Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Политически нюанси в знаковите дела

Политически мотиви в решенията на независимата съдебна власт - тази фикс идея обзема напоследък повечето от подсъдимите по т.нар. знакови дела, когато усетят, че нещата им не отиват на добре.
Известен е случаят с бившия стопански деец и спортен функционер Александър Томов. В момента срещу него тече дело за присвояване на 5 млн. евро от ЦСКА и за ощетяване на Кремиковци с 29 млн. лева. Още преди процесът да е приключил обаче, бившият президент на ФК ЦСКА обяви, че съди експремиера Сергей Станишев за 1.1 млн. лв. имуществени и неимуществени вреди, защото е допринесъл за отнемането на лиценза на клуба. Социалдемократът твърди, че лидерът на БСП е злоупотребил с властта си и чрез използването на ДАНС и НАП. Според Томов политическият интерес на Станишев е бил да не допусне на изборите през 2009 г. да се яви втора лява политическа сила, каквато е Българска социалдемокрация, чийто лидер е Томов.
И на друг знаков процес - срещу сочения за спонсор на БСП бизнесмен Марио Николов, който бе съден за източването на средства по програма САПАРД, също бе дадена политическа окраска. Моля да не позволявате друг освен вас да решава делото! Моля да не позволявате друг да пише присъдата, а вие само да я подписвате, апелира Николов към съда, преди да чуе присъдата си на 30 юни тази година. Малко по-рано бизнесменът бе предупредил, че ако получи осъдителна присъда, тя ще бъде своеобразно камъче в изграждането на пътя към избора на Цветан Цветанов за президент.
Политическите закачки обаче не стъписаха съда, ако се съди по наказанието. Николов бе признат за виновен като ръководител на организирана престъпна група, източвала чрез измами парите от САПАРД, и получи 12 години затвор.
Дългата ръка на политиката в съдбата си заподозря и популярният подсъдим Валентин Димитров - Вальо Топлото. Това стана във вторник (14 декември), когато той получи поредната си присъда за източването на столичното парно - три години затвор. Съдът го призна за виновен по две от трите обвинения, които повдигна срещу него прокуратурата - за неоправдано харчене на средства за представителни разходи и за сключени неизгодни рекламни договори. Освен за тези обвинения Вальо Топлото отговаряше заедно с тогавашния борд на директорите на Топлофикация и за сключването на три договора с фирми за събиране на дългове. Според обвинението те били неизгодни за дружеството, а фирмите неоправдано са получили комисиона от 1.5 млн. лева. Освен това дейността им не водела до реално събиране на задължения, те само информирали клиентите. Съдът обаче бе на друго мнение и оправда по това обвинение Димитров и членовете на борда Георги Рогачев, Илко Йоцев, Пламен Василев, Георги Ненков и Иванка Димитрова. В крайна сметка Топлото трябва да плати почти половин милион лева обезщетение за нанесените от него вреди. Присъдата включва също и ограничение да заема ръководна длъжност в продължение на три години.
Пледоариите на страните по делото продължиха два дни. Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов поиска 10 години за Вальо и общо 19 години за останалите подсъдими. В деня на присъдата Валентин Димитров дръпна пламенна защитна реч, в която гвоздеят беше именно че делата за Топлофикация обслужват една политическа кариера. Коя обаче - не каза. На Цветан Цветанов ли? На Бойко Борисов ли? Защо пък не и на Румен Овчаров, чието име преди време също бе намесено в аферата? Поне засега нещата останаха мъгляви...
В своята пледоария Димитров анализира и детайлите на процеса. Той каза, че делата срещу дружеството са изкуствено разделени. Целта била да се постигне обществен натиск, медийни манипулации и така съдебният състав да се разконцентрира и да изгуби цялостен поглед върху съдебния процес. Делата се водят не в съда, а в медийното пространство, изтъкна още подсъдимият.
С това той подкрепи изказването на съдията от СГС Владимир Астарджиев, който няколко дни преди това заяви, че прекаленият медиен шум пречел на важните дела. Нека припомним, че според прокуратурата Димитров е плащал за представителни разходи, сред които за джакузита, джетове, скъпи френски сирена и други екстри. На едно от заседанията по делото Джамбазов педантично изброи 70 вида различни луксозни стоки. Всичките тези екстри са били отчитани за сметка на Топлофикация и са нанесли щети за около 2 млн. лв., казват прокурорите.
Топлото обаче разби версията на обвинението. Той направи точен преглед на представителните разходи на дружеството, в който изчисли, че през инкриминирания период (2003-2006) е използвал точно 0.00001% от полагащите му се представителни разходи. Изхарчил е не милиони, както се твърди, а е дал пари само за пет обяда на обща стойност 620 лева. Манипулациите, че съм изразходвал по 10 000 лв. месечно за личен лукс, не са подкрепени с никакви доказателства, категоричен бе Димитров.
Това е третата поредна присъда за бившия шеф на Топлофикация - София. Той веднъж получи пет години затвор за валутно престъпление, а след това бе наказан с 14 години лишаване от свобода за присвояване на средства от дружеството. Заедно с присъдата от тази седмица годините затвор за Димитров стават общо двадесет и два. Всички тези наказания обаче са само на първа инстанция и не са влезли в сила. Ако те бъдат потвърдени и на по-горните инстанции, Топлото, който в момента е на 54 години, би трябвало да излезе от затвора, когато е на близо осемдесет години, и ще му е доста трудно тепърва да възстановява похарчените средства. След като чу третата си присъда, Димитров иронично заяви, че се чувства прекрасно.
Не бе така с прокурора Божидар Джамбазов, който обясни, че ще обжалва присъдата, но отказа да я коментира, преди да е прочел мотивите на съда. Междувременно защитниците на Валентин Димитров обясниха сегашното тежко финансово състояние на Топлофикация - София, с шумните дела срещу бившия директор на дружеството. Те припомниха, че затрудненията на дружеството са започнали след откриването на делата срещу Димитров, които довели до срив на доверието и оттам до отказ на абонатите на Топлофикация да плащат парите си...
Няма да е чудно Димитров да се предложи за консултант на Топлофикация, за да помогне за финансовото стабилизиране на дружеството - той непрекъснато повтаря, че по негово време парното било в цветущо състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във