Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОРЕДНИЯТ ТРУП ПО ОТЧЕТНО ВРЕМЕ

Ако организираната престъпност у нас продължава да отстрелва със същото темпо неудобните й люде, както активно го прави през последните пет-шест години, то пред МВР има два варианта - или ще трябва да се превърне в погребално бюро, или в социологическа агенция, която да се занимава единствено с проучвания на общественото мнение по актуални въпроси за състоянието на престъпността в страната. Повод за тази мрачна констатация стана поредното показно убийство в София.
В късните часове в четвъртък (22 ноември) бизнесменът Ивайло Кръстев Иванов бе убит пред бл.182 в кв. Дружба 1. Около 22.30 ч. той паркирал джипа си Фолксваген Туарег пред кооперацията, в която живеел със съпругата си. Слязъл от колата и тъкмо се запътил към входа, когато неизвестни лица открили стрелба по него. Най-вероятно е стреляно със заглушител, защото никой от съседите не е чул нищичко.
Открили го случайни минувачи и викнали полиция. До трупа ченгетата намират куфарче, което било завързано с белезници за китката на Иванов. Вътре имало фирмени документи и около 20 000 лева.
Минути след разстрела плъзна слухът, че Иванов е бил свързан с Петър Илиев-Пешо Кучето, който беше убит със снайпер на 14 юни 2004 г. пред столичния хипермаркет Била в ж. к. Лагера. По данни на МВР, които и до ден днешен са пазени само за служебно ползване, Пешо Кучето е бил една от десните ръце на Косьо Самоковеца. Той контролирал незаконния внос на различни стоки през бургаското пристанище и през ГКПП-Ново село.
Според мълвата Иванов е бивш митничар на митнически пункт Аерогара - София който е подпомагал контрабандния внос по въздух. От агенция Митници отрекоха жертвата да е техен бивш служител. Униформени дори се шегуват, че по този начин Самоковеца е бил осигурен и от трите възможни страни.
Ден след убийството на Иванов (петък, 23 ноември) ченгета направиха втори оглед пред бл.182, а техни колеги се запътиха към митническия пункт на Аерогара - София, където се заеха да разпитват ръководството и служителите му.
Тогава се появи още една неофициална информация, която според някои МВР-ейци звучи наистина правдоподобно. Ивайло Иванов бил комбина с приближените на Самоковеца бивши митничари Георги Георгиев-Пурата и Радослав Живков-Джими, както и със сочения за един от най-големите контрабандисти у нас Николай Методиев-Ники Пилето.
Всъщност основният бизнес на Иванов е свързан с превоз на стоки чрез фирмата му Транслинк Шипинг ЕООД. Освен това той участва като собственик в дружествата Медихем, Интермарк и Миракс, чийто предмет на дейност е свързан с търговско посредничество и строителство.
Кървавата отплата като неписан закон дойде за пореден път по отчетно време - малко след като вътрешният министър Румен Петков огласи на всеослушание каква чудесна работа са свършили подопечните му дирекции и отдели в МВР.
От началото на годината до октомври са неутрализирани 139 престъпни групи с 862 участници. Задържани са 457 лица, образувани са досъдебни производства срещу 415 души, обобщи вътрешният министър на конференция на тема Напредъкът по пътя към утвърждаване на България като европейска правова държава на 12 ноември.
Част от основните цели на МВР в новия План за действие по показателите за напредък в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност са увеличаване на обвинителните актове и влезлите в сила присъди срещу лидерите и членовете на престъпните групи. Нещо, което е реално и изпълнимо, убеден е Румен Петков.
Похвално. Само дето тези думи ги слушаме години наред, а все още не е ясно кой уби Пешо Кучето, Евгений Стефанов-Женята, Дмитрий Минев-Руснака, Иван Тодоров-Доктора и... още много други. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във