Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицаи стават иманяри

След като години наред ромският Цар Киро богатя необяснимо под носа на властта, тя най сетне се сети да започне да рови и в неговите имоти. В случая - и в буквален смисъл.


В продължение на няколко дни тази седмица дворовете на къщите на фамилия Рашкови в Катуница бяха разкопани като древноримски некрополи. В ролята на иманяри влязоха пловдивските полицаи, които смениха пистолетите с кирки, с лопати и металотърсачи. Подкрепа им оказваха опитни местни археолози, които управляваха детекторите. Целта на уникалната археологическа акция бе откриването на злато. Както е известно, Кирил Рашков е от клана на кардарашите, чиято професионална квалификация е търговията със злато.


Първоначално бе атакувана къщата на дъщерята на ромския бос Събка. Част от униформените навлязоха с детектори в сградата, но не откриха там нищо, докато други техни колеги надупчиха двора като швейцарско сирене. Метал-детекторите пищяха на поразия, което обнадежди търсачите на имане. Оказа се, че озвучването се дължи не на гърнета със злато, а на парчета ламарина, тел, ръждясали гвоздеи и други нескъпоценни предмети. Ако се съди по намереното в двора - няколко оброчни тракийски плочки, излиза, че Цар Киро е ценител не толкова на златото, колкото на античното изкуство. Сега предстои експертиза на находките, за да се види дали са автентични.


От вътрешното ведомство съобщиха, че полицията не е претърсвала къщите на Кирил Рашков по сигнал, а по повод на разследванията, по които работата продължава и законовият срок за приключването им е два месеца. Адвокатът на фамилия Рашкови Васил Марков потвърди, че тези претърсвания са следствие от заведеното от окръжната прокуратура в Пловдив дело за укрити от фамилията данъци в особено големи размери.


Докато ченгетата прекопават дворовете на циганския барон и се ровят из къщите му, стана ясно, че в сряда (9 ноември) на арестанта Кирил Рашков му е бил връчен обвинителният акт. Цар Киро е подведен под отговорност за заплахи за убийство срещу Веселин Христов - вуйчо на премазания през септември в Катуница Ангел Петров. Делото ще се гледа в началото на декември в районния съд в Асеновград. На 22 ноември пък е съдебното заседание по делото срещу Кирил Рашков - внука на барона, който също е обвинен, че е заплашвал с убийство.


В четвъртък (10 ноември) Регионалната дирекция по национален строителен контрол (РДНСК) съобщи, че е издала девет заповеди за събаряне на имоти на Цар Киро в с.Катуница и в околностите. Нямало предоставени документи, че тази собственост на циганския барон е законна - нито от страна на фамилията, нито от общината. По всяка вероятност семейството ще обжалва, тъй като става дума за големи сгради, сред които са лятната резиденция на Рашков в местността Изгорялата воденица, един от палатите му на ул. Ягода №1 в Катуница и за още две масивни къщи. За статута на две от сградите се очаква становище от главния архитект на община Садово (към която се води Катуница), след което тече законовият 14-дневен срок за обжалване.


До момента инспекторите от РДНСК са издали общо 14 акта за нередности около имотите на фамилията. Всички те са обжалвани пред административния съд в Пловдив. Засега само две от къщите на фамилията са доказано законни - на внука на Кирил Рашков - Георги, и на дъщеря му Събка. Междувременно адвокатът на фамилията Васил Марков предложи държавата да откупи именията на Рашков или да намери някой, който да ги купи.


Според жената на боса - Костадинка Рашкова, къщите на семейството са законни, но в общината правят опит да скрият официалните документи, които удостоверяват това. Част от документите изгорели при палежите, затова фамилията се опитвала да ги възстанови чрез общината.


Безредиците в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември, след като там беше убит 19-годишният Ангел. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак десетки полицаи през нощта, а на сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на ромския клан. На 24 септември бунтът в Катуница взе втора жертва - 16-годишният Павел, който бе сред участниците в поход към махалата, където са именията на Цар Киро. Преди няколко дни синът на ромския бос - Ангел Рашков, се закани да заведе съдебни искове за 1.5 млн. лв. срещу хората, които са палили, унищожавали и крали имущество от опожарените къщи на фамилията в селото. В момента семейството събирало видеозаписи, телевизионен и снимков материал от интернет, на които се виждало кой върши погромите.

nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във