Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицията с нови задачи и стари проблеми

Добрата новина за началниците на деветте полицейски управления в столицата е, че няма да бъдат пипнати с пръст. Със сигурност им е олекнало на душата, особено след като в началото на мандата си новият вътрешен министър Цветлин Йовчев свали пагоните на седем шефове от средния полицейски ешелон.


Носител на благата вест стана един от новите директори, поели работата на отстранените си предходници. Това е вр.и.д. шеф на Столичната дирекция на МВР комисар Ивайло Спиридонов, който доскоро беше заместник-началник в СДП. С назначаването му МВР-шефът Йовчев безмълвно опроверга коментарите, че е махнал предишния директор Валери Йорданов за това, че е бил близък до ГЕРБ и най-вече до някогашния главен секретар на министерството и впоследствие премиер Бойко Борисов.


Може да се каже, че временният столичен полицай №1 също е сред харесваните от бившия премиер ченгета. Спиридонов, който преди десетина години тогавашният главният секретар Борисов шеговито нарече д-р Рос заради приликата му с героя на Джордж Клуни от сериала Спешно отделение, беше един от столичните полицаи, на които Борисов имаше пълно доверие. Спиридонов отговаряше по негово време за сектор Убийства в отдел Криминална полиция.


Столичен полицай № 1 успокои духовете, обявявайки, че няма да има уволнения на полицейски шефове в подчинената му дирекция. Очевидно той е взел присърце думите на новия си шеф, вътрешния министър Цветлин Йовчев, че приоритет на силовото ведомство ще е битовата престъпност. В интервю Спиридонов коментира, че на територията на столицата има увеличение на конвенционалната престъпност. От началото на 2013 г. тези престъпления са се увеличили с 1300 в сравнение със същия период на миналата година. А най-сериозният проблем за полицията в София остават кражбите и грабежите. В сравнение с миналата година кражбите бележат ръст с 800, с около 250 са нараснали отнетите автомобили и са извършени около 100 улични грабежи повече, сочат данните на СДП.


МВР-шефът Йовчев вижда ключа за разрешаването на проблема с нарастващата битова престъпност в плътното присъствие на полиция по улиците. Спиридонов обаче не говори за тази мярка като панацея. Може би защото му е ясно, че просто няма как да се насити територията на столицата с достатъчно полицаи, които да плашат престъпниците. На държавна служба в СДП (униформени и цивилни оперативни служители) по щат се водят общо 6400 служители. От тях обаче 1891 са в категориите А,Б,В и Г, отговарящи на главен комисар, комисар, главен инспектор и инспектор - тоест от тях повечето са шефове на отдели и сектори и по-малко са оперативни. Реалната полицейска сила, която може да бъде пратена на улиците, по щат е 3822 души от категориите Д и Е - главен полицай и полицай.


Въпросът достатъчни ли са 3822 -ма полицаи, за да се спре ръстът на битовата престъпност в София, е изключително труден. Разхвърляни по столичните управления, това прави приблизително по 424 полицаи във всеки район на София. Район Люлин се простира на 22 кв. км площ и е с около 127 000 жители. Вторият по големина район на столицата е Младост - с около 102 000 обитатели. Дружба е със скромните (приблизително) 70 000 жители, ширнали се на около 25 кв. км площ. Как министърът и шефът на Столичната дирекция ще наситят улиците на града с полицаи при това положение един Господ знае. В същото време, според Евростат, България е сред челниците на ЕС по брой на полиция на глава от населението. Според статистиката България е сред шестте страни в ЕС с най-много полицаи на човек от населението. Съпоставката с държави, които са ни близко по брой население, показва, че тук има два пъти повече полицаи от Швейцария и Швеция и около 1/3 повече от Австрия.


Статистиката е красноречива, резултатите от борбата с конвенционалната престъпност - още повече. На какво се дължи очевидното противоречие? Вътрешният министър Цветлин Йовчев даде отговор отчасти, заявявайки, че обучението на служителите във ведомството му е на нулево ниво. Системата за кариерното израстване, което естествено стимулира служителите за по-добра работа, също не струва.


Има и още една особеност, заради която - дори да направим полицаи половината български народ, ще обрече всичко на неуспех. Тя се съдържа в основните фактори, влияещи върху криминогенната обстановка у нас. Сред тях са: тежката финансово-икономическа криза, определяща ръста на младежката безработица; отрицателният демографски прираст; миграцията на населението към големите областни градове и обезлюдяването на малките населени места; слабата интеграция на ромите; ниско ниво на образование, култура, възпитание на младите хора като резултат от безхаберната държавна политика. Тоест справянето с битовата престъпност е блян, който ще постигнем, когато всички тези фактори изчезнат един след друг.


От тях най-демонстративно се подминава като причина за повишаване на конвенционалната престъпност слабата интеграция на ромската общност у нас. Примерите за това са много и чести. Миналата седмица Трън буквално е на нокти заради това, че циганите, живеещи в покрайнините на градчето, безчинстват и тормозят комшиите си българи. Повод за ромската ярост е решението на общината да събори десетина незаконни ромски коптора. В отговор ромите се нахвърлили с камъни и закани за саморазправа срещу комшиите си. В същото време полицията от участъка в Трън е безсилна да се справи със ситуацията.


Български селища с проблеми като в Трън у нас има много. Ще припомним само прословутото плевенско село Мечка. Преди месец служебният заместник вътрешен министър Филип Гунев се похвали, че МВР е направило огромна крачка за справяне с битовата престъпност в селото, източник на която са основно ромите. В Мечка са инсталирани 12 видеокамери и четирима полицаи денонощно дежурят по селските улици. Престъпността е намаляла наполовина, но въпреки предприетите мерки тя остава над средната за страната, отчете Гунев на кръгла маса за превенция на престъпността.


Очевидно няма как МВР да се бръкне и да извади толкова пари, че да опаше градове, села и паланки с камери за видеонаблюдение. Има няколко хиляди населени места като Мечка, но МВР не може да си позволи да направи това за всички проблемни места, призна Гунев.


Ситуацията не се е променила много от месец насам, с изключение на новите лица, появили се по върховете на МВР. Не се ли изработи цялостна стратегия за справяне с битовата престъпност, подкрепена законово и финансово, тези лица ще ги набраздят познати стари бръчки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във