Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицай за бой се стяга

S 250 3d5b658d 4cd3 493d 92c9 8738417b92d0

Бунтовни възгласи се надигнаха в понеделник (29 февруари) из синдикалните недра на вътрешното министерство. "Протести на полицаи ще има", заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Имаме решение да започнем безсрочни протести до началото на реална и ефикасна реформа в МВР. Формите и местата ще бъдат допълнително уточнени,  каза той.

Синдикатите в МВР са напът да влязат в книгата за рекордите на Гинес, тъй като не минава и година, без да се вдигнат. Оказва се, че полицаите са най-протестиращата професионална прослойка - от 2008 г. досега те са организирали 15 национални протеста, а общо седем министри на вътрешните работи са били под прицела на недоволните ченгета досега. Серията протести започна през 2008 г., когато полицаите мълчаха и пушеха в знак на негодувание срещу ниските си заплати. Тогава ГЕРБ им "палеше" цигарите, а на власт беше тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС.

Най-много обаче си пати от протестиращите униформени управлението на ГЕРБ. По време на първия кабинет на Бойко Борисов, когато начело на вътрешното ведомство беше Цветан Цветанов, полицаите се бунтуваха цели четири пъти. През есента на 2011 г. те скочиха срещу идеята на герберския финансов министър Симеон Дянков да им увеличи пенсионната възраст и да им резне някои социални придобивки. Бунтовна беше 2012-а - през есента униформените се вдигнаха с искане за увеличение на заплатите, а МВР-шефът Цветан Цветанов прекъсна социалния диалог със синдикатите.

През следващата година протестната инициатива беше иззета от недоволстващите срещу избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС и някак не беше удобно и полицаите да се включат. За сметка на това пък служебният социален министър Йордан Христосков трябваше да се обяснява през 2014 г. на разгневените полицаи защо са промените в осигурителната система в тях.

Така се стигна до есента на 2015-а, когато бяха организирани няколкодневни протести на полицаите. Притиснат от вълната, кабинетът на Борисов се отказа от намеренията си да намали социалните им придобивки, както финансовият министър Владислав Горанов понечи да направи с няколко текста в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета. Логично реформата се отложи за по-добри времена.

Изглежда, управляващите решиха, че тези времена са дошли и вкараха в парламента проектозакон за изменение на Закона за МВР, с който орязват обезщетенията за пенсия от 20 на 12 (но само за новоназначените), свиха платения отпуск до 25 дни. Наред с това решиха да правят отделна противопожарна агенция с цел да станели пожарникарите по-ефективни чрез децентрализация на досегашната главна дирекция.

Очаквано срещу агенцията скочиха от синдиката "Огнеборец", който в началото на седмицата също обяви протестна готовност заради промените. Не приемаме преобразуването на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция, тъй като няма достатъчно мотиви за това, заявиха огнеборците. Според тях тази промяна няма да даде подобряване на дейността им, нито на материалната база. Шефът на синдиката Венцислав Станков дори призова за увеличаване на средствата за дирекцията, за да се укрепи тя институционално. В момента за издръжката на тази дейност се отделят 0.2% от брутния вътрешен продукт (БВП) - за сравнение в Европа се отделят от 0.6 до 1%, заяви той.

Станков изрази опасение, че преобразуването на главната дирекция в агенция ще доведе до увеличаване на административните длъжности в нея. А синдикалистите не са съгласни и в главните, и в областните дирекции да се формират щатове за допълнително назначаване на администрация, тъй като редиците на самите огнеборци не са попълнени по щат.

Всички синдикални организации на служителите в МВР са единодушни, че внесеният в Народното събрание законопроект не е отразил техните предложения. На 16 февруари синдикатите се срещнаха с политическото ръководство на МВР, а след разговорите от министерството се похвалиха, че е имало активен диалог и съгласие с промените. "Нямаше никакъв диалог и приемственост от тяхна страна спрямо нашите предложения", обявиха синдикалните босове Валентин Попов и Венцислав Станков. Те били изненадани от внесения на следващия ден (17 февруари) законопроект, който не отразявал техните идеи. Според синдикалистите промените в него не гарантират подобряване на качеството на услугата "сигурност", като се прави пореден опит за неглижиране на проблемите, засягащи социалните права и условията на труд на служителите.

Синдикалистите са прави да роптаят, че за година и половина служителите в МВР са станали обект на седем поправки в устройствения закон на министерството. А предишният закон е претърпял цели 36 допълнения и изменения за осемгодишното си съществуване. Според тях всичко това показва, че има неустойчивост на реформата.

Да определят реформата като неустойчива е голям комплимент от страна на професионалните организации към законотворците и управляващите. Истината е далеч по-грозна - след като дълбоката реформа не се случи още преди двадесетина години, МВР ще продължи да се върти в спиралата на недоносените изменения и допълнения, докато не се забие в дъното...

 

Какво пална фитилът на бунта?

Намаляването на отпуската и на 20-те заплати при пенсиониране на полицаите събират най-много гласове "против". Категорично секторът се противопоставя и на идеята за намаляване на годишния платен отпуск от 30 на 25 дни. Синдикатите протестират и срещу това, че последните заплати на полицаите са били намалени, тъй като са им удържани суми, получени през април миналата година, което не било в съответствие с наредбата, публикувана от 1 юни, но влизаща в сила от април. Синдикалистите прогнозират в тази връзка, че МВР ще се бръкне да плати за заведените вече дела срещу министерството, след като на първа инстанция Върховният административен съд (ВАС) е приел, че решението за заплатите не е законосъобразно.

Професионалните организации роптаят и срещу промените в дирекция "Телефон 112". "Проектът на практика приравнява системата на тел. 112 към един обикновен колцентър", заяви шефът на СФСМВР Попов. Основният въпрос - давайки статут на един колцентър на една средно голяма фирма, е дали това дали ще подобри работата на тези хора, или ще се случи точно обратното, каза той.

Недоволство предизвика и промененият статут на преподавателите от Академията на МВР и на центровете за професионална подготовка на служители на МВР, който е приравнен с този на служителите в администрацията.

Голяма е изненадата на синдикалистите и от текстовете в законопроекта, според които в МВР ще се назначават  служители, работещи по трудово правоотношение. Те ще имат право да задържат, да ползват помощни средства и да прилагат сила. "Предполага се, че това ще бъдат лица, работещи по трудово взаимоотношение, които ще поемат охраната или пропускателния режим на обекти на МВР. Те ще осъществяват съдействие и при гранично наблюдение. Това е пълно с рискове както за охраната на държавната граница, така и за живота и здравето на служителите от "Гранична полиция", а също и за самите хора. Законът не предвижда обучение, изисквания за постъпване на работа", алармира председателят на СФСМВР Валентин Попов.

От синдиката настояха законопроектът да премине през Националния съвет за тристранно сътрудничество, където да бъдат чути становищата на всички страни. Те искат и среща с представителите на парламентарната вътрешна комисия. Междувременно тече допитване до структурите и до 15-ина дни ще стане ясно дали отново ще се премине към протести. Протестите ще бъдат между първо и второ четене в парламента на проекта на промени в Закона за ЗМВР. Те ще се случат, ако не бъдат отстранени най-фрапиращите дефекти в проекта, увериха от синдикалната организация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във