Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Поредна приятна изненада в правосъдието

nbsp;


Добър ход или просто поредно номенклатурно назначение на здрав кадър е издигането на Зинаида Златанова за министър на правосъдието? Въпросът е неизбежен. Лидерът на БСП Сергей Станишев обеща приятна изненада за поста. След трагикомичното министерстване на Диана Ковачева и по-ниското от тревата присъствие на служебния й приемник Драгомир Йорданов. В шеметен кариерен полет кръжи доскорошната началничка на представителството на Европейската комисия в България. Златанова напусна поста тъкмо навреме - в края на април. Тя ще бъде вицепремиер - нещо, което не се е случвало досега на никой правосъден министър. И то не какъв да е вицепремиер, а който наред с правосъдието и вътрешния ред ще координира и усвояването на еврофондовете.


Дали съдебната реформа ще е сред приоритетите на кабинета Орешарски , ще стане ясно много скоро. За тази реформа досега само се говори и резултатите са катастрофални - България е бяло петно в картата на европейското правосъдие. Факт е, че като шеф на българското представителство на Еврокомисията Златанова беше незабележима в продължение на цели пет години. На практика престоят й на сладкия пост съвпадна с процеса на пълно разочарование на европартньорите от сектора на правосъдието и вътрешния ред у нас, маркирано от безплодните усилия за натиск чрез механизма за сътрудничество и проверка. Въпреки наслагващия се все по-негативен образ на страната, Златанова никога не е изразявала позиция към съпротивата на българските власти срещу натиска за борба със съдебната мафия.


С назначаването на Зинаида Златанова за правосъден министър се утвърждава тенденцията за разграничаване на ведомството от съдебната власт. Тя е юрист, но никога не е работила в съдебната система, а е била все чиновник. Но пък на сладки длъжности, удобни за предначертан отскок. Преди да оглави представителството на Европейската комисия, Златанова е работила като директор на дирекция Европейска интеграция в Министерския съвет по времето на правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Преди това пък е била началник на отдел Европейска интеграция в Министерството на околната среда и водите.


Показателен е и опитът на Зинаида Златанова в усвояването на средства от еврофондовете. Според Държавен вестник от 2008-а до 2011 г. тя е изпълнителен член на управителния съвет и представляващ директор на Юропроджектс пойнт ЕАД. Дружеството участва в Консорциум за диалог с администрацията, чийто управител е фамозната половинка на Сергей Станишев Моника Йосифова. А тя доби слава като прибирането на повече от 380 хил. евро в аферата Хохегер. През 2007 г. този консорциум печели обществена поръчка за 1 млн. лв. от Министерството на държавната администрация (с министър Николай Василев) за популяризиране на оперативна програма Административен капацитет. Впоследствие фирмата на Моника Йосифова Актив груп стана акционер и във фирмата на Николай Василев Експат бета.


Баща на Зинаида Златанова е преподавателят и бивш ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет проф. Камен Велев. Завършил Ленинградския електротехнически институт, Велев става заместник-министър на образованието и науката в кабинета Сакскобурготски през 2003 година. Именно тогава дъщеря му започва работа в Министерския съвет начело на дирекция Европейска интеграция. През 2012 г. Камен Велев е сред учредителите на политическа партия Движение България на гражданите и е избран за председател на контролния й съвет. Може да се предполага, че назначаването на Златанова за правосъден министър е и жест към партията на Меглена Кунева, на която БСП ще разчита при разместване на депутатските мандати в очакваните предсрочни парламентарни избори.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Преди още Зинаида Златанова да е обявила законодателните си виждания, председателят на Народното събрание Михаил Миков посочи някои неотложни приоритети в нейния сектор. Изразявайки недоволство от нормативната нестабилност, червеният депутат заяви, че не бива казусите да се превръщат в законодателство, а един закон да се сменя по 4-5 пъти годишно в зависимост от това какъв казус се е случил. Миков каза това по повод призивите за промяна в Наказателния кодекс, която да осигури засилена защита на медицинските лица подобно на тази за някои други професии. Със сигурност пък било ясно, че спецслужбата на МВР за прилагане на специални разузнавателни средства СДОТО щяла да бъде извадена от системата на вътрешното ведомство с цел работещите в нея технически лица да бъдат отделени от оперативните работници. В тази връзка Миков предлага да бъде осигурен засилен граждански контрол върху системата на използване на СРС, а запазването на парламентарния контрол да бъде съчетано с възстановяване на независимото Бюро за контрол върху СРС, закрито от ГЕРБ в началото на мандата им.
Служебният правосъден министър Драгомир Йорданов приключи престоя си в най-висшия орган на изпълнителната власт така, както го и започна - безлично. Неизменният началник в Националния институт по правосъдие (преди това Център за обучение на магистрати)откри или записа формални участия в няколко срещи и кръгли маси, но не обели дори дума за корупцията, слугинажа, безнаказаността и порочното кадруване в съдебната система. Заключителната му пресконференция в министерството представляваше набор от общи приказки, от който стана ясно, че ведомството е прилагало по инерция мерките по предишни инициативи. Приоритет било продължаването на активния диалог с Европейската комисия и - органите на съдебната власт. Имало дори неща, които се случили за първи път - министерството се ангажирало с активна координация на подготовката за мисията на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка, за пръв път били проведени срещи в Брюксел с посланиците на страните членки съвместно с представители на Висшия съдебен съвет. Имало напредък в писането на Наказателния кодекс и в изграждането на електронното правосъдие, а информационният портал за всички услуги на министерството бил готов. Данните от Търговския и Имотния регистър са прехвърлени в нови сървъри и е въведена нова операционна система, което увеличило съществено сигурността й. През юни пък щели да бъдат оповестени резултатите от анализа на неправителствените организации, привлечени в гражданския съвет към министерството по отношение на стратегията за съдебна реформа. А след отчета Йорданов присъства на откриването на проект Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение по линия на ОПАК. Проектът е организиран и спечелен от Националния институт на правосъдието, в който ексминистърът се връща като началник.


nbsp;
Приемник на Зинаида Златанова на ръководния пост в представителството на Европейската комисия в София е Огнян Златев. Бившият член на управителния съвет на Българската национална телевизия работи за Еврокомисията от 2011 г като началник на отдел Комуникации в Генерална дирекция Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване. Златев идва от неправителствения сектор - управлявал е Центъра за развитие на медиите в България, Мрежата за професионализиране на медиите в Югоизточна Европа, бил е директор на Информационния център на Институт Отворено общество в София, ръководител на Центъра на Би Би Си в България и служител по обмен на специалисти в Британския съвет в България. Европейската комисия има представителства в 27-те държави членки на Европейския съюз, както и регионални офиси в Барселона, Белфаст, Бон, Кардиф, Единбург, Марсилия, Милано, Мюнхен и Вроцлав. Те информират медиите и обществото за политиките на ЕС и докладват на Европейската комисия за значимите събития в съответната държава. Представителствата са под ръководството на заместник-председател Вивиан Рединг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във