Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЛОВИН КИЛО АМФЕТАМИНИ ИЗТЕКОХА В КАНАЛА

Необяснима немарливост на още един прокурор, граничеща със саботаж, излезе на бял свят. На поредното заседание на Висшия съдебен съвет в сряда (27 февруари) стана ясно, че държавният обвинител от Софийската градска прокуратура Васил Михайлов не е предоставил четири протокола с веществени доказателства за одобрение от съдия в законоустановения срок от 24 часа след тяхното откриване.
Случаят е следният. При полицейска акция в столицата в автомобила и къщата на осветен наркодилър ченгета открили стотици хапчета амфетамини. След приключване на първоначалната работа по случая магистратът в червена тога забравил да предаде за одобрение четири протокола с веществените доказателства, отнасящи се до дрогата, открита в автомобила на дилъра. А в тях били описани над половин килограм амфетамини.
Прокурорът внесъл за одобрение единствено последния, пети протокол, с веществени доказателства. В него обаче било вписано значително по-малко количество дрога. По този начин повече от 500 г дрога остават като негодно доказателство, поясни шефът на дисциплинарната комисия към ВСС Петър Стоянов.
Този пропуск на Михайлов може би няма да провали делото срещу хванатия дилър, но със сигурност ще даде голямо отражение върху тежестта на обвинението срещу него. На заседанието на ВСС стана ясно, че прегрешилият прокурор не е дал смислени обяснения защо се е стигнало дотам.
По-рано шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов е наложил дисциплинарно наказание порицание на провинилия се обвинител. Пред своя шеф Михайлов също не е могъл да даде смислено обяснение за непредадените протоколи. В сряда членовете на ВСС потвърдиха наказанието му.
Това е трета издънка за Васил Михайлов. По негова вина съдия Алексей Трифонов от Софийския градски съд два поредни пъти връща на Софийската градска прокуратура обвинителния акт за смъртта на шоумена Емил Трифонов-Кембъла - за отстраняване на процесуални нарушения. Виновник за смъртта на Кембъла е Боян Георгиев, шофьор на автомобила, с който двамата катастрофираха на бул.Цариградско шосе в столицата. В кръвта на водача бяха установени 1.9 промила алкохол.
При второто връщане в документа имаше разминаване между текстовото изписване на обвинението и неговата цифрова квалификация. Освен това беше объркано името на обвиняемия - вместо Георгиев прокурорът го е кръстил Трифонов. Според съда не са изпълнени указанията, дадени при първото връщане на документа на 18 юли 2007 година.
Освен с прегрешилия прокурор Висшият съдебен съвет се зае и с проблеми на съдебната система от близкото бъдеще. Членовете на съвета се размислиха дали ВСС да задели от бюджета си около 175 000 лв. за закупуването на хардуер и софтуер за нуждите на прословутата Единна информационна система за противодействие на престъпността. Става въпрос за два сървъра и около 100 компютъра, които да подпомогнат работата ЕИСПП.
Преди гласуването представителят на следствието в съвета - Пламен Стоилов, настоя за отпускането на сумата с аргументите:Ежедневно се вкарва огромен обем информация, за което се изисква високо качество на системата. Двата сървъра ще бъдат гръбнакът на информационната система и затова е крайно необходимо да ги закупим, защити позицията си Стоилов.
В крайна сметка членовете на съвета одобриха внесеното от Комисията по бюджет и финанси предложение.
Най-интересната част от дневния ред на заседанието обаче бе друга. Става въпрос за докладна записка на шефа на антикорупционната комисия към ВСС Цони Цонев, с която се настоява да се отмени редът за подаване, достъп и съхранение на декларациите за имуществото на членовете на ВСС и магистратите, заемащи ръководни длъжности в съдебната власт до утвърждаването на нов етичен кодекс на магистратите. Нещо, което ще стане най-рано през май тази година.
С посоченото решение по протокол №35/12.08.2006 г. предишният Висш съдебен съвет утвърди правила, които задължиха членовете на съвета и магистратите на ръководни длъжности до апелативно ниво, освен декларациите по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, да подават още три декларации по образец. Те обаче са доброволни.
Членовете на съвета приеха с единодушие докладната записка на Цони Цонев. Така въведените правила на стария ВСС бяха игнорирани поне до написването на въпросния нов етичен кодекс за магистратите.
Борислав Радославов

ФИНАЛНИЯТ АКОРД НА ОПЕРАЦИЯ ЧИСТИ РЪЦЕ
За да станат по-ясни мотивите за искането на Цони Цонев, публикуваме със съкращения неговата докладна записка до Висшия съдебен съвет.
В правилата на предходния ВСС е записано, че декларирането е доброволно и съставлява морален акт, но същевременно се предвижда дисциплинарна отговорност при поднасяне на неверни данни в декларациите.
Подобна дисциплинарна отговорност на практика не може да се реализира, тъй като в правилата за професионалната етика на съдиите, прокурорите и следователите не е предвидено изискване за подаване на подобни декларации... Съществуващите към момента етични правила за магистратите не могат да бъдат основа, на която да се развие операция чисти ръце сред ръководния магистратски екип по следните причини:
- в етичните кодекси на съдии, прокурори и следователи съществува разнобой и смесване на етични правила, служебни задължения, морални норми, правила за преодоляване на конфликт на интереси... Това прави невъзможно квалифицирането и индивидуализирането на дисциплинарното нарушение... Още по-малко е възможно да се санкционира като нарушение невярното деклариране, което не е предвидено изобщо като изискване в тези етични правила.
- налице е и законова пречка за прилагането в практиката на посочените три документа - това, че те са приети на основание и при прилагането на стария и отменен вече Закон за съдебната власт...
Посоченото дотук обезсмисля цялата идея, залегнала в правилата - за една повишена взискателност и идейна чистота на ръководните кадри на съдебната власт. Логичен беше и резултатът след първия опит за нейното прилагане, оценен от г-н Иван Григоров като провал.
Съобразявайки изложените обстоятелства, както и съществуващата в тази връзка европейска практика, Комисията за борба с корупцията и професионалната етика при ВСС счита за необходимо да бъде изготвен и приет Единен етичен кодекс на магистрата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във