Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицията цака измамници и метреси с „Всичко коз”

Не мина и ден след публикуването на благия европейски доклад, и ето - полицията реши да се отблагодари за положителните отзиви, които съзря в него.
В сряда (21 юли) се пръкна поредната акция с най-оригиналното досега име - Всичко коз. Според съобщенията са цакани дузина данъчни измамници на едро. Атакувани са били 28 адреса в София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна и Бургас. Операцията е извършена от служители на областните дирекции на МВР и на Националната агенция по приходите (НАП). Според първоначално оповестените от МВР данни измамниците са нанесли щети на държавния бюджет за около 250 млн. лева през последните 2 години. В тяхна услуга са били и двама данъчни служители, които предупреждавали за предстоящи проверки и ревизии, а давали и съвети. Злоупотребите са свързани основно с намаляване на дължимия данък върху добавената стойност и с източване на суми от бюджета.
Групата практикувала две познати в Европа данъчни схеми, при които се използват фирми „бушони и фирми „липсващи търговци. При първия случай чрез пълномощници се декларират несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларират съответните доставки.
Втората схема се реализира с участието на чуждестранни дружества в Румъния и Унгария, регистрирани на името на български граждани, и с издаването на фалшиви документи при доставки в рамките на ЕС, за да се избегне плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Основно сделките са за строителна арматура, скрап, хранителни стоки и компютри. Измамата е свързана с това, че изброените стоки никога не са напускали пределите на България, но по документи са били продавани от български компании на чуждестранни фирми. После се връщали обратно, препродадени на български купувачи.
От всички тези търговскодокументни упражнения хазната се разминава с дължимия данък върху добавената стойност. Сред парадоксалните находки при разплитането на схемите е това, че една от фирмите твърди, че е превозвала с леки автомобили (!) между България и съседна страна скрап на стойност над 35 млн. лв.
В случаите, когато НАП е засичала далаверите, групата продавала действащите към съответния момент фирми на осъждани, малоимотни и неграмотни граждани. Те и хабер си нямали нито от счетоводната документация на дружествата, нито от управлението им.
Членовете на тайфата придобили недвижими имоти в България и в други европейски страни, а също и скъпи автомобили и яхти, плаващи под чужд флаг. У един от членовете на групата са открити 40 000 лв. „джобни пари. Тартор на престъпната шайка е бил 47-годишният Венко Кръстев, собственик на фирми за строителство и търговия със скрап. Именно негови били скъпите яхти, едната от които на име Алегра 1 е спечелила няколко регати. Според сайта Boat International.com актуалната цена на яхтата е 1 700 000 евро. Тя развива около 30 възела, побира на борда 8 гости и четиричленен екипаж.
Лично вътрешният министър Цветан Цветанов обясни как се е пръкнало заглавието на операцията. В разговорите на членовете на престъпната група бил засечен изразът „без коз. Разследващите установили, че това означавало „без документи, когато е уговаряна някоя сделка. „Всичко коз пък изразява желанието на държавата всичко да е с документи, обясни МВР шефът . Както винаги, той пръв съобщи за специализираната акция едновременно по няколко медии. Установено било, че ръководителят на групата освен яхтите и скъпите коли поддържал и 3-4 любовници... Тези подробности бяха съобщени от вицепремиера, докато обясняваше пред населението от Кърджалийския регион как ще бъдат спрени кражбите на средства по различни европроекти.
Кризата засили апетита за данъчни измами. Това е отговорът на държавата. Имаме успех, защото институциите работят съвместно. С разкриването на тези схеми общият размер на пресечените данъчни измами за последната половин година доближава 1 млрд. лв. Това според мен е най-правилният подход за справяне с ДДС измамите и за подобряване на събираемостта на този данък, каза по повод акцията изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
По случая Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от НК - организирана престъпна група, във връзка с чл.253 (пране на пари) и чл.257 от НК - данъчни измами в особено големи размери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във