Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЛОЖИТЕЛНО

Наред с отрицателните си страни, свързани с ченгеджийско-политическата същност на масовото подслушване на GSM-и в последно време, това явление има и положителен ефект. Колкото и странно да изглежда на пръв поглед, то сближава хората.
Едно време Държавна сигурност пръсна сума ти пари за доносници, които да слухтят кой какво казва. Наскоро поетът Стефан Цанев изрази благодарност към бившите служби, защото доносите за него, с които се запознал, му помогнали да възстанови в паметта си точно кога, с кого и за какво е разговарял.
Сега не е необходимо да се пращат агенти, за да записват какво се говори. По простата причина, че в днешно време повечето разговори се водят чрез мобилни телефони. Изгубила се беше онази задушевност от непосредствения контакт със събеседника. Нещата обаче започват да се променят.
Откакто текат скандалите с масовото подслушване, хората започнаха да си ходят на гости все по-често. И в задушевна атмосфера да споделят проблемите, без да изпитват досадното чувство, че участват в някакъв Биг Брадър. Ако кампанията със СРС-тата продължава със същите темпове и мащаби, то отчуждението е на пък да изчезне напълно. Особено в столицата София, където близки и приятели отдавна тънат в алиенация заради огромните разстояния и депресиращия трафик. В така описаната ситуация най-губещи са мобилните оператори. Те неминуемо ще продължават да търпят значителни загуби от свиването на телефонните разговори. Но без жертви не може.

Facebook logo
Бъдете с нас и във