Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЛИЧБАТА!

Дори и бащата на черната магия нямаше да подреди нещата толкова точно, че чак съвършено. В един и същи ден - 8 юни, точно в 9.00 часа, в столичната Съдебна палата Софийският апелативен съд оправда шестимата евентуални убийци на бившия премиер Андрей Луканов. А Софийският градски съд даде ход на делото срещу седмината евентуални убийци на бившия дипломат, разузнавач и заместник-министър Любен Гоцев, на бизнесмена Никола Дамянов и на покойния контрабандист Иван Тодоров-Доктора.
Сходствата между двата случая обаче не свършват само с тези съвпадения.
През май 1999 г. сензационната развръзка по делото за разстрела на Андрей Луканов дойде след задържането на украинеца Владимир Шевчук. По принцип той бе издирван в България за други престъпления, но след неколкодневни побоища и изтезания в т. нар. Къща на ужасите в Копривщица Шевчук пропя с такава сила, че само за два месеца всички убийци на Луканов бяха арестувани.
През септември 2005 г. Велин Добрев - подсъдим за убийството на Валентин Алексиев-Лисицата, бе арестуван за незаконно притежание на оръжие (или поне така гласи официалната версия). След двумесечен размисъл в следствения арест той пропя, а в края на октомври Красимир и Николай Маринови (Големия и Малкия Маргин) и останалите петима съучастници в заговора срещу Гоцев, Дамянов и Тодоров бяха окошарени.
Според обвинението по делото за убийството на Андрей Луканов строителният предприемач Ангел Василев не бил доволен от икономическата политика на тогавашния премиер Жан Виденов и се страхувал, че бившият премиер ще съсипа групировката Орион. Затова той поръчал на личния си шофьор Юрий Ленев и на племенника си - Георги Георгиев, да му намерят подходящи момчета за една работа. От своя страна двамата посредници хванали първите безработни украинци, мотаещи се в Елин Пелин (Георгиев е роден и живее там), които на бърза ръка осъществили пъкления замисъл на Василев.
Според обвинението по делото срещу братята Маринови (останалите са просто статисти в постановката) мотивите и организирането на трите екзекуции звучат още по-наивно. Любен Гоцев трябвало да бъде ликвидиран, защото двамата Маргини искали жестоко на уязвят довчерашния си кръвен брат - Младен Михалев-Маджо. Никола Дамянов трябвало да бъде свитнат заради някакви неуредени сметки. А смъртта на Доктора била поръчана, защото братята искали да му вземат контрабандните канали.
Дори да приемем, че Големия и Малкия Маргин са толкова безразсъдни, че едновременно да си отворят война на три фронта - срещу хората, които стоят зад Маджо, срещу варненската групировка ТИМ и срещу международните работодатели на Иван Тодоров-Доктора - те изобщо не са глупави. Така че, ако са решили да трепят някого, двамата със сигурност няма да опрат до първите срещнати наркомани в София (за Велин Добрев и за Стефан Рангелов, става дума). Които на всичкото отгоре са и подсъдими за... поръчково убийство (Рангелов също трябва да отговаря за екзекуцията на Лисицата).
И накрая - в хода на делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, са извършени цяла камара процесуални нарушения и престъпления, сред които: изтезания на задържани и изтръгване на показания с полицейско насилие; докарване на заподозрени от други страни в нарушение на българското и международното законодателство; подслушване и разработване на висш магистрат; незаконен арест в продължение на 22 месеца; изнудване на задържани по други дела с цел обработка на заподозрени; манипулиране на веществени доказателства; неправомерно разгласяване на доказателства; нарушаване на следствената тайна за решаване на лични проблеми и т. н.
Поне засега, в хода на делото срещу Маргините т. нар. компетентни органи са взаимствали само някои от реквизитите от делото за убийството на Андрей Луканов. Но... както е казал народът: Никога не е късно човек да стане за резил.
Така че - нека да гледаме Маргините и да помним Ангел Василев. Поне от това глава не боли!

Facebook logo
Бъдете с нас и във