Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ ПРЕЦАКА ОКТОПОДА

Центърът за изследване на демокрацията забърка поредната международна каша с български привкус. В сряда (12 декември) анализаторите на тази неправителствена организация врътнаха кръгла маса, посветена на една изключително болезнена тема Организираната престъпност в България: пазари и тенденции.
Както се полага на мероприятие от такъв характер, на него бяха поканени и взеха участие вътрешният министър Румен Петков и няколко посланици в София - Джон Байърли (САЩ), Туве Скарстейн (Норвегия), Михаел Гайер (Германия) и Кауко Ямсен (Финландия).
Както не се полага обаче на инициатива от такъв калибър, онзи ден в резиденция Бояна се разигра нещо изумително пошло, което обаче произведе множество вехти новини в медиите: антимафиот № 1 на Центъра за изследване на демокрацията - Тихомир Безлов, прочете доклад, Техни превъзходителства (б.ред. чест им прави, че уважиха мероприятието) изразиха своята огромна тревога от съдържанието на четивото и обещаха да го сведат до знанието на собствените си правителства с цел вземане на спешни мерки. А вътрешният министър Румен Петков обяви, че за първи път от 18 години насам сегашното правителство демонстрира воля за борба с мафията и резултатът е налице: престъпната групировка на Митьо Очите е зад решетките...
Ако трябва да бъдем граждани на Европа с ярко изразено българско самосъзнание, днес би трябвало надълго и нашироко да преразкажем какво пише в доклада на ЦИД и да се съгласим с основните изводи на експертите, участвали в писането му. А именно:
- българската организирана престъпност е уникална в световен мащаб, защото само нейните структури (или по-точно ВИС и СИК) са създали мрежи в национален мащаб;
- българската организирана престъпност е изградена по руски модел, т.е. от бивши спортисти, бивши милиционери и бивши пандизчии, но много скоро - още през 1992-1993 г., се европеизира и се отказва от чистия рекет;
- българската държава е втората в света (след Русия, естествено), която не е успяла да вкара в правия път собствената си мафия, т.е. да направи така, че черният и сивият сектори в икономиката да са 25-30%, а не 50-60 на сто, че и повече; (б.ред. това обобщение направо срива публичните отчети на премиера и финансовия министър през годината за размера на сивата икономика и нейното изсветляване).
- българската държава е единствената в света, която проявява изумителна благосклонност към мафиотските босове и поради тази причина нито един от тях не е пратен зад решетките с влязла в сила ефективна присъда; (б.ред. - кой е виновен за това всички знаят, но официален отговор няма).
- само от проституция, дрога и кражби на коли българската мафия печели по около 1.2 млрд. евро годишно; (б.ред. - докладът не се позовава на официална статистика).
- само в България има град - Сливен, в който една трета от момичетата и жените проституират и който е специализиран в износа на проститутки за столицата на Обединена Европа - Брюксел;
- единствено в България организираната престъпност до такава степен се е почувствала недосегаема, че е наляла в местните избори отпреди два месеца 200 млн. лева. При това - само и единствено за купуване на гласове.
Но понеже Параграф 22 е издание, което винаги внимава какво пишат и приказват батковците и чичковците, днес няма да се съгласим с основните изводи в доклада на ЦИД, поне що се отнася до генезиса на BG-мафията, до уникалните национални структури на ВИС и СИК и до годишните им печалби.
По никакъв начин няма да споделим тревогите на Техни превъзходителства посланиците на САЩ, Германия, Финландия и Норвегия, защото част от българските престъпни босове имат поне по два чуждестранни паспорта, а абсолютно всички притежават законно купени имоти и легален бизнес и в Щатите, и в Западна Европа, и на Карибите, и... къде ли не.
А накрая ще кажем, че и правителството на Сергей Станишев, досущ като всички предишни правителства, също си подбира мафиотските структури, които трябва да разгроми. И то не как да е, а като плаха тийнейджърка, тестваща ответните чувства на своя избраник чрез... маргаритка, примерно: къса белоснежните венчелистчета едно след друго и повтаря до премала Обича ме!, Не ме обича..., Обича ме!, Не ме обича...
Поводите за нашето тежко недоверие към констатациите в доклада на ЦИД и още по-тежкото ни несъгласие са няколко и са съвсем конкретни, но в рамките на този коментар едва ли ще ни стигне мястото, за да обясним детайлно как българският политически елит си отгледа мафия, която да му пере парите и да финансира делниците и празниците му. Ето защо ще отделим малко внимание само на фундаменталния извод в анализа на ЦИД, според който организираната престъпност била похарчила 200 млн. лв. за покупката на гласове по време на местните избори през октомври 2007-а.
Дрън-дрън, та пляс!, би казал народът, ако имаше представа за какво иде реч.
Първо: тази данна не е получена в резултат от изследване на ЦИД, а е предположение, което социологът Живко Георгиев изказа веднага след втория тур на местните избори - на 4 ноември. И второ: според всички журналистически разследвания, посветени на купуването на гласове, пускането на правилната бюлетина е струвало най-много 100 кинта, разпределени по следната схема: 30 лв. за гласоподавателя, 70 лв. за посредника.
Оттук нататък сметките са прости:
По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), в навечерието на местния вот, гласоподавателите в България - по списък, са били 6 951 071 души. По време на първия тур обаче избирателната активност е била около 45%, т.е. на 26 октомври са гласували най-много 3 127 982 души.
При максимално раздут подкуп за бюлетина - от 100 лв., с инвестиция от 200 млн. лв. (както се казва в доклада на ЦИД мафията си е напазарувала точно... два милиона гласоподаватели. Което е пълен абсурд, защото в България едва ли живеят чак толкова много безпросветни и раболепни индивиди.
При реална цена от 30 лв. на бюлетина обаче с 200 млн. кинта могат да се купят точно 6.666 млн. гласоподаватели. Което означава, че само 230 000 пълнолетни българи или не са участвали в изборите, или пък са гласували по съвест.
Ако сметките на ЦИК са верни и в местните избори на 26 октомври са гласували 3 127 981.95 души, това означава, че мафията е платила за всяка пусната бюлетина (независимо в чия полза) по 63.93 лева.
Но понеже - пак по данни на социолози и журналисти - на местния вот през октомври са купени не повече от 200 000 гласа, изводът е един: т. нар. политически елит и неговите посредници са прецакали българската мафия както следва:
- със 180 млн. лв., ако една правилна бюлетина е струвала 100 кинта;
- със 194 млн. лв., ако една правилна бюлетина е струвала 30 лв.;
- със 198 млн. лв., ако една правилна бюлетина е струвала 10 лева.
Дали нашите сметки са верни, ще научим съвсем скоро!? Стига, разбира се, българската мафия да е като италианската и американската. Тоест - да уважава парите си и да наказва храбреците, които са дръзнали да я окрадат, по единствения възможен (за мафията, де) начин: с куршум в главата.
И ако автомагистрала Тракия, в отсечката София - Ихтиман, се покрие с трупове и в двете посоки, значи твърдението на Центъра за изследване на демокрацията (което всъщност е на социолога Живко Георгиев) е вярно: никой няма бъдеще в държава, в която политическият елит е способен да обере собствената си организирана престъпност така брутално...

Facebook logo
Бъдете с нас и във