Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЛИЦЕЙЩИНА ЧУКА НА ВРАТАТА НИ

Белезници, усмирителни ризи, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки. Химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването. Служебни кучета и коне, халосни и стоппатрони. Водометни и въздухоструйни машини, бронетранспортьори и хеликоптери. Всичко това не е част от рекламата на международно изложение за полицейски аксесоари и пособия, а... онова, което новият Закон за МВР разрешава на българските ченгета да използват при масови безредици и задържане на хора. Включително и срещу малки деца и бременни жени, ако носенето на службата и опазването на обществения ред го наложат.
Откъдето и да ги погледне човек, току-що изброените полицейски правомощия звучат повече от скандално. Още по-скандална обаче е професионалната логика, заради която те намериха място в новия Закон за МВР, който бе приет в сряда и четвъртък (18 и 19 януари): органите на реда да бъдат предпазени от наказателно преследване.
Колкото и да е вярно, че МВР е репресивен орган и от неговата дейност винаги има недоволни, обличането на ченгетата в зле прикрит (и съвършено незаконен) имунитет е повече от абсурдно. И по никакъв начин то не може да бъде компенсирано от компромисната разпоредба, която бе приета от управляващото мнозинство и която гласи: Служителите на МВР са длъжни да не унижават достойнството на гражданите и да зачитат техните права и законни интереси.
Съвсем спокойно управляващото мнозинство можеше и да не си губи времето с току-що цитирания текст от Закона за МВР. По простата причина, че малко преди това те бяха приели още една разпоредба, която по никакъв начин не отговаря на европейските правни норми и която нарушава поне четири нормативни акта, действащи в България - Европейската конвенция за защита на човешките права, конституцията, Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства.
Става дума за узаконеното вече правомощие, според което ченгетата вече могат да влизат и да обискират жилища, офиси, складове, коли и т. н. без... съдебна заповед и без разрешението на техните собственици или наематели. Нещо повече - униформените имат право да влизат и да тарашат не само без съдебна заповед, но и в отсъствието на собствениците или обитателите на интересните обекти.
Колкото до оправданието на мнозинството, че подобни екшъни щели да се случват само тогава, когато има достатъчно данни, че в помещението се укрива лице, извършило престъпление или ако има нужда от неотложна помощ на хора, чийто живот е застрашен, то по-скоро буди присмех. Защото и по действащото законодателство полицаите имат право да влизат където си искат без заповеди и разрешения, когато трябва да арестуват убиец или да спасяват човешки живот. Въпросът е, че след това те трябва да пишат рапорти и да дават свидетелски показания, ако някой пострада. А така с новия Закон за МВР - пей, сърце!

Facebook logo
Бъдете с нас и във