Параграф22 Daily

Парадокс:

Полицаите на първа линия с COVID-19 и на последна линия за заплати

"И професионалното, и политическото ръководство сме категорични, че служителите в системата на вътрешното ведомство работят на първа линия и извършват неспецифични дейности в условията на усложнената епидемична обстановка в страната", казва вътрешният министър Христо Терзийски.

И допълва "нещо", звучащо повече като оправдание: "Процентът на увеличение на заплатите в системата на МВР е обвързан с финансовите възможности и ресурси на държавата и със ситуацията, в която се намира страната ни. Направеният към момента финансов разчет е за 15-процентно увеличение на основните заплати на всеки един служител, което заедно с полагаемите се различни добавки, реално ще доведе до значително по-висок ръст."

Всъщност: финансовият разчет в МВР до онзи ден показваше 10 процента. Едва след няколко синдикални протеста "разчетът" скочи до 15. И остава все толкова далеч от мечтаните 30%, които се полагат на редица "щастливи" ведомства, но не и на вътрешното.

По-парадоксалното (или цинично) в случая е как така полицаите хем са на фронтовата линия, хем не взимат полагащите им се 1000 лева месечно, например.

На първа линия с COVID-19 и на последна линия по заплати. И ще си остане така, докато прекланят глава, а "сабята", даже, е в техните ръце.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във