Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицейски глави тихо падат край морето

Началникът на сектор Борба с организираната престъпност към ОДП - Бургас, комисар Купен Купенов се очаква да оглави една от най-възловите служби в дирекцията, изпълняваща координационни функции при осъществяването на специализирани полицейски операции - Противодействие на престъпността. Очаква се той да заеме мястото на досегашния шеф на службата - комисар Петко Янакиев, който бе пенсиониран, а мястото му овакантено.
Няколко възлови кадрови рокади бяха извършени досега в Областната дирекция на полицията в Бургас. Едновременно бяха пенсионирани заместник-шефът на полицията комисар Георги Желев и началникът на сектор Криминална полиция Иван Георгиев. На мястото на Желев бе назначен шефът на Пето РПУ в Бургас главен инспектор Калоян Калоянов, а на неговото място - Иван Вълков, работил дотогава в сектор Криминален в ОДП. Временно длъжността на Иван Георгиев като шеф на криминална полиция ще изпълнява Тони Алексиев.
Третият пенсиониран е Петко Янакиев, началник на звено Оперативно в ОДП. Не искам нищо да коментирам. Имам навършени години, каза кратко Георги Желев. И аз отговарям на изискванията за пенсиониране, отсече Иван Георгиев.
За отстраняването на въпросните бургаски топченгета се заговори седмица преди Великден. Георги Желев бе сред хората, назначени от сегашния секретар на МВР и тогавашен директор на ОДП - Бургас, комисар Павлин Димитров. Преди да поеме поста си в полицията, Желев бе началник на Първо РПУ в Бургас - едно от най-невралгичните в региона. Преди това името му бе свързано с дългогодишна работа в РПУ-Поморие и във Второ РПУ. Криминалистът, както и колегата му Иван Георгиев, бе с над 30 години стаж в редиците на МВР.
Другият тихомълком отстранен от поста бе Иван Георгиев. Георгиев, който мнозина наричаха бургаския Ботьо Ботев, бе знаково име в криминалистиката край морето. Работа на територията на Първо РПУ, шеф на група, преди да оглави цялата кримислужба... Професионалната биография на Георгиев е повече от богата. В последните няколко години разкриването на всички тежки престъпления по Южното черноморие преминаваха през него.
Като дългогодишни ченгета и двамата са минали през доста изпитания, включително и през кризисни моменти, в които са висели на косъм.
Георги Желев дълго време бе в болничен отпуск по време на разследването на наркобандата с лидер Димитър Желязков-Очите. Малко преди излизането му в отпуск плъзна слух, че от СРС-тата по делото са изскочили съмнителни разговори на полицейския шеф с разследвани от групата. Официална информация от полицията така и не бе оповестена. Желев се върна на работа и всичко продължи по старому. Истината за СРС-тата остана скрита между кориците на делото....
Името на Иван Георгиев също бе забъркано в няколко скандала покрай заложната къща, притежавана от сина му. Многократно топченгето бе проверявано заради съмнения за конфликт на интереси, произтичащи от високия пост на бащата и бизнеса на наследника.
Пенсионирането на топченгетата обаче дойде доста след отшумяването на конфликтните случаи...
Хиляда и седемстотин служители са пенсионирани, освободени и напуснали МВР от началото на годината. Част от доброволно разделили се с професията полицаи са били ръководни кадри по места... Общо 8000 са служителите, които са навършили години за пенсиониране, сочи статистиката. Според запознати причината за масовите рокади следва да се търси в задаващите се парламентарни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във