Параграф22 Weekly

Дежа вю

Пореден старт на реформите в сектор "Сигурност"

МВР остава с двама заместник-министри

МВР-шефът Веселин Вучков е твърдо решен да реализира предизборните идеи на ГЕРБ за структурата на министерството.
S 250 f6d0f7da 4c07 4761 afea ebd45cd94cb2

На принципа "Луд умора няма" промените отново потропаха на вратата на вътрешното ведомство, което от 25 години не прави нещо друго, освен да се реформира. Изглежда, това е причината резултатите от пряката дейност на звената в МВР да са скромни, а битовата престъпност и престъпниците с бели якички да оформят убийствена тройка заедно с организираната им посестрима. В средата на тази седмица вътрешното ведомство се сдоби най-напред с нови заместник-министри (с решение на Министерския съвет), а в деловодството на парламента беше внесен проект за промени в Закона за МВР, с които ГЕРБ ще изпълни предизборните си обещания за ликвидиране на модела "Йовчев- Бисеров".

Кабинетът одобри на първото си заседание в сряда (12 ноември) новите заместници на министър Веселин Вучков. Досегашният служебен заместник-министър Филип Гунев, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, запазва поста си. Към ръководния екип на министерството се присъединява и бившият юрисконсулт в МВР и магистър по право, депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

По-любопитни са действията на новия кабинет по изпълнение на идеята да сложи свой човек на мястото на сегашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. То започна отдалеч-отдалеч и на първо време Лазаров се сдоби със заместник. Това е досегашният шеф на Областната дирекция на МВР в Бургас Георги Костов. Интересното за него е, че той изкара на поста си в морския град малко повече от три месеца - на 1 август там го назначи тогавашният министър в оставка Цветлин Йовчев. Той дори награди Костов с медал заради предишната му двегодишна работа в Благоевград, където управляваше дирекцията начело на екип, доведен от столицата. Знаменателен е фактът, че Костов беше изпратен в Благоевград с мисията да заздрави тукашната структура със заповед на вътрешния министър от предишното управление на ГЕРБ Цветан Цветанов и през септември 2011 г. бе временно назначен на длъжност директор. Очевидно Костов не е "човек", на когото и да е от двамата министри, които тласнаха кариерата му нагоре. По-скоро той е известен като изключителен професионалист, занимавал се с тежка престъпност и с разкриване на убийства в столицата.   

Сегашният главен секретар Лазаров външно не показа притеснение от назначението на Георги Костов. По повод на внесените предложения за промени в Закона за МВР, отнасящи се до статута на главния секретар, той заяви, че ако има причина, тогава ще си подаде оставка. Спазвам закона и винаги съм работил в съгласие с него, запъна се той. Лазаров заяви, че е назначен по сегашния закон и отказа да коментира бъдещите промени в него.

Те обаче пряко го засягат, сочи текстът на проекта, внесен от Цветан Цветанов и сие тази седмица. Там са променени текстовете на чл. 36, ал.3, 4, 5 и 6, които определят, че професионалист №1 в МВР се избира от президента по предложение на Министерския съвет. Там е указано също, че той има и заместник. Регламентирано е още, че на този пост може да бъде избиран кандидат, който има най-малко 10 години стаж в системата, от които пък поне половината да са били на старша ръководна длъжност. Точно с този текст вносителите ще цакат Светлозар Лазаров. Той е най-младият главен секретар в историята на МВР и има необходимия стаж. Но ако проектът мине през гласуване в парламента, герберите ще поискат предсрочното му освобождаване, тъй като годините, прекарани от Лазаров на старша ръководна длъжност, са на кантар - до 2002 г. е бил разузнавач в НСС, където е дораснал до  началник на сектор. А от 2008 г. до назначението му  на най-високия професионален пост в МВР е бил шеф на отдел в ДАНС.

Проектът за промени в Закона за МВР, с които ГЕРБ ще вземат главата на сегашния главен секретар, реализира и идеите за връщане на бившата ГДБОП в структурата на МВР. Това е посочено в чл. 38, където сред главните дирекции "Национална полиция", "Гранична полиция", "Пожарна безопасност и защита на населението" вече се мъдри и ГДБОП. Възстановява се "Национална полиция", която ще обедини (за кой ли път!) "Криминална" и "Охранителна полиция", а от структурата на "Гранична полиция" пък се вади дирекция "Миграция". Обяснението на вложителите е, че граничната дирекция действа на територията на държавата до 30 км от границата. Дирекция "Миграция" се връща в администрацията на МВР с конкретно очертани контролни функции по бежанските въпроси.

В проекта са описани и произтичащите от промените поправки в още два много важни закона - този за ДАНС и за Специалните разузнавателни средства. На агенцията й се отнемат полицейските правомощия и тя си възвръща облика на аналитично-информационна служба с чисто контраразузнавателни задачи. ДАНС вече няма и да подслушва, както вече обяви вътрешният министър Веселин Вучков. Сега съществуващата дирекция "Оперативно-технически операции" в агенцията трябва да се влее в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), заяви Вучков. В този смисъл една от промените в Закона за СРС е, че спецсрeдствата се осигуряват и прилагат единствено от ДАТО.

Самата агенция за подслушване няма да бъде връщана в МВР, уточни МВР-шефът Веселин Вучков след заседанието на правителството в сряда. Той увери, че всички предстоящи реформи в системата ще минават през обществено обсъждане, преди да се вземе решение да стартират. "В МВР нямаме нужда от служба за подслушване, така че реформата, която беше направена в това отношение миналата година, трябва да бъде устойчива. МВР няма да се занимава с подслушване и проследяване. Тя ще бъде само заявител, техническата служба ще си остане в ДАТО", отсече той.

Явно неговата дума ще тежи и при определянето на бъдещата съдба и на ДАТО, която едва ли ще мине без промени, след като бе ситуирана като самостоятелна агенция според модела "Йовчев-Бисеров". Фактът, че в кабинета липсва вицепремиер, натоварен да наблюдава силовите ведомства, означава, че те ще бъдат под личната опека на премиера и на вътрешния министър. Остава да видим дали Борисов е склонен да забрави, че назначеният от него през 2009 г. шеф на ДАНС Цветлин Йовчев през 2013 г. стана моторът за реализирането на модела на БСП и ДПС за сектор "Сигурност", който сега ще рушат. А възловите назначения в ДАТО бяха част от него. Очевидно за целия сектор предстоят интересни и горещи дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във