Параграф22 Weekly

Параграф 33

Полицейският произвол омаца мундира на МВР

МВР допусна няколко инцидента, които удариха по и без друго спорния му имидж

Заради случаите на полицейски произвол държавата ни продължава да бъде съдена в Страсбург

Ако българските полицаи опазваха правата на съгражданите си така, както защитават социалните си придобивки и собствените си правомощия, отдавна щяхме да сме забравили за реформата в МВР. Тези дни обаче се случиха някои събития, които съвкупно доказват, че за да забравим напълно тази дума, смисълът й просто трябва да се реализира.

Миналата събота полицаи и надзиратели от затворите си сложиха клоунски червени носове, докато протестираха срещу социалния министър Йордан Христосков и готвените от него проекти за реформа в условията за ранно пенсиониране на служители на МВР и на останалите силови ведомства. Униформените скочиха срещу намерението  да се въведе минимална възраст от 55 години за ранно пенсиониране, както и срещу слуховете, че броят на обезщетенията им при излизане в пенсия ще бъде редуциран.

Ден преди протеста им социалният министър обяви, че всичко е било в сферата на идеите и че засега няма такова нещо. Очевидно след червените носове полицаите трябва да надянат нещо по-сериозно, тъй като тази седмица  ведомството на Христосков все пак представи официално дългоочакваните предложения за пенсионна реформа. Сред тях бе записано да се въведе минимална възраст за пенсиониране за работещите в специализираните ведомства (МВР, Министерството на отбраната, ДАНС, ДАТО).  Най-вероятно тя ще бъде между 52 и 55 години. В момента полицаите се пенсионират след 27 години стаж средно на по 50 години.

Това предложение е завещанието на кабинета "Близнашки" към следващото правителство - каквото и да е то и когато и да дойде. Освен промените в условията за пенсиониране служебният кабинет бръкна още по-навътре в душата на полицая, обявявайки, че се предвиждат и промени в размера на осигурителните вноски. Дефицитът в системата е огромен, тъй като според социалното ведомство в момента 53 на сто от пенсиите се покриват от държавния бюджет. А нормалното е те да се изплащат изцяло от натрупаните вноски, които всеки месец работещите българи плащат.

Има и още мрачни новини за служителите от силовите ведомства - вероятно ще им се повишат и здравните осигуровки. В момента около 250 000 държавни служители - полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели, не плащат лично, а осигуровките им се покриват от бюджетите на ведомствата им. Те от своя страна често забравят да преведат парите в Националната здравноосигурителна каса и финансовата дупка в нея, както всички знаем, е огромна. Тя расте, защото - независимо кой е на власт, държавата не плаща редовно и навреме осигуровките. А промяната предвижда те да се удържат всеки месец при изплащане на заплатата, както е в частния сектор.

Такава идея беше обсъждана вече при управлението на Пламен Орешарски, от комисията за публични политики в БСП през юни 2014 година. Дискусията беше предизвикана от идеята да се увеличат приходите на Националната здравноосигурителна каса. Грубите изчисления сочеха, че промяната може да вдигне приходите в НЗОК с 50-100% спрямо предвидените в тазгодишния бюджет 1.8 млрд. лв. от осигуровки. Така приходите може да надскочат 3 млрд. лв. на година.

Според данните на НЗОК в момента 1.8 млн. българи редовно си плащат здравните осигуровки. На практика държавата взема от приходите от данъците на здравноосигурените българи, за да покрива осигуровките на останалите, за които не са преведени пари. В БСП обсъждаха здравна ставка да е 3.8% от заплатата, която ще се плаща лично от чиновници, военни, полицаи и други. Плановете на червената партия се объркаха, тъй като се наложи да си тръгнат.

Каква ще е съдбата на предложенията на кабинета "Близнашки", тепърва ще видим. Ясно е, че за тях ще падне здрава борба между синдикалните организации на полицаите и социалното министерство. В такива моменти обществото обикновено под атаката на противоположните позиции - едни защитават полицаите и заслужените заради тежката им работа придобивки, останалите пък привеждат финансови аргументи в полза на социалната реформа.

Битката очевидно ще се разрази - зависи от това, дали в близко бъдеще ще имаме нов кабинет. И точно в този подготвителен етап МВР направо се изпусна в гащите, допускайки няколко инцидента, които удариха по и без друго спорния му имидж. Тази седмица продължи да се шуми около скандала с бития племенник на президента Росен Плевнелиев - Станислав. В телевизионно интервю той потвърди, че при ареста в Благоевград главата му е била удряна от униформен в бюро. Това станало в Първо РПУ в Благоевград, след като униформеният влязъл в кабинета и попитал: "Ти ли си отворкото, който не разписва акт". Момчето се оказа диабетик, а в медицинското свидетелство е записано, че е получил травми по лицето и тялото. Полицаите, които го задържали, не му позволили да се обади по телефона на близките си, не му осигурили медикаменти, а когато разбрали, че е племенник на президента, го изгонили, без да се легитимират.

Междувременно се разчу за още една скандална постъпка на полицаи, този път в района на Четвърто управление в столицата. Двайсетгодишната студентка Борислава Латинова се оплака публично, че при полицейска проверка на бул. "Св. Наум" е била брутално обискирана и патрул на управлението се е изгаврил с нея и с приятелите й. Стигна се дотам Софийската районна прокуратура (СРП) да се самосезира по множеството публикации за инцидента, като образува прокурорска преписка по случая на полицейски произвол.

Преписката е  "относно наличие на данни за извършено престъпление от общ характер от полицейски служители при 04 РУП-СДВР при извършена полицейска проверка на 17.10.2014 г. около 02.30ч. в гр.София на бул. "Св. Наум" по отношение на Борислава Латинова". А самото министерство съобщи, че по случая е образувана вътрешна проверка.

Капак на всичко сложи обаче смъртта на задържан в ареста на Осмо РПУ в столицата за трафик на бежанци таксиметров шофьор. От МВР официално съобщиха, че дежурните полицаи са действали законно, като са подали сигнали в "Бърза помощ" и в столичната дирекция за припадналия арестант. Какво обаче се е случило наистина ще се разбере едва когато приключи разследването.

Така или иначе тези инциденти подкопаха сериозно крехкото доверие към полицията. Ако разследването по тях се извърши обективно и докаже, че полицаите са виновни, тежко им се пише на служителите от МВР, които в предстоящата битка за социални придобивки биха искали общественото мнение да е на тяхна страна.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във