Параграф22 Daily

§22 Анализи

Полицейският произвол вече никому не прави впечатление

Един инцидент между водач на автомобил и полицаи мина и замина през медийното пространство, макар да заслужаваше вниманието на публиката поне по няколко причини. В петък (9 октомври) преди обед кола блъска полицейска патрулка в столицата в опит да избяга от служителите на реда. Следва кратка гонка по софийските булеварди, преди беглецът да се удари в стълб и да бъде заловен.

Малко по-късно министърът на вътрешните работи Христо Терзийски потвърждава за инцидента. „Блъска служебния автомобил, блъска и един от служителите на екипа от Второ районно. Единият от колегите е произвел изстрел“, коментира министърът пред журналисти. Това, което премълчава, е, че изстрелът не е бил предупредителен, а директно по беглеца.

Впоследствие се разбра, че полицаят е прострелял водача на автомобила в гръдния кош. Той е откаран в "Пирогов", без точна информация за състоянието му. Двамата служители на МВР са прегледани в лечебното заведение и пуснати на свобода. А на мястото на инцидента отива следовател, който да разследва случая.

И днес (12 октомври) разбираме какво е установила проверката. Софийската районна прокуратура ще внесе искане в съда за определяне на мярка "задържане под стража" за водача на автомобила с инициали В. В. От съобщението става ясно, че В. В. се е сдобил с три обвинения: за осуетената полицейска проверка (по чл. 270, ал. 1 от НК), за повреда на полицейския автомобил (чл. 216, ал. 1 от НК) и за нанасяне на лека телесна повреда на полицейски служител (чл. 131, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1 от НК).

От прокуратурата допълват, че обвиняемият вече е осъждан. Както и че "престъпленията, за които спрямо него са повдигнати обвинения, са умишлени и наказуеми с лишаване от свобода". 

Дотук добре. Остава да разберем отговорите на следните въпроси:

1. Какво са установили от СРП за действията на полицейските служители?

2. Какво е състоянието на простреляния обвиняем и спазени ли са неговите права?

3. Какво е наложило употребата на огнестрелно оръжие и защо изстрелът не е бил предупредителен, а куршумът е попаднал в тялото на беглеца?

Към тези въпроси обаче изглежда, че няма особен интерес - нито от държавните институции, нито от медиите. Толкоз за върховенството на закона у нас. Засега...

Facebook logo
Бъдете с нас и във