Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Политиците - най-големите банкови душмани

Политиците ни се оказаха най-големите банкови вредители. Защото всички страдат от един и същи проблем: нямат мярка на езика си. В резултат на това сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и словесната шпага на БСП Антон Кутев имат шансове рамо до рамо да чакат пред ДАНС за разпит, където и срещу двамата вече са подадени сигнали за диверсия и вредителство против държавата и банките.


Пръв повлече крак Бойко Борисов, който в разгара на истерията пред банковите гишета многократно повтори, че държавата е фалирала. Накрая, ни в клин, ни в ръкав, се потупа по гърдите, че още преди година предупреждавал правителството как ще фалира банките. И поиска оставката на финансовия министър Петър Чобанов, защото когато говорел за успокоение - всявал паника. Естествено, не подмина и Орешарски, комуто заръча да вземе "5-6 млрд. заем от МВФ, с които да се подпрат бордът и банките."


Още не изсъхнало вестникарското мастило, и срещу Борисов полетяха сигнали до ДАНС и прокуратурата. Бившият военен министър Николай Цонев, представител на гражданско обединение "Движение за справедливост - РПГ" поиска разследване срещу Борисов заради медийните му изяви, с които призова държавата да обяви банкрут и да повика МВФ. Журналистката Велислава Дърева пък написа открито писмо до Цацаров, с което обвини не само Борисов, но и Цецка Цачева и Цветан Цветанов във фабрикуване на "неверни, фалшиви сигнали за несъществуващ срив на банковата система и финансов банкрут на Република България, предизвикване на смут и страх сред българските граждани, нагнетяване на паника, истерия и психоза в обществото и открито и цинично призоваване към безредици и саботаж".


До момента обаче ДАНС отказва да каже ще извършва ли проверка по тези сигнали, ще привиква ли Борисов на разпит и налице ли е, според тях, каквото и да било престъпление. Мълчат и за Антон Кутев. Той пък си изпати заради телевизионно интервю, в което реши да се направи на врачка. Два дни преди офисите на ПИБ да осъмнат под обсада, Кутев предрече: "Опитаха се да съборят една банка, някой се опитва да събори и следваща банка в момента, доколкото аз усещам...". И това бе достатъчно екоорганизацията "Природа за хората" да подаде сигнал срещу депутата, адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров и до председателя на ДАНС Владимир Писанчев.


Всъщност във всички сигнали се твърди, че и Борисов, и Кутев са извършили престъпление, квалифицирано в раздел "Диверсия и вредителство" на Наказателния кодекс. И по-специално чл.107 от НК, който гласи: "Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."


Само да поясним, че "подравяне" означава довеждане до негодност за работа на отрасъл или предприятие, изваждането му от строя за определено време. И се извършва с пряк умисъл. Но законът изисква да е доказано, че извършителят е преследвал с конкретните си действия постигането на специална цел - да се отслаби властта или да й се създадат затруднения. В този контекст е твърде съмнително, че Борисов и Кутев ще получат обвинения, по които да отговарят в съда, колкото и нелепи изказвания да са направили. При политиците, особено българските, обикновено не става дума за умисъл, а по-скоро за липса на мисъл. Което обаче не пречи ДАНС все пак да ги привикат на разпит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във