Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицаите с нови униформи и чепици, плащат им извънредния труд

Управляващите искат мека есен, парират традиционните протести на служителите на МВР

S 250 c443baa3 0690 4af3 9b5d 27cf4fd0b1e4
S 250 5cd4c618 6662 455a 82e3 5e394a284c42
S 250 6a5e883c 4fd8 48e9 b6cd 0429b5ca4b2c

Вътрешното министерство ще се бръкне дълбоко в джоба, за да облече в следващите три години униформените си служители с нови облекла. МВР е предвидило общо 9.750 млн. лв. за униформи и обувки, сочат последните обявления за обществени поръчки на Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД).

 

В разгара на лятото МВР обяви, че търси производител на 39 000 бр. специални летни костюми. За тях ведомството е приготвило 5.424 млн. лева. Костюмът се състои от риза и панталон, изработени от плат в състав  50% памук и 50% полиестер. Облеклата ще са в тъмно син, черен и маслонезелен цвят.

Освен нови летни униформи, служителите на МВР ще се сдобият и с нови патъци. За тази цел ведомството е обявило обществена поръчка за производство и доставка на 20 000 чифта мъжки летни обувки, на обща стойност 1.160 млн. лв. без ДДС.

Лятната екипировка на полицаите

е допълнена с летни якета, за които ДУССД е приготвила 937 500 лв.без ДДС.

МВР е помислило и за зимните студове, които очакват униформените служители, работещи на терен. Дирекцията за социални дейности е пуснала обявление за доставката на 10 600 всесезонни канадки с подплата, като е заделила 2 652 750 лева. Канадките трябва да са изработени от двуслоен плат 100 % полиестер с мембрана с полиестерен хастар и сваляща се топла подплата.

Отварянето на получените оферти ще се проведе в края на месеца, става ясно от обявените поръчки. Рамковите споразумения с доставчиците ще се сключат за срок от 36 месеца. Договорите със спечелилите търга са

със срок на изпълнение до 12 месеца,

но не по-дълъг от датата на изтичане на споразумението.

Няколко месеца преди края на мандата си, управляващите се загрижиха за служителите на МВР и се разтичаха да разрешат един от най-наболелите им проблеми -

заплащането на извънредния труд.

Очевидно, последният протест на служителите, проведен на 5 юли - навръх официалният празник на министерството - най-сетне е хванал дикиш.

Синдикалните организации в МВР говорят за проблема поне от петилетка и половина, но досега никой не надаваше ухо за жалбите им. В навечерието на протеста Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) обясни, че от години съществува правен вакуум и извънредния труд в делнични дни на служителите не се компенсира по никакъв начин.

"Годишно могат да се получат такива 100-150 часа, ние имаме нужда и от възстановяване.Проблемът не е политически, но ние категорично посочваме, че има проблем в нашите отношения", заяви Кузманов, сочейки

Дирекция "Правно-нормативна дейност“ в МВР за виновник.

Според синдикалистите, юристите от дирекцията все още се туткат с изработването на обосновано и обективно становище за заплащането на извънредния труд, положен от служители, работещи на ненормиран работен ден. Продължават да мълчат и по другите два щекотливи въпроса - за приравняването на нощния труд към дневния и за адекватното му заплащане.

И ето - чудото се случи. В разгара на антиправителствените протести, депутатите от ГЕРБ изведнъж се разбързаха и внесоха в Националният съвет за тристранно сътрудничество дългоочакваните предложения за ремонт на Закона за МВР.

Проектът е внесен от председателя на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев и група народни представители от ГЕРБ. В него е разписано, че за държавните служители във ведомството ще се прилага подневно отчитане на работното време. Предвижда се извънредният труд да е до 280 часа годишно, като той ще се компенсира с допълнително възнаграждение за отработени до 70 часа на всеки три месеца. Заплащането за него ще е с 50-процентно увеличение върху основното месечно възнаграждение.

В мотивите си, вносителите са записали, че предвид специфичната дейност на министерството, служителите на ненормиран работен ден регулярно полагат труд над установеното работно време в работни дни. Съгласно действащата към момента нормативна уредба това обаче не представлява извънреден труд и поради тази причина не се компенсира с възнаграждение.

Предвидената промяна регламентира, че за държавните служители (извън тези с намалено работно време и работещите на смени) трябва да се установи

подневно отчитане на работното време.

По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането на извънредния труд с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни.

В мотивите също така е посочено, че необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд, са в размер на около 65 млн. лева, от които за възнаграждения - малко над 37 милиона, а за дължими осигурителни вноски - близо 27 милиона. Тези средства трябва да бъдат осигурени допълнително по бюджета на МВР - според разписанията в бюджетната прогноза за следващите години.

В проекта е предвидено отпускът, който полицаите са натрупали като компенсация за извънредния си труд, да се запази, а при напускане на министерството - да се изплаща.

Освен това, депутатите предлагат да бъде увеличено и паричното изражение на наградите в МВР. В момента наградите, връчвани от министъра, негов заместник и главния секретар на МВР са в размер до 200 лева. Депутатите от ГЕРБ искат сумата да се увеличи на 250 лева, а отличието, което се дава от прекия шеф,

да "скочи" от 120 на 170 лева.

Очевидно намерението на управляващите е да изпреварят подготовката на бъдещи протестни действия на служителите на МВР, които по традиция се активизират в навечерието на професионалния празник на полицията 8 ноември. С приемането на проекта за изменение на ЗМВР, внесен от парламентарната група на ГЕРБ, един от основните мотиви за протест - извънредният труд - ще отпадне. 

Ще отпадне и още една причина за протестната готовност на полицаите -

хроничната липса на нови униформи.

Обявените в разгара на лятото обществени поръчки за доставка на нови облекла и обувки за ясен знак, че ръководството на министерството се вслушва в гласа на служителите си.

Що се отнася до останалите две традиционни искания на синдикатите в МВР - регламентацията на правоотношенията на държавните служители със статут по Закона за държавния служител и изясняване на статута на служителите, явяващи се като вещи лица в съдебни заседания при защита на изготвените от тях експертизи - те не носят чак толкова голям протестен заряд.

Очевидно управляващите се надяват на мека есен, разчитайки че полицаите ще опазват реда в гражданските протести, но няма да се влеят в тях...

Facebook logo
Бъдете с нас и във