Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЛОВИНАТА КАНДИДАТИ ПРЕМИНАВАТ ВЪВ ВТОРИ ТУР

Първият етап на конкурса за назначаване на 268 съдии в новите 28 регионални административни съдилища приключи. В понеделник (23 октомври) на ИНТЕРНЕТ сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) бяха публикувани резултатите от писмения изпит, който се проведе на 29 септември.
От общо 947 кандидати до устния изпит се допускат 519 души - всички онези, които имат оценка минимум 4.50. Сред издържалите първия етап са бившият заместник-министър на правосъдието в кабинета Сакскобургготски Марио Димитров (сега главен секретар във Върховния административен съд) и скандалноизвестният съдия от Плевен Валери Цветанов. Първият е получил кръгла петица, а вторият - 5.25.
Името на Валери Цветанов нашумя на 4 април 2003-а, часове след убийството на сводника Марио Иванов - Каратиста. Тогава МВР разпространи информация, че магистратът - по онова време председател на Плевенския районен съд, е седял на една маса с жертвата в хотел в града. Заради скандала на 30 април същата година Валери Цветанов бе заточен като редови съдия в Районния съд в Тутракан. Година по-късно - на 19 март 2004-а, двама неизвестни го простреляха пред дома му в Плевен, но той оживя. А на 28 септември 2005 г. Валери Цветанов излезе в отпуск по майчинство.
За разлика от Марио Димитров, бившият му колега Севдалин Божиков (той също беше заместник-министър на правосъдието в жълтото правителство) не успя да се класира за устния изпит. Конкурсната комисия оцени работата на Божиков на 4.25.
Най-много са оценките четири и половина - общо 180, а най-малко са шестици - само 17 отлични оценки са в протоколите на конкурсната комисия.
Устният изпит ще се проведе в Националния институт на правосъдието от 6 до 14 ноември (без 11 и 12 ноември, които са почивни дни). За да премине и през втория етап, кандидатът трябва да получи най-малко тройка на препитването. Когато резултатите и от устния изпит станат ясни, конкурсната комисия ще внесе във Висшия съдебен съвет списък с всички издържали студенти.
Комисията по атестирането към ВСС ще направи класация по бала на участниците и ще я внесе за гласуване в съвета. Кадровиците на Темида ще гласуват за назначаването на всеки кандидат поотделно и те ще преценят в кой съд ще го пратят да работи.
Според източници на Параграф 22 председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев е подготвил изненада за членовете на съвета. Тя се отнася до начина на гласуването във ВСС, но все още пази в тайна за какво точно става дума.
Шефовете на 28-те регионални административни съдилища ще бъдат избрани измежду онези кандидати, които се справят и с устния изпит и бъдат назначени от ВСС. Най-вероятно до края на годината ще станат ясни имената на новите ръководители. А 28-те административни съдилища ще отворят врати за гражданите на 1 март 2007 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във