Параграф22 Daily

Равносметката от 2021-а:

Полицейската палка бутна ГЕРБ от върха

Коментарът е на бившия депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме", адвокат Николай Хаджигенов, чиято формация не успя да мине 4-процентовата бариера на последните парламентарни избори. Лидерите на коалицията бяха сред най-активните по време на протестите срещу кабинета на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев през лятото и есента на 2020 година.


Прав е адвокат Хаджигенов да твърди, че равносметката от изминалата политическа година е прекрасна. С участието на неговата коалиция в 46-то Народно събрание бе предложено да се извади Бюрото за защита от подчинение на главния прокурор Иван Гешев и да се върне в Министерството на правосъдието. "Създадохме комисията за полицейското насилие от летните протести срещу режима на ГЕРБ и незаконното подслушване на граждани. Това е единствената комисия в двата парламента от тази година, която успя да събере всички доказателства по гореспоменатите случаи и да приключи с решение на Народното събрание. Тук резултатите също са добри", заяви в навечерието на Новата 2022-а.

Добрият резултат се изразява в това, че полицейската палка до голяма степен стана причина Бойко Борисов да се срине от върха на държавното управление. Това е горчива ирония, защото полицията се нареждаше сред любимците на Борисов, който като всеки пропит от народната мъдрост хитрец знаеше, че

тя държи и хляба, и ножа.

Действията на полицията по време на протестите през лятото и есента на 2020 г. обаче в голяма степен допринесоха за политическия срив на Борисов и ГЕРБ на два предсрочни парламентарни избори. Протестиращите пратиха своето представителство в парламента и логично любимата биеща играчка на бившите управляващи, наред с дългогодишната им севда "специални разузнавателни средства", се оказаха в центъра на обсъжданията в НС.

В края на юли т.г. създадената Временна комисия за полицейското насилие по време на протестите и подслушването на протестиращи реши на първото си заседание да бъде изискана информация от ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, ДАНС, ДАТО и Бюрото за контрол на СРС-тата. Членовете на комисията обявиха, че очакват информация и от Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд за искания и разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. Временната комисия реши да съсредоточи вниманието си върху събитията на 10 юли и 2 септември 2020 г., когато имаше ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция.

На 11 август народните представители приeхa рeшeниe за сваляне на тайната около случаите на полицейско насилие по време на миналогодишните протести срещу кабинета "Борисов-3" и главния прокурор Иван Гешев. Депутатите гласуваха да им ce ocигури дocтъп дo клacифицирaнa инфoрмaция зa упoтрeбaтa нa cълзoтвoрeн гaз, упoтрeбa нa cилa и пoмoщни cрeдcтвa oт МВР, извършeни нa 10 юли и 2 ceптeмври 2020 г. cрeщу прoтecтирaщи грaждaни. Освен тези данни, депутатите отвориха и вратата за инфoрмaцията зa рaзcлeдвaнe нa фaкти и oбcтoятeлcтвa, cвързaни c прилaгaнeтo нa cпeциaлни рaзузнaвaтeлни cрeдcтвa cрeщу прoтecтирaщи грaждaни и oпoзициoнни лидeри и члeнoвe нa пoлитичecки пaртии oт oпoзициятa.

Месец по-късно, на 15 септември, парламентът прие единодушно доклада на временната Комисия за разследване на полицейско насилие на протестите миналото лято и прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) на протестиращи и на опозицията.
"За" бяха 123 депутати, без "против" и "въздържал се", логично ГЕРБ и ДПС не участваха в гласуването.

Докладът беше обсъден при закрити врата заради съдържащата се в него

поверителна и секретна информация,

но все пак стана известно, че са били прочетени имената на 130-те граждани, върху които е било установено прилагането на СРС. Сред тях шестима политици, петима журналисти, трима председатели на граждански сдружения, двама генерали от резерва, един служебен министър, един прокурор от Софийска градска прокуратура, един бивш съдия от Софийски градски съд и един ММА боец.

В доклада се препоръчваше MBP да извърши цялостно разследване на полицейското насилие, извършено на 10 юли 2020 г., както и на неправомерното използване на спецсредства по отношение на протестиращи граждани. Имаше и препоръка да бъдат отстранени шефа на НСО за укриване на записите от охранителните камери и двама негови служители, но тя отпадна. Отхвърлена бе и препоръката да бъде отстранен и наблюдаващият прокурор Вероника Трифонова, прекратила разследването за полицейското насилие, поради липса на доказателства. Остана само частта от препоръката да бъдат разследвани.

Откъслечната информация за доклада сочеше, че прокурор Вероника Трифонова е разполагала с всички необходими доказателства за образуване на производство, включително е разпоредила съдебно-медицински експертизи. При нея като част от преписката е бил и прословутият запис с кадри на насилие над протестиращи, но въпреки това преписката е прекратена поради липса на доказателства.

Стана известно също, че исканията за употреба на СРС-та са били подготвени от служители на отдел "Контратероризъм" към ГДБОП, подписвани са в прокуратурата и са били внасяли в спецсъда. Подслушванията са от периода 14 юли 2020 г. до май 2021 година. Според данните на комисията, част от разрешенията са разписвани от зам.-председателя на спецсъда Виржиния Петрова,  има и данни, че разрешения са искани директно от главния прокурор Иван Гешев, или че имената са посочени от него.

Не е извършвана проверка за законосъобразност,

не са спазени процедурите по експлоатирането на СРС,

а участниците в протестите са обявени за организирана престъпна група, извършваща едно от най-тежките престъпления в Наказателния кодекс - "преврат, метеж, въоръжено въстание срещу властта".

Списъците и данните, с които комисията разполагаше бяха секретни и по тази причина не бяха публикувани. Срокът за декласифициране на един от тях трябваше да изтече в края на август, вторият - в края на октомври. Последният най-вероятно е онзи, който съдържа данните за приложените по време на миналогодишните протести спецсредства. Решението за достъп до класифицираната информация в тези списъци обаче остана само на хартия, след като вратите на 46-ото Народно събрание хлопнаха заради поредните предсрочни избори през октомври.

Остава да видим дали депутатите от 47-то Народно събрание ще довършат започнатото от предшествениците им. В името на справедливостта...

Facebook logo
Бъдете с нас и във