Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицейски шеф в затвора, укрил подчинен-побойник

Четири години ще прекара зад решетките началникът на сектор Охрана на обществения ред и превенция в РПУ-Карлово Росен Стоичков, който се опитал да осуети образуване на дело за побой срещу полицая Петко Балабанов. Той ще изтърпява наказанието при общ режим, постанови Районният съд - Пловдив, в началото на октомври. Имаше дело и срещу Балабанов, но, за разлика от шефа си, той се отърва с тригодишна условна присъда.
Всичко тръгва от един нелеп пътен инцидент. На 1 февруари 2007 г. учебен мерцедес, управляван от бащата на Балабанов и Опел Астра, шофиран от Васил Бангеев, се засекли от двете страни на тясна и стръмна улица в Карлово. След кратка и шумна словесна разправия кой от двамата водачи да отстъпи колите някак си се разминали и всеки си поел по пътя. Като баща на полицай Иван Балабанов обаче не се примирил и се обадил на сина си. За да разбере името и адреса на другия участник в инцидента, Петко Балабанов подал сигнал на дежурния колега в РПУ-то, че пияни шофьори масово слизат от вилната зона, а един от тях е предизвикал катастрофа и е избягал. След като патрулиращите полицаи били уведомени, те проверили шофьора на астрата с дрегер, но се оказало, че данните са отрицателни.
Още същата вечер Петко Балабанов отишъл в дома на Васил Бангеев и пребил него, баща му Димитър и чичо му Иван. Пострадалите позвънили в полицията, извадили медицинско за побоя и решили да подадат жалба. Като усетил, че става напечено, полицаят помолил техен съсед да ги уговори някак да не се оплакват. Тримата обаче отказали, особено след като разбрали, че биячът е полицай. Едва тогава буйният служител на реда потърсил помощ от началника си Росен Стоичков. Отначало той казал на подчинения си да се оправя сам. После разбрал, че един от пострадалите е неговия познат Иван Бенгеев, старшина в поделението в Карлово, и обещал да помогне. На следващия ден Стоичков занесъл на Димитър Бангеев 1000 лв., като обяснил, че парите са компенсация за нанесения от Петко Балабанов побой, за да не подават жалба срещу него. Според материалите по делото Бангеев първо взел парите, после отделил 100 лв. и ги върнал на Стоичков, а останалите 900 лв. прибрал за себе си. След това извадил медицинските удостоверения и ги скъсал пред полицейския началник, за да му докаже, че повече няма да се занимава с този случай. Така Росен Стоичков, който всъщност е бил с ранг на заместник-началник на РПУ - Карлово, осуетил наказателното преследване на полицая Петко Балабанов, с което обаче пряко попада под ударите на чл.294 т.4 от НК.
Въпреки че Бангееви не подават жалба, дело срещу Петко Балабанов все пак е заведено и това кара началника му за втори път да престъпи закона. След като разбира, че при досъдебното производство Димитър Бангеев ще бъде викан за разпит, Росен Стоичков го моли изобщо да не го намесва в случая, нито да признава, че е получил от него пари. Свидетелят обаче казал цялата истина, а Стоичков получава още едно обвинение - за подбудителство към лъжесвидетелстване.
Така вместо да следи за спазването на обществения ред в подбалканския град, през следващите четири години Росен Стоичков ще търка наровете на някой затвор, под тежестта и на клеймото дисциплинарно уволнен от системата на МВР. А Петко Балабанов, който шест месеца след побоя над мъжете отвлече и се гаври с приятелката си, получи три години условно с пет години изпитателен срок. Присъдата и за двете му престъпления беше произнесена през март 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във