Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицай съди министерството за дискриминация

МВР беше обвинено в дискриминация от 55-годишен полицай от Смолян, който иска да бъде възстановен на работа, тъй като е бил пенсиониран принудително. Юрий Топов е завел дело пред Върховния административен съд, за да бъде отменена заповедта на министър Цветлин Йовчев от януари тази година, с която той е освободен.


В неговото положение са още десетки служители. Полицаи от провинцията се оплакват, че в РПУ-тата тече масово прочистване - пенсионират се принудително всички, които отговарят на критериите за това. В малките населени места обаче това е страшна перспектива, защото за мъжете на 50-60 години там друга работа просто няма. Топов обаче е първият, за когото поне до момента се разчу, че се опитва да осъди МВР по този повод.


Служител съм в МВР от 1977 г., извървял съм всички длъжности от сержант до началник на РПУ и винаги съм се справял с работата си. Нямам никакви наказания, напротив - награждаван съм 15 пъти. Имам и желание, и възможности - както професионални, така и физически, да продължа да работя поне до 60-годишна възраст. Но не ми бе дадена възможност. Временно изпълняващият длъжността директор на ОДП-Смолян ме привика и ми предложи да подам рапорт за напускане, тъй като съм придобил право за пенсия. Не се съгласих. Тогава ме предупреди, че той ще направи предложение за пенсионирането ми. Защото имало разпореждане от София такива служители да бъдат пенсионирани. Той получил нареждането по телефона от "Човешки ресурси" в МВР, разказва Юрий Топов в жалбата си.


Човекът иска да се върне на работа. И смята, че ако единствената причина за принудителното му пенсиониране е навършването на определена възраст - то това е явна дискриминация. Според него философията на закона е да даде право на министъра да пенсионира служителя, ако той е доказано непригоден и не удовлетворява някакъв критерий - заради нелоялност, лоша дисциплина, несправяне с работата, лоша физическа кондиция - каквато и да е причина, но тя да е определена и ясна.


Законът за МВР действително дава възможност за принудително освобождаване на полицаи при навършване на възраст за пенсия. В чл.245 от ЗМВР е записано, че служебното правоотношение на държавния служител в МВР може да се прекрати при навършване на 60-годишна възраст или при придобиване право на пенсия преди това. Възможностите в този случай са две: пенсионирането да стане по желание на служителя или "по инициатива на органа по назначаването" - сиреч на министъра.


Във всички случаи се изплащат 20-те заплати, които се полагат на полицаите при пенсиониране. Въпросът обаче съвсем не е в тях, а в начина, по който се процедира. Дали действително не става дума за дискриминация? Отговор ще даде Върховният административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във