Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЛКОВНИК СЕ ИЗВИНИ НА КМЕТ ЗА НАНЕСЕНА ОБИДА

Старозагорският районен съд отложи за 14 ноември гражданското дело, заведено от кмета на града д-р Евгений Желев срещу началника на военния полигон Змеево полк. Дечко Колев. Процесът не тръгна заради неявяването и на двете страни.
Кметът Желев иска един лев обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Според него те са му причинени от изказване на полк. Колев пред столичен всекидневник от 28 юни, в което военният твърди, че към полигона Змеево има икономически интереси и кметът ги поддържа.
На последното заседание по делото на 28 септември полк. Колев отново не присъства в залата. Неговите адвокати представиха болничен лист с диагноза пневмония. Тогава съдът предупреди полковника, че дори да е болен на следващата дата на процеса - 16 октомври, няма да има друго отлагане.
В понеделник (16 октомври) обаче нито старозагорският кмет, нито военнослужещият се явиха пред съда. Адвокатите на полк. Колев отново представиха болничен лист. Те заявиха, че за понеделник била планирана операция на Колев във Военномедицинска академия.
И тъкмо когато присъстващите в залата журналисти очакваха да се излее справедливият гняв на съдията, адвокатите на Колев поднесоха новината - техният клиент официално поднася своите извинения на д-р Евгений Желев.
Защитниците на шефа на полигона заявиха: Полк. Колев не е искал да злепостави д-р Желев и да урони авторитета му пред обществото. Полковникът винаги е стоял зад постъпките и действията на старозагорския кмет в борбата му за предотвратяване на замърсяванията в региона. Полк. Колев никога не е смятал, че градоначалникът е имал икономически интереси по отношение на полигона. Той поднася официално извинение и заявява, че става дума за досадно недоразумение и че е неправилно разбран.
След като прочетоха изказването на полк. Колев, неговите адвокати поискаха да бъде разпитан като свидетел журналистът, написал статията, за да се уточни къде е разминаването в казаното и написаното и защо началникът на полигона е неправилно разбран. Съдът прие искането, но преди да удари с чукчето по масата, магистратите заявиха, че е редно извинението да не става само в съдебна зала, но и чрез открито писмо до медиите. Съдията предложи да се обсъди вариант за споразумение, а двете страни обещаха да помислят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във