Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицаи по плувки пазят туристите

Наред с дежурните комюникета за залавяне на страшни бандити в поредни полицейски акции и с вече обичайните съобщения, че са пуснати от ареста, силовият информационен поток през тази седмица бе разнообразен с една екстравагантна новина.
Във вторник (3 август) вечерта по една от телевизиите гръмна новината, че на плажовете по Черноморието полицаи по бански вече следят за крадци. Служителите на реда не се различавали от обикновените туристи и така по-лесно можели да ловят обирджиите. Тази хитрост щяла да намали значително кражбите и да помогне да бъдат заловени по-голяма част от сръчните престъпници. Първоначално изглеждаше, че това е някаква шега, но полицията потвърди истинността на новата инициатива. Тя е на областната дирекция на полицията в Бургас, тъй като нашествието на крадци по южните курорти било най-сериозно.
Тези мерки се вземат заради масовите обири по плажовете. Моден е способът на т.нар. бразилска вълна. При нея група момичета и момчета - основно от ромски произход, в редица преминават по плажната ивица, като по пътя си прибират каквото им падне, обясни за Параграф 22 Цветелина Рандева, пресаташе на областната дирекция на МВР- Бургас.
Полицаите са на мнение, че тази стратегия ще намали значително кражбите и ще помогне да бъдат заловени по-голямата част от сръчните обирджии. Основна причина за новите мерки са зачестилите оплаквания от чужденци, пострадали от мургави джебчийки в района на Слънчев бряг, Несебър и други курорти, където в момента летуват около 350 000 чужденци. Всеки сезон по Черноморието гастролират цели кланове от обирджии, най-вече от Сливен и Ямбол. За един уикенд удрят по 15-20 туристи. По изчисления на органите на реда с незаконната си дейност джебчиите могат да си докарват средно по 200 евро на ден.
Мощен джебчийски контингент идва и от Камено и Българово, твърди шефът на Бургаската полиция Милен Димитров. Най-известна е групата на 27-годишната Елена Фараонова от Българово. Трийсетгодишната мургава жителка на Българово е влязла в занаята от деветгодишна. Сега тя обучава останалите. По Южното Черноморие пък изобилстват крадци от софийските села, от района на градовете Левски, Павликени, Разград и Шумен. В самия Бургас джебчийските атаки не са толкова масови.
Обикновено обирите на туристи в курортите извършват малки деца, които не могат да бъдат съдени, обяснява шефът на бургаската полиция. Джебчиите се движат в групи по няколко души и атакуват туристите, когато се движат сами и около тях няма много хора. Методите им ставали все по-изобретателни и те използвали всеки момент на разсеяност от страна на почиващите.
Преди два дни е приключила първата смяна на командировани полицаи от вътрешността на страната по Черноморието. През този месец за сигурността из курортите ще се грижат още 130 полицаи от други градове.(§22)
Снимка:
Параграф, Фото, 31Брой- beach
Някъде тук се намират маскираните с бански полицаи

КАРЕ-1
Нов ред на плажа
В началото на миналия месец членове на общинския съвет във Варна предложиха да се създаде плажна полиция, която да следи за нерегламентирано използване на джетовете и на другите водни атракциони. По този начин ще се гарантират максимално сигурността и спокойствието на туристите. Съветниците от морската столица дори предложиха с усмивка униформите на полицаите да са подобни на спасителите - къси гащета и тениски. Отличителни знаци трябва да имат, но няма да е редно да бъдат облечени с униформи, коментираха общинарите. Според тях не е редно полицаите да носят и оръжие на плажа, а само палки и евентуално - белезници.
Тази идея се поддържа и от д-р Иван Иванов, директор на медицинските екипи, обслужващи плажовете във Варна и курортните комплекси. Според него трябва да се приеме наредба или закон, които да регламентират спазването на правилата по плажовете в страната, да се създаде плажна полиция, която да предотвратява инцидентите край морето. През миналата година на плажовете, контролирани от медицински екипи, са регистрирани 121 водни инцидента, като в 50 на сто от случаите те са се случили с деца до 18 години, които без надзор и контрол си позволяват да влизат в морето. Според доктора плажните полицаи трябва да спират децата и пияните туристи да влизат в морето и да не се къпят в неохраняемите зони. Практиката в момента е при възникване на конфликтна ситуация да се търси съдействие от патрули на СОТ, от служители на районните управления или от вътрешноведомствения контрол на курортния комплекс. Патрулиращите полицаи и частните охранители обаче не могат да бъдат непрекъснато на плажа, а в определени ситуации е нужна бърза реакция, за да се спаси животът на неразумен турист.

КАРЕ -2
Няма спасение от крадците
България вече е оставила незаличим спомен в съзнанието на турист от Англия. Докато се разхождал безгрижно по алея в курорта Слънчев бряг, нагла джебчийка от малцинството свалила от врата на британеца масивен златен синджир. Това станало, докато се опитвала да му надене на врата гердан от раковини. Докато чужденецът се дърпал да се освободи от нахалната девойка, тя неусетно му отнесла ценния накит и му оставила охлювите.
Две украинки пък решили да се разхладят в морето, което им струвало пари, документи и лични вещи, задигнати от гастролиращ крадец рецидивист от Котел, отдавна познат на полицията. Друг обирджия пък директно влязъл в хотелска стая през отворен прозорец и задигнал 1950 лв., 600 евро, мобилен телефон, лични документи и две златни обеци. Така че - спасение от крадците няма никъде и очевидно полицията трябва да прибегне до нестандартни подходи, които ни напомнят за френската комедия Полицаят от Сен Тропе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във