Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицията надвива на апашите

Полицията вече надвива на бандитите - това е основният извод от изнесената тази седмица статистика за нивото на престъпността в столицата. Данните показват, че броят на престъпленията намалява, а тяхната разкриваемост се увеличава. Това съобщи заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Спиридонов по време на брифинг във сряда (5 януари), на който бяха оповестени данни за работата на нейните служители миналата година. От тях става ясно, че през 2009 г. на територията СДВР са извършени 33 698 престъпления, докато през 2010 г. те са 30 934 - с 2764 по-малко. Разкритите престъпления през 2009 г. са били 10 858, а през 2010 г. - 11 862, което е с 1004 повече. Процентът на разкриваемост е 32.22% за 2009 г., а през 2010 г. той е 38.35%, което показва нарастване с 6% на сто.
Грабежите леко са се увеличили - със 7 броя. През 2009 г. на територията на София са извършени 1426 грабежа, а през 2010 г. - 1433 грабежа. Разкритите грабежи през 2009 г. са били 483, докато през 2010 те са 609, или със 126 повече. Процентът на разкриваемост на грабежите през 2009 г. е 33.87%, а през 2010 г. - 42.5%, или с 9% повече. Според ръководството на столичната полиция гражданите все по-често търсят полицията, за да дават информация за криминални деяния. Именно така са разкрити два случая на въоръжени грабежи в първите дни на тази година. Единият е извършен в магазин на хранителната верига в столичния квартал Борово. На 2 януари (неделя) вечерта в София бе задържан мъж, който ограбил касите на магазина. След обира крадецът бил проследен от съобразителен служител на търговския обект, който успял да различи модела на колата и да запише регистрационния й номер. Служителят подал веднага информацията на полицията и това помогнало на униформените час по-късно да засекат колата на бандита на бул. България и да го арестуват.
Задържаният е Асен Иванов. Той не е криминално проявен - посегнал, защото имал нужда от пари, за да покрие свои дългове към частни лица. По същата причина в сряда (5 януари) чужденец е ограбил столично заведение, в което е работил преди години. Около два часа през нощта маскиран и въоръжен Г.А. нахлул в кафенето точно когато барманката брояла дневния оборот. Нападателят насочил оръжието си към главата й, подал й раницата си и й наредил да постави парите вътре. След като взел оборота - 4300 лв., той избягал през задния вход. На излизане обаче бил забелязан от гражданин, който се обадил в полицията. По-късно пък барманката казала на полицаите, че предполага кой е автор на грабежа, тъй като разпознала акцента и маниерите му. След няколко часа криминалистите задържали извършителя в дома му в ж.к. Лозенец. Там те открили парите и части от пистолета, който бил газов. И този крадец няма предишни криминални регистрации.
Продължава работата по три банкови обира - в ж.к. Младост, на столичния бул. Дондуков и на ул. Позитано, съобщиха от СДВР. На 5 декември миналата година бе нападнат трезор в клон на Банка ДСК, при което повече от половината касети там бяха разбити, а много документи бяха разпилени по пода. Полицията обясни, че има напредък в разследването на този случай, но то върви трудно. Все още няма задържани. Разпитани са огромен брой пострадали. Трудно е да се установи какво точно е изчезнало. Прокуратурата е започнала да връща веществени доказателства, които са намерени в самия трезор.
На 10 декември миналата година пък друга банда направи удар за милиони левове, като разби 190 касетки от обществен трезор на фирма БМД протекшън на бул. Дондуков 42. А през април 2010 г. бе разбит трезор със 106 касетки на столичната ул. Позитано. Във връзка с този обир полицията съобщи в сряда, че срещу двама души вече е повдигнато обвинение, но съдът ги пуснал на свобода под гаранция.
Столичните полицаи обясниха, че няма нищо ново и по разследването на убийството на радиоводещия Боби Цанков. По ирония на съдбата това бе казано на 5 януари, когато се навърши точно година от неговото убийство в центъра на София.
Бе съобщен интересен факт - че рязко спада ръстът на престъпността там, където са поставени видеокамери. По думите на Ивайло Спиридонов, откакто е монтирано видеонаблюдението в центъра на столицата, престъпността в този периметър е спаднала в пъти. Влияело положително и наличието на частни камери в домовете и около тях.
Обирджиите сурвакаха не само София, но и други населени места. Още в първите дни на 2011-а година бяха нападнати и окрадени две бензиностанции - в районите на Варна и на Ботевград. В първия случай двама маскирани и въоръжени с нож и с пистолет заплашили бензинджията и откраднали метална каса, закрепена в дървен шкаф, в която имало 4000 лева. Работникът на обекта дал подробно описание на извършителите. Полицаите незабавно предприели действия и задържали двама от извършителите, а по-късно и трети техен съучастник. На 5 януари (сряда) Варненският окръжен съд реши да остави за постоянно в ареста обвинените за грабежа Иван Димитров, Йордан Иванов и Христо Великов. Установено е, че Димитров и Иванов нахлули с оръжие в бензиностанцията и изнесли касата. Великов, който е бивш служител на бензиностанцията, е шофирал автомобила, с който е извършен обирът. Тримата скрили касата в жилищния блок, в който живее Великов. Според съда са събрани достатъчно доказателства, които уличават тримата мъже в извършването на въоръжения грабеж. Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров похвали полицаите.
Само със 132 лв. загуба се размина бензиностанцията на Шел на шосето край Ботевград в нощта на 3-и срещу 4 януари. В този случай престъпникът е действал сам. Той заплашил с пистолет касиерката, преди да отмъкне оборота. Уплашената жена натиснала паник-бутона, след което уведомила и полицията. Извършителят обаче все още не е заловен.
По-различен е случаят с обир на пощенския клон на площад Белорусия в Габрово, извършен също в сряда (5 януари). Мъжът нахлул в пощенския клон около 16 часа, увит в шал и с ниско нахлупен каскет, така че да прикрие лицето си. Той заплашил пощенските служителки с пистолет - по всяка вероятност играчка, и взел оборотните пари. Пощенският клон се охранява от частна фирма. Нападателят се укрил, полицията го издирва, но засега безуспешно.
Докато едни полицаи по празниците тичаха след големи и малки бандити, техен колега използва залисията, за да напълни семейния си фризер с дивечово месо, отстреляно при бракониерски лов. В последния от почивните дни - 2 януари, ченгета задържаха свой колега от районно управление в Девин, задето си е устроил нерегламентиран лов. На посочената дата униформените проверили четири подозрителни автомобила и в три от тях открили общо 200 кг месо от дивеч. Ловната дружинка наброявала 13 души, сред които бил и полицаят. Групата била отведена в местното районно управление. Станало ясно, че е извършен незаконен лов в местност край село Лисичево на 20 км от гр. Девин, при който са отстреляни две сърни, кошута и сръндак. Срещу полицейския служител веднага е започнала дисциплинарна проверка.

Осъдиха полицай за домашен тормоз
Полицейски инспектор бе осъден от районния съд в Благоевград на 4 януари (вторник) заради това, че тормозел бившата си съпруга, която също е полицейски служител. Магистратите наказаха Георги Георгиев с глоба от 400 лв. и му забраниха да доближава дома и местоработата на бившата си жена Мария Бакалска, която е дознател в Първо полицейско управление в града. Георгиев (32-годишен) бе признат за виновен по обвинение, че системно е малтретирал на обществени места жена си, нанасял й е обиди, отправял е заплахи за живота и здравето на дознателката и на нейната майка - Бистра Бакалска. Конкретно преди два месеца служителят на реда насочил към Мария Бакалска зареден пистолет пред детската градина на дъщеря им. Той я заплашил с побой, псувал я, дърпал я пред множество свидетели. Полицаят се заканил, че ще вземе детето и няма да й разрешава да го вижда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във