Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Попова отново хвана метлата

Целта ни е да си изчистим къщичката!. С тези думи в четвъртък (23 септември) министърът на правосъдието Маргарита Попова пак ни върна към темата, че голямото метене у нас продължава, а мръсотията е толкова много, че и най-големите чистофайници не смогват да я изринат вече цяла година.
Конкретният повод за поредната употреба на тази банална вече фраза стана поисканият лично от Попова извънреден одит на Агенцията по вписвания, който направи Сметната палата и докладът излезе преди дни. Той изкара наяве не само безобразията на бившите й шефове, но и тези на предишното ръководство на правосъдното министерство, което ги е търпяло.
Маргарита Попова осведоми медиите за състоянието на къщичката на заседанието на Съвета по планиране на стратегията на ръководеното от нея ведомство за продължаване на съдебната реформа. Министърът започна с добрата новина, че предлага допълнително обучение чрез магистратури по счетоводство и финанси за прокурорите, полицаите и съдиите, които се занимават с икономически престъпления и дела за корупция. Идеята на Попова е шефовете на апелативните съдилища и прокуратури да се свържат с местните университети и да организират с тях обучения по икономически специалности за магистратите и полицаите. Специализацията е неотложна заради ниското качество на разследванията и е съгласувана с министъра на образованието Сергей Игнатов.
Безобразните външни харчове и тлъсти шефски ДМС-та (допълнително материално стимулиране) в Агенцията по вписвания върнаха обаче Попова към темата за сметта. След пояснението, че злоупотребите са били толкова фрапиращи, че са лъснали още при вътрешния одит, правосъдният министър обяви, че възнамерява да поиска ревизия и на други две главни дирекции в Министерството на правосъдието - ГД Изпълнение на наказанията и ГД Охрана. Отсега можем да си представим какви ще са резултатите. Щом като Агенцията по вписвания беше непрестанно във фокуса на публичния интерес при стария кабинет заради големите очаквания и трудности с прохождането на търговския регистър и въпреки това далаверата е вървяла на пълни обороти, какво да очакваме от проверката на другите две дирекции, около които не се шумеше?
При положение че въвеждането на Търговския регистър и усилията за адекватното обслужване на гражданите и фирмите в значителна степен бяха под постоянен обществен контрол и корекции, какво да очакваме от дейността в затворите? При високите бюджети отпреди кризата и вилнеещата престъпност така и не беше изграден нито един нов затвор. Дали причината е в написаната от бившия правосъден министър Миглена Тачева крайно либерална концепция за наказателна политика, предвиждаща занижаване на наказанията, отпадане на наказателни състави и въобще триумф на всевъзможните режими за избягване на наказателна отговорност? Едва ли, защото концепцията беше предложена в края на тройнокоалиционния мандат, колкото да онагледи философията на управляващите за имитация на реформа. Пък и безобразията си вървяха въпреки смяната на управленияето на държавата и на ръководството в правосъдното министерство, а при липса на воля и желание за борба срещу престъпността затворите няма как да са приоритет.
Сега, когато бюджетът е свит, всичко става по-трудно - не само строежът на места за лишаване от свобода, от каквито има крещяща нужда, но и въвеждането на ред и приличен стандарт в съществуващите. А трябва, защото в Евросъюза имат дълбока непоносимост към турските зандани. Като не стана досега с пари, ще трябват хора и добро желание. Във вторник (21 септември) вицепрeмиерът и финансов министър Симеон Дянков и един от заместниците на Попова - Христо Ангелов посетиха Софийския затвор и затворническото общежитие в Кремиковци. Целта бе Дянков да види с очите си за какво става дума, след като от средата на миналия век в страната ни не е строен нов затвор, а общото състояние на 13-те места за лишаване от свобода в страната е плачевно.
Дали приетата през септември миналата година Програма за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода ще осигури в заложения тригодишен срок минимума от 4 кв. м жилищна площ на човек, след като сега тя е средно 2 кв. м, може само да се прогнозира. Простата сметка сочи, че един затвор далеч не е достатъчен, а действащите трябва спешно да се модернизират. Да не говорим за абсолютно необяснимото безхаберие по осигуряване на работа за шляещите се и оскотяващи затворници, които трябва да работят - за държавата, за обществото и за себе си дори.
Но докато се чакат пари и, дай Боже, строежът върви, трябва да бъдат свършени без колебание други неща, които не са работа на Попова - на облажилите се от правосъдната софра да бъде потърсена сметка. Одитът си одит, но за краденето на народна пара чрез шеметни договори с доставчици и изпълнители си има виновници. Главният прокурор Борис Велчев е прав, че ведомството му не е вездесъщо и не може да замести бездействащите контролни органи в държавата. Неговата къща също се нуждае от почистване, а най-миризливата смет в нея е именно бездействието на неговите подчинени в предходните години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във