Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Помагало

Учебно помагало за борба с организираната престъпност ще пише прокуратурата. По него ще се учат на борба с мафията 100 обвинители от спецмагистратурата. Припомняме, че тя трябваше да счупи ръцете точно на тази престъпност, но нищо подобно не се случва. А в интервю за Параграф 22 шефът на специализираната прокуратура Светлозар Костов призна в прав текст: Само името ни е специализирано.


Като изключим тази неприятна констатация, въпросното помагало е направо безценно - щяло да глътне 570 000(!!!)лева. То се финансира от вече пословичната с източването на европейски средства оперативна програма Административен капацитет (ОПАК). От сметките й се крадат луди пари за абсолютни глупости, от които няма грам полза. Пишат се купища алабализми, с които старателно се ОПАКова поредното нищо. Партньор по проекта е познайте кой?! Асоциацията Прозрачност без граници - от нейните редици правосъдната министърка Диана Ковачева прекрачи в кабинета.


Ако се направи изследване колко пари са отмъкнати чрез подобни проекти, числата ще са шокиращи. Пробутването на подобни дивотии се е превърнало в истинска страст както в министерствата и разните държавни ведомства, така и в съдебните среди. Бенефициенти като Висшия съдебен съвет, съдилищата и прокуратурите от различен ранг са се юрнали да сглобяват проекти (в комбина с т. нар. правни НПО-та)въпреки непрестанните им оплаквания, че са свръхнатоварени и не им стига време да си изпишат делата в срок. Системата е: Ти - на мене, аз - на тебе, другото - за наши хора. Обикновено за обявената дейност отива нищожна част от средствата, другото прибират посветените.


Бясна надпревара, в която съчетания като повишаване на капацитета в борбата с организираната престъпност и прозрачна и ефективна съдебна системазвучат като етикет на ОПАКовката.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във