателства на тема съдебна реформа. "Достатъчно съдебни процедури минаха, достатъчно прокурорски актове изчетоха в съдебната зала. Единственото, което ще ви споделя, е, че съм идеално подготвен - когато Законът за съдебната власт влезе в пленарната зала, ще бъде разгледан. Видях системата отвън и отвътре и ще взема активно участие", увери дясната ръка на Волен Сидеров. Който пък с петте си пробационни присъди за хулиганство е станал вероятно корифей в наказателното право.  

Включването на двамата в дебата по съдебния закон е обнадеждаващо. Ще са полезни и по отношение на антикорупционния, НК, НПК, Указа за дребното хулиганство и прочее репресивни текстове. Но най-ценен ще е опитът им при бъдеща промяна на конституцията, в която да претворят наученото в хода на процеса. Например депутатският мандат да бъде обвързан със задължително наказателно преследване, което да започва веднага след полагането на клетвата. Това ще повиши качеството на законодателния процес и ще мотивира чучелата в парламента да вземат отношение по въпросите, за които им се плаща.  А обстоятелството, че престъпници коват законите, ще го отпишем по малозначителност.

Огнян Стойчев  

 

Вътрешно

"Винаги се радвам, когато осъдят прокуратурата - без значение, че работя в нейните звена. Вече прокуратура няма, каквото спуснат отгоре - това ни е вътрешното убеждение!" Мнението е форумно по повод поредната "радостна" за данъкоплатеца новина от съдебната сфера. Държавното обвинение е осъдено да плати 60 000 лв. обезщетение на един от четиримата полицаи, оправдани по делото за "Частния КАТ" в Бяла Слатина. Както знаем, парите няма да се отразят на доходите на разследващите. Нито на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който разпореди акцията по задържането на пътните ченгета през 2009 година.

Частен КАТ, разбира се, имаше. Не само в Бяла Слатина, ами и в цялата държава. Това беше доказано с осъдителните присъди за половината подсъдими по делото, макар и наложени по споразумение с прокуратурата. Другите поеха риска на процеса във Врачанската съдебна губерния, който се оказа добре премерен, и бяха оправдани. Но преди тамошният окръжен съд да сложи точка на шумното дело, прокуратурата оплеска всичко, забравяйки, че тя, а не вътрешният министър ще доказва обвиненията.

Първо Цветанов обяви, че "групата е емблематична в района от затворен тип и дълго е функционирала". След малко повече от година държавното обвинение оттегли обвинението за престъпна група, а после - за незаконно притежание на оръжие, за злоупотреба с власт и за престъпление по служба. Някои от полицаите заведоха междувременно дела в Страсбург за лошите условия в ареста и прекомерната употреба на принуда. А сега оправданите наред с обезщетенията ще искат и да бъдат възстановени на работа. И защо не, щом Цветанов го съдиха по четири дела и все си е на работа? А риториката му срещу престъпността изчезна яко дим.

Огнян Стойчев

 

Конструктивно

През последните години братята норвежци наляха 10 млн. евро за ремонт на нашите затвори. Сега се чака нов транш от Норвежкия финансов механизъм - за още 25 млн. евро. С тях по план трябва да изградим чисто нов затвор край Кремиковци, да си реновираме старите сгради и да обучим персонала.

Хвала им на норвежците - ясно е, че без тяхната помощ в затворите нищо, ама нищичко нямаше да бъде оправено. А пандизчиите щяха да продължат да отупват като брашнян чувал хазната с обезщетения заради лошите условия в арестите, за които само който не се е сетил, той не е осъдил държавата.

Пък и в крайна сметка - време си му беше да се реновират затворите. Щото сега, като се приеме антикорупционният закон, току-виж ги напълнили с крадливи министри, депутати, кметове или шефове на агенции и фондове.

Потенциални "клиенти" на пандизите сред "елита" ни дал Господ - ако има класация, в която България няма конкуренция за първото място, то е тази за корупцията. А няма да е редно някак си да караме министри и депутати да ходят по нужда в кофа или да гонят по цели нощи дървеници от дюшека си. Пък и ще се изложим и пред чужденците.

Тъй че да не ви се зловидят парите, които се наливат в затворите - нека ги стегнат, нека ги направят по-сигурни, даже нека построят нови. Щото толкоз "заслужили деятели" от политическия елит на държавата има за там, че местата пак няма да стигат и пак ще е претъпкано.

Само да има кой да ги вкарва точно тези, дето най трябва да са вътре. Ама надали...

Ирина Матева

 

Лимитирано

Четири часа - толкова време отпусна парламентарната правна комисия за изслушването на всичките 18 кандидати за бъдещи членове на Висшия съдебен съвет.

Притискани от непрекъснатите подканяния, че няма време, кандидатите - до един мастити съдии и адвокати, куртоазно трябваше да се направят, че виждат някакъв смисъл в цирка, в който участваха. И да затварят очи пред нулевия интерес, изписан по отегчените депутатски физиономии пред тях.

Така "лимитираното" изслушване мина - кротко, вяло, безстрастно и с очевидното старание всяка спорна теза да бъде заобиколена максимално отдалеч. Остава правната комисия да предложи на парламента да избере "своята" квота за следващия ВСС от всичките 11 кандидати. И после депутатите да гласуват така, както са се спазарили - очакванията на публиката са местата в съвета да бъдат "делнати" на партийно-квотен принцип, както се случва вече по обичай при такива избори.

След това спечелилите ще встъпят в длъжност и в следващите пет години ще представляват съдебната власт. А "излишните" кандидати ще си превържат душевните рани с твърдото обещание, че повече никога няма и да си помислят да кандидатстват за каквато и да било висша позиция в системата.

Депутатите пък ще са изфукат още веднъж пред Брюксел с "успешната съдебна реформа"...

И сетне всичко ще си продължи постарому. Защото когато едно зачатие е порочно, нито раждането след него ще е чисто, нито отрочето - читаво.

Но на кого му пука?

Ирина Матева

Facebook logo
Бъдете с нас и във