Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицай фалшифицирал пътен акт

Наказателно производство срещу пътния полицай Кирил Скоклев от Дупница образува Районната прокуратура в града. Обвинението е, че Скоклев е фалшифицирал акт на името на залятата с киселина студентка Христина Колджиева от Дупница.
Подписът на обезобразената Колджиева върху акт за неправилно паркиране от месец май миналата година е фалшифициран, сочи графологичната експертиза.
В показанията си пред наблюдаващия прокурор Мария Кожухарова студентката твърди, че бившият й приятел и поръчител на престъплението Венцислав Добрев е откраднал шофьорската й книжка миналата година. По тази причина актът е на нейно име, но тя не е правила такова нарушение.
Полицаят, издал спорният акт, е от същото дупнишко село Яхиново, откъдето са и поръчителят Венцислав Добрев, и изпълнителят Калоян Гущеров.
Срещу Кирил Скоклев има и друго досъдебно производство за подобен случай, става ясно още от справка на прокуратурата. По него преписката е приключила с предложение до съда на Скоклев да му се наложи административна санкция след обвинение за нарушение на служебните му задължения. Според закона за това престъпление се предвижда лишаване от свобода до пет години. Освен това е изпратено предложение до директора на Областната дирекция на МВР срещу Скоклев да бъде образувано дисциплинарно производство.
Миналата седмица прокуратурата е възложила на дознанието в рамките на разследването да бъде разпитат и бившият приятел на Христина Колджиева - Венцислав Добрев, който изтърпява мярка задържане под стража в Бобовдолския затвор.
Междувременно студентският съвет към ЮЗУ Неофит Рилски организира национален протест в подкрепа на Христина Колджиева и Мария Коемджиева, които през ноември миналата година бяха залети с киселина за отмъщение. В Благоевград протестът ще се проведе на 11 май, когато е насрочено и заседание по делото срещу Венцислав Добрев.
Делото срещу поръчителя на нападението започна на 18 март тази година. Самото престъпление стана на 25 ноември 2009 г., когато в лицата на двете студентки е плисната сода каустик. Няколко дни след това полицията установи, че поръчител на деянието е бившият приятел на Колджиева дупничанинът Венцислав Добрев. Извършителят Калоян Гущеров пък изпълнил поръчката срещу 10 000 лева.
В момента Наказателният кодекс предвижда максимална присъда от десет години лишаване от свобода за поръчител на такова престъпление и пет години за извършителя му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във