Параграф22 Weekly

МВР - милионерът бедняк

Полицаите не трябва да протестират, а да напуснат

Една от най-големите заблуди на днешния ден е, че Бойко Борисов бил полицай от кариерата. Няма такова нещо. Преди 10 ноември 1989 г. не е бил милиционер, до лятото на 2001 г. е бил извън системата на МВР, а до лятото на 2005 г. е бил главен секретар на вътрешното ведомство, т.е. чиновник.

 

Ако трябва да бъдем откровени докрай, Бойко Борисов дори мрази полицаите. Доказателството е едно и то е пред очите на всички ни, затова не го виждаме (или не искаме да си признаем, че ще ни избоде очите всеки момент): и като главен секретар на МВР, и като министър-председател, той не си е мръднал дори пръста, за да облекчи по някакъв начин трудовите и социално-битовите условия на униформените ченгета.

Вярно, откакто сграбчи юздите на държавата, размаха камшика и ни подкара към светлото бъдеще, той увеличи почти двойно бюджета на МВР, но... единствено в полза на трите любими му категории блюстители на реда -

началниците, цивилните и щурмоваците

- преди от отряда на баретите, а днес жандармерията и т. нар. спец. сили за проникване. А за обикновените ченгета и пожарникари - трохи и огризки. Стига, разбира се, някой да се сети, че съществуват и да изтръска покривката и чинията си през прозореца.

Три са проблемите, с които синдикатите в МВР се борят поне от 15 години насам: нормални заплати; качествени униформи и обувки; адекватно заплащане на нощния и извънредния труд. Резултатите са смехотворни, по-скоро - унизителни, защото на 12 октомври те пак заплашиха: или държавата гарантира по-високи заплати от януари 2021 г., или ченгетата излизат отново на протест.

Ако се съди от ефекта на 100-дневните цивилни протести, най-добре ще е поне членовете на най-голямата профсъюзна структура в министерството - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), не отново да чучнат в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици" или в "Триъгълника на властта",

а да си подадат оставките.

Всички 8000-9000 членове на СФСМВР едновременно!  Успехът ще е гарантиран, защото заедно с тях в дълбокото ще скочат и колегите им от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). Те са около 5000 и тънат в още по-безпросветна мизерия.

Звучи налудничаво, но пред униформените вече няма друг вариант. Помни ли някой кога за първи път те пушиха мълчаливо, после пиха вода, а накрая ритуално погребаха професията и призванието си? Точно така - протестите тръгнаха по времето на Тройната коалиция и правителството на Сергей Станишев (2008 г.), продължиха през първия мандат на ГЕРБ и Бойко Борисов (2009-2012 г.) и спихнаха безславно по времето на скалъпената коалиция БСП - ДПС и правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 година).

Оттогава насам - само молби, вайкане и неосъществени заплахи. Така че и тук взе да става като в приказката за цирея - или го изрязваш до дъно, или

ревеш и чакаш да мине от самосебе си.

И понеже никой униформен синдикалист не смее открито да каже къде е заровено кучето, ще си го кажем ние. МВР хем е една от най-черните бюджетни дупки в най-новата ни история, хем е като автобус на градския транспорт - колкото и да е претъпкан, винаги ще се намери достатъчно място за още десетина души.

Прост пример. В началото на 90-те години на миналия век, във вътрешното министерство се водеха на щат около 53 000 униформени и цивилни служители. След близо 30-годишни реформи, модернизации, компютъризации, съкращения и преструктурирания, в момента МВР осигурява препитание на... не по-малко от 49 000 пълнолетни българи.

От другата страна на медала обаче се случва точно обратното. Така де - за пари ще си говорим. В началото на 90-те години на миналия век, бюджетът на МВР е бил... както следва:

- 1993 г. - 3.733 млн. лв.;

- 1995 г. - 10 млн. лв.;

- 1997 г. - 163.714 млн. лв.;

- 1999 г. - 334.283 млн. лева.

През 2010 г., т.е. първата пълна бюджетна година на ГЕРБ, издръжката на МВР е изчислена на 955.521 млн. лева. Днес, две петилетки по-късно,

бюджетът на МВР вече е 1.67 милиарда!

Но истинското потресно нещо е, че и тогава, и сега над 80% от парите отиват за заплати. Сещайте се чии, след като и тогава, и сега униформените в МВР са почти константна величина - около 45% от т. нар. личен състав. Тоест - около 23 000 души. Хайде - 25 000 да ги направим, че да са по-кръгли сметките. Всички останали са или началници, или цивилни служители.

Тяхната бройка също е константна величина, нищо че през годините МВР е усвоило - и то в най-пестеливия случай - не по-малко от 150 млн. евро за компютри, информационни системи, софтуер и какви ли не още високотехнологични придобивки. Резултат - никакъв, след като чиновническите работни места все още не са съкратени поне с 5000 бройки, а освободеният ресурс не е пренасочен към редовите полицаи.

Оправданието е банално. МВР не разполага с достатъчно пари, за да плати на всеки съкратен по 20 заплати накуп. Няма такова нещо, ако трябва да се вярва на простата аритметика и елементарната логика. Ако приемем за база 1000 лв. на "калпак", уравнението изглежда така: 5000 х 1000 х 20 = 100 милиона.

Нищо работа за държава, която според премиера Борисов е финансовият отличник на Европейския съюз! Тези милиони може да бъдат изплатени веднага, а може и на пет транша - по 20 млн. лв. на година. Защото и в този случай сметката е проста: 5000 свободни щата по 1000 лв. заплата по 12 месеца е равно на 60 милиона, разпределени така: 20 млн. лв. - за обезщетения; 30 млн. лв.  - за униформи, обувки, оръжия, заплати, нощен и извънреден труд; 10 млн. лв. - за високотехнологични "джаджи", професионални обучения и квалификационни курсове.

Хич да не е, но след пет "такива" години, цивилното население в МВР съвсем спокойно

може да бъде съкратено с още 5000 души.

И тогава всичко ще си дойде на мястото.

Който не вярва, че кадровото реформиране и проветряване на МВР е по джоба на държавата, нека да смята:

- от март до септември т.г. правителството е отпуснало на вътрешното ведомство 40 млн. лв. в полза на службите, занимаващи се с издаването на лични карти, шофьорски "книжки" и задгранични паспорти. Нищо, че всеки един от нас си плаща за този масраф;

- през август правителството отпусна на МВР 36 млн. лв. за "финансово обезпечаване на сключени договори, за изпълнение на дейности по европейски проекти и други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от Европейския съюз";

- от 1 януари 2021 г. правителството ще изпълни обещанието, дадено през юли т.г.: да актуализира бюджета и да осигури на МВР нови 65 млн. лв., необходими за заплащане на натрупания извънреден труд (37.4 млн. лв.) и за дължими осигурителни вноски (27.6 млн. лева).

Събрахме ли ги стоте милиона? Събрахме ги, че ги и надхвърлихме, защото току що описаните бюджетни гимнастики струват точно 141 млн. лева! За какво - никой не знае. За разлика от обществените ползи, които всички сме убедени какви ще са - никакви.

Ех, как ли се оправя столичният кмет Йорданка Фандъкова, която с годишен бюджет от 1.7 млрд. лв. трябва да  угоди на 2 млн. столичани?

Facebook logo
Бъдете с нас и във