Параграф22 Daily

§22 Анализи

Политиците превърнаха НСО в кордебалет

Мистериозните случки  около бившия Партиен дом, в който днес заседават парламентарните комисии, а след време там ще е  и - целият парламент, продължават. Преди 28-29 години, заради петолъчката на пилона му, активистът на "Инициатива за гражданско неподчинение" Пламен Станчев се самозапали в знак на протест и едва не загина. Малко по-късно пламна и бастионът на ЦК на БКП, но... от няколко страни едновременно.

Извършителите така и не бяха открити, а следствието приключи безславно.

Миналата седмица недоволни медицински сестри се барикадираха в една от залите на същия този бивш Партиен дом и не я напуснаха почти едно денонощие. Стигна се до сцени, достойни за махленско риалити шоу - една протестираща излиза през прозореца на перваза, а трима гардове от Националната служба за охрана, чиято двигателна култура най-вероятно съществува само на книга, се опитват да я издърпат обратно в помещението. И така се опитват, че ако нейният ръкав се бе скъсал или брачната халка на "спасителя"  се бе  изхлузила  от пръста му, всички политат към тротоара.

Мистерията не се състои в това, че държавни бодигардове, научени (уж) да реагират адекватно във всякакви ситуации, се държаха като слонове в стъкларски магазин. Загадката е защо дежурните служители на НСО допуснаха външни хора да пренощуват в сграда на Народното събрание, която би трябвало да е обект на специални мерки за охрана?

Подобен инцидент например не би бил възможен в сградата на Конгреса на САЩ на Капитолия, да речем. Заедно с резиденцията на американския президент, известна като Белия дом, районът около сградата на Конгреса влиза в периметъра за сигурност, строго охраняван от американските служби след атентатите от 11 септември 2001 година. Опит за пробив там все пак имаше - през октомври 2013 г. в периметъра с колата си нахлу денталната хигиенистка Мириам Кеъри. Уволнената от парадонтална клиника хигиенистка бе направена на решето от изстрелите на капитолийските полицаи. В официално изявление т.нар. Капитолийска полиция заяви, че случаят е показал ефективността на огромния апарат по сигурността във Вашингтон. А членовете на двете камари на Конгреса изказаха благодарност на полицията чрез ставане на крака и ръкопляскания.

Слава богу случаят с протестиращите български медицински сестри приключи без проливане на кръв, с изключение на няколко драскотини по ръцете на протестиращата на перваза Бойка Атанасова. Но пък се превърна в поредно доказателство, че у нас всичко е възможно. Не бе изненада , че  гафът  мотивира нечистоплътни политически коментари и нападки. Както е известно, инцидентът предизвика напрежение между изпълнителната власт и президентската институция, след като премиерът Бойко Борисов обвини за гафа НСО, която е под  егидата на президента Румен Радев. Случилото се дори бе определено като провокация към държавността.

Любителите на конспиративни теории обаче забравят, че същата НСО, която е на разпореждане на президента, осигурява и охраната на премиера Бойко Борисов например. Направо не ми се мисли какво щеше да се случи, ако група недоволни от управлението му лица проникнат в Министерския съвет и решат да се барикадират в кабинета му?!

Очевидно проблемът не е във възможностите на държавните бодигардове, а в в това, че когато политическите атове се подритват,теглят  магаретата от  НСО .  И по тази причина те се държат като балерините от кордебалета на Болшой театър. Поне така бе в случая с протестиращата жена по перваза на прозорците на бившия Партиен дом.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във