Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Полицията ще действа с електрошок

Българските полицаи ще се обучават да си служат с електрошокови пистолети Тейзър. Обучението започна в сряда (15 декември) в Академията на МВР и го прави Мишел Масе - водещ инструктор на Тейзър Интернешънъл, съобщи Ирина Нинова, представител на българската фирма, която е официален представител на компанията. По неин и на вътрешното министерство проект за половин година с оръжия Тейзър ще бъдат оборудвани безплатно полицейски служители от Пето РПУ към Столичната дирекция на полицията. Причината била, че този район се смята за един от най-големите и най-тежките в града от гледна точка на криминални прояви.
Опитът досега показва, че оръжието респектира само при вида си. Използването му е намалило огнестрелните наранявания при полицейските акции. Пистолетът разтърсва с ток, с напрежение до 50 000 волта, но със слаб ампераж. Той е по-нисък от този на дефибрилаторите в отделенията за спешна медицинска помощ, с които се активира сърдечният ритъм. При натискане на спусъка на електрошоковия пистолет се изстрелват едновременно две игли, които се забиват в тялото на човека. Когато тези електроди влязат в контакт с тялото, по тънки проводници се предават електрически импулси, които парализират човека, и той пада на земята. Поразеният остава за кратко неподвижен. Токът с ниския ампераж поразява централната нервна система, предизвиквайки неконтролируеми и силно болезнени мускулни контракции. Пистолетът действа на разстояние от 6.5 до 9.5 м, но ако се наложи близък контакт с нападателя, оръжието може да се използва и като електрошок. По време на демонстрации у нас доброволец е признал, че е изпробвал действието на оръжието върху себе си, осъзнавал е всичко, което се случва, но не е можел да контролира мускулите си. Това състояние рядко надвишава една минута. От телосложението на поразения зависи колко време ще продължи парализата. Пораженията от пистолети от този тип може да се сравнят с пристъп на епилепсия. Идеята е полицаите да могат да задържат лицето, което е изпаднало в това положение, да го повалят на земята и да му сложат белезниците.
Зарядът на оръжието е газов патрон, който се използва еднократно. За втори изстрел се поставя нов. Размерът му е малко по-голям от мобилен телефон. Разполага с лазерен мерник и с малък прожектор.
Пистолетът винаги трябва да се насочва към гърдите или към гърба на противника, твърдят специалисти. Моделът на пистолет Тейзър Х 26 С е предназначен и за свободна употреба от граждани и може да се придобие на цена от около 1000 долара. Много малко охранителни фирми у нас могат да си позволят да го притежават, защото Тейзър е много скъп. Най-много се използват пистолетите Тейзър в САЩ. Във Великобритания пистолетите са въведени още преди четири години, но употребата им бе ограничена до въоръжените полицейски подразделения.
От пресцентъра на МВР отказаха каквито и да било подробности относно обучението на полицаите с този вид оръжие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във