Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЛИЦАИ ПОПИПВАТ, ДЕЛА ИЗЧЕЗВАТ ОТ СЪДА

Имена на крадци с пагони за първи път бяха шумно огласени, когато в началото на мандата си главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов произнесе прословутата си реплика да си почистим къщичката, имайки предвид МВР. През май 2002 г. изгърмяха три униформени ченгета за участие в престъпни групировки - двама от тях бяха спипани след серия кражби в Ямболско и София, а третият бе задържан, докато получаваше откуп за връщане на крадена кола. Беше изяснено, че бандата на сержант Костадин И. (35 г.) и главен сержант Атанас Л. (32 г.) от Столичната общинска полиция и още трима крадци-цивиляги се специализирала в кражбите на компютърна техника и офис оборудване. От ноември 2001 до април 2002 г. петимата откраднали над 15 конфигурации, принтер и телевизор от две компютърни зали и от едно кафене в Болярово и Елхово, Ямболско. Полицаите разбойници обрали още офис в София (откъдето задигнали компютър, факс, два телефона и касов апарат), както и няколко апартамента в столичния ж.к. Младост. По време на разследването бе установено още, че главен сержант Атанас Л. има зад гърба си кражба на Фолксваген Голф.
През същия месец и Министерството на правосъдието изобличи бандит с униформа в редиците си. Сержант Марио Ч. - старши надзирател в звеното на следствените арести в София, бе закопчан на 10 май 2002 г. при получаване на откуп от 2500 лв. за откраднат в ж.к. Дианабад автомобил Мерцедес.
При инвентаризация на оръжието в РПУ - Полски Тръмбеш, извършена от РДВР - Велико Търново през 2002 г., е установена липсата на пистолет Макаров. Бойното оръжие е подменено с газов пищов със заличени номера. Изчезналият пистолет е бил на пенсиониран две години по-рано служител. По случая бе назначена комисия, но крадецът така и не бе открит.
На 14 юли 2004 г. след акция на дирекция Инспекторат към МВР в Трето и Четвърто РПУ в столицата също изгърмяха няколко полицаи, чиито очи са се поблазнили от чуждото имане. Граждани, намерили загубени вещи, ги предават в Трето и Четвърто РПУ, където те са приети без протокол за доброволно предаване. В Четвърто РПУ двама от сержантите, които разгледали предадената чанта, взели парите, разделили ги и захвърлили чантата в кофата за боклук. В чантата, предадена в Трето РПУ, също са намерени пари, с които шестима служители от дежурната част си поръчали обилна вечеря от китайски ресторант. След проверката тогавашният вътрешен министър Георги Петканов незабавно уволни двама офицери, шестима сержанти, освободи от служба началника на Трето РПУ, а на шефа на Четвърто РПУ наложи дисциплинарно наказание Порицание.
И съдебната институция не бе подмината от скандална кражба на документи. На 20 юли 2004 г. бе откраднато от деловодството на Върховния касационен съд делото Крашевски, а двама столични дознатели разкриха, че зад кражбата стои ортакът на нотариуса - Мартин Ангелов Божанов. Той пък въвлякъл в престъплението и чичо си Бойко Йорданов Божанов. Обвинителният акт срещу двамата бе внесен в Софийския районен съд (СРС). От 2000 г. насам Крашевски е задържан седем пъти. Срещу него са водени общо 14 дела, свързани с налагане на мерки за неотклонение: седем - в Софийския районен съд (СРС), и седем - в Софийския градски съд (СГС). По тези дела са били ангажирани общо 28 съдии: седем от СРС и 21 съдии от СГС (на втора инстанция мерките за неотклонение се гледат от тричленни състави).

Facebook logo
Бъдете с нас и във