Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОРНОТО С ПАРНОТО

Онези, които отблизо следят развитието на скандала около източването на Топлофикация - София АД, се разделиха на два лагера. В единия са хората, които отдавна полудяха от недоумение как един държавен чиновник е в състояние да открадне и да изнесе зад граница седем, осем или петнайсет милиона лева, без никой да го усети. А в другия лагер са хората, които са на път да полудеят от мисълта, че две петилетки и три правителства (синьо, жълто и шарено) Валентин Димитров е бил непоклатим и популярен като Хеопсовата пирамида, а днес всички бягат от него като от чумав.
Ако Брюксел е решил на всяка цена да вкара България в правия път, би трябвало да командирова в София двайсетина-трийсет криминални комисари и антимафиоти, седем-осем прокурори и поне десетина съдии по наказателни дела. Те трябва да поемат и да приключат двубоя Държавата срещу Валентин Димитров така, както трябва - с осъждането на т. нар. Вальо Топлото и на всички хрантутници, които той е спонсорирал през последните десет години. Като пътьом конфискуват не само апартаментите, вилите и колите, построени и купени с парите на столичани, ами и всички останали аксесоари - бижута, кожени палта, обувки, маркови костюми и т. н.
Сигурно някой ще го заболи, но май е крайно време да си признаем, че разследването на злоупотребите около Топлофикация София АД е най-яркото доказателство, че държавата няма абсолютно никакво желание да се пребори с мафията и корупцията. А скандалите, които избухнаха през отиващата си седмица, просто са поредното доказателство, че т. нар. компетентни органи губят ума и дума щом работата опре до незаконно финансиране на партии и партийни лидери.

Бившият директор на Топлофикация-София Валентин Димитров е извеждан три пъти от ареста и се е срещал с представител на офшорни фирми, през които е източвано дружеството, заяви в края на миналата седмица директорът на Националната следствена служба Ангел Александров. Според него, непосредствено след тези срещи, провеждани в някакво заведение, майката на Вальо Топлото - баба Цеца, и едно-две подставени лица в комбината са теглили и прехвърляли пари от сметка в сметка, а това опорочавало разследването. А за да бъде установена истината за тайните съучастници на Димитров, шефът на следствието бил сезирал главния прокурор Борис Велчев с нарочен сигнал.
Това са смешни твърдения. За да се организира подобна операция, трябва да бъдат включени поне девет човека и поне един от тях ще проговори - заяви за Параграф 22 във вторник (8 август) заместник министърът на правосъдието Димитър Бонгалов, който отговаря за реда и сигурността в затворите и следствените арести. - Освен това, за да бъдат извършени операциите, за които твърди Александров, на тези срещи трябва да е присъствал и нотариус. Смятам, че някой е заблудил шефа на следствието, а човекът, който той визира в изказването си, е вторият адвокат на Димитров - Гроздан Добрев. Разпоредил съм проверка по случая, но тя едва ли ще докаже твърденията на Александров. Ако това все пак стане, аз съм готов да си подам оставката веднага. Очаквам и г-н Александров да постъпи по същия начин, ако аз се окажа прав, каза още Бонгалов и уточни: Няма никаква логика Димитров да прави подобно нещо, защото той има право да води всякакви телефонни разговори, а кореспонденцията му е неприкосновена.
Ден по-късно - в сряда (9 август), на бял свят се появи докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (бивша Държавна агенция за вътрешен и финансов контрол) от последната ревизия в Топлофикация София АД. От него стана ясно, че през последните три години Вальо Топлото и ортаците му са надписали сметките на столичани за парно с 33 млн. лв. и са увеличили представителните си разходи само около два пъти - от 28 000 лв. през 2003 г. на 45 000 лева.
Според държавните бирници, основна заслуга за този ръст на представителство имал Валентин Димитров, който лично е похарчил 21 883 лв. за най-различни екстри - ядки, захарни изделия, френска минерална вода, вносен алкохол и т. н. Други 90 828 лв. били изхарчени за рекламни аксесоари, подарявани с повод и без повод от името на Топлофикация София АД - като се започне от екзотични самурайски и рицарски мечове (произведени, най-вероятно, в домашни условия от самоуки, но сръчни майстори) и се стигне до луксозни комплекти за игра на шах и табла, които по фактури се водят индийски и от слонова кост и седеф.
От години основен доставчик на рекламата в топлофикационното дружество е ловешката фирма Ултра нет ЕООД, която е собственост на Сергей Маринов Генов. А основанията на ревизорите да се усъмнят, че в случая става дума за най-обикновено източване на Топлофикация София АД, са две: за осигуряването на скъпите аксесоари, Валентин Димитров никога не е обявявал конкурс по Закона за обществените поръчки, а въпросната фирма Ултра нет е... световно неизвестна в рекламния бизнес.
Другият фундаментален извод, до който са стигнали държавните бирници, гласи, че Топлофикация София АД е сключила договор с агенцията за манекенки Джей Моделс ООД, зад която стои собственикът на Нове холдинг АД - Васил Божков-Черепа. Според доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) , по въпросния договор не е извършена никаква работа, въпреки че софийската топлофикация е платила на Джей моделс цели... 13 500 лева.
По силата на каква логика ревизорите на АДФИ са пропуснали факта, че Валентин Димитров е подарил на бившия ватман интелигент и настоящ светски хроникьор Евгени Минчев прословутите му обувки от крокодилска кожа, струващи 1300 евро, засега не е ясно. По-важното в случая обаче е друго: по време на ревизията е установено, че през последните две-три години Топлофикация София АД неправилно е ценообразувало себестойността на топлинната енергия в София и 33 млн. лв. неправилно са влезли в дружеството. Иначе казано, Вальо Топлото и ортаците му просто са надписали сметките на пациентите си с 33 млн. лв., които са откраднали.
Въпреки че абонатите са задоволявали всички интереси на топлофикационния шеф, те няма как да бъдат обезщетени за парите, с които ги е ощетило дружеството, заяви в сряда (9 август) заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева.
В отрасъл като енергетиката и икономиката видимите положителни резултати за хората идват трудно, особено в ситуация, в която с години се е натрупвал негативизъм. С години са се натрупвали проблеми и корупционни практики. Ясно е, че за един ден няма да могат да бъдат изчистени. Поради тази причина възникнаха и скандалите в Топлофикация София. Разбира се, има проблеми и в останалите топлофикационни дружества, но трябва да бъде ясно, че в енергетиката вече няма запазени територии, сподели със слушателите на БНР в сряда министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в напразен опит да измие лицето на управляващата коалиция.
Няма 30 милиона, нито 10, нито 5, които да са калкулирани в цената на топлинната енергия и да се отразяват на джоба на потребителите - присъедини се в четвъртък (10 август) към политическото лоби на Вальо Топлото и председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. - Дружеството е ползвало два източника, за да разполага с тези средства: от печалбата и от неизплатените си задължения, предимно към Булгаргаз. В разходите, включени при ценообразуването на дружеството, не се включват лихви, глоби, загуби от обезценка и лихви за неплатен природен газ...
Защо лицето Шушулов си въобрази, че Вальо Топлото и ортаците му са крали главно от печалбите на софийската топлофикация, след като към 31 март 2006 г. задълженията на дружеството са общо 238 млн. лв., е пълна мистерия. Факт обаче е, че също в четвъртък (10 август) заместничката на Румен Овчаров - Анна Янева, изплю камъчето и.. обобщи държавническите позиции на своя началник и на своя подчинен с едно изречение: Единствено приватизацията на фирмата може да спре злоупотребите!
За да не остане по-назад от общата маса, пак в четвъртък (10 август) столичният градоначалник Бойко Борисов също се намеси в публичния дебат за незаконните харчове на Валентин Димитров. Според него, министър Румен Овчаров е благословил с подписа си разходите, направени от бившия шеф на софийската топлофикация за колективни културно-масови мероприятия. Цинизъм е, че тези хора са вкарали сумите за концертни билети в сметките на абонатите. Разбирам желанието на министър Овчаров и заместничката му Янева да се направят на интересни и съпричастни за нещо, което ние отдавна сме проверили, каза още Борисов.
Вярно, засега Бойко Борисов все още мълчи по въпроса защо, като главен секретар на МВР и отговорник за всички специални служби, е проспал разюзданите харчове и още по-разюзданите трансфери на Вальо Топлото през 2001-2005 година. И това не е случайно, защото по негово време Валентин Димитров също е превеждал безнаказано черни пари за бели дни по всичките си сметки в България, Австрия, Кипър, Лихтенщайн, Панама и Унгария.
Кой знае защо обаче Софийската градска прокуратура (СГП) също мълчи по този въпрос, въпреки че именно тя държи в ръцете си истината за Вальо Топлото и неговите покровители.
В четвъртък (10 август) стана известно, че шефът на СГП - Вичо Вичев, не вижда нищо лошо във факта, че арестантът се е срещал със свои довереници и че е коментирал хода на наказателното производство срещу него в медиите. Той не обясни с подробности кой е извеждал Вальо Топлото от килията на бул. Д-р Г. М. Димитров № 42, кой е теглил пари от сметките му и кои точно сметки на Димитров са били опразнени, защото разследването срещу него щяло да продължи съобразно указанията на наблюдаващия прокурор.
Според въпросния наблюдаващ прокурор - Владимир Йорданов, обаче ситуацията била коренно различна. Най-напред властите досега не са знаели за сметките на Вальо Топлото в България. Димитров е посещаван в ареста само от трима души в средата на юли. И накрая, явно от уважение към себе си и към институцията, която представлява, прокурор Йорданов обяви, че междувременно българските власти са получили данни как по сметки на Валентин Димитров има движение и част от тях вече са закрити, защото парите извадени.
За щастие тези прокурорски словоизлияния изобщо не трогнаха главния прокурор Борис Велчев. В четвъртък следобед (10 август) един от доверените му (засега, разбира се) хора в СГП - Николай Кокинов, обяви, че не е ясно дали обвинението е събрало достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу Димитров в пране на пари, защото в началото на разследването такива данни не е имало. Преди ден бе съобщено, че освен в България и Австрия, са открити банкови сметки на Димитров в Лихтенщайн, Кипър, Панама и Унгария, каза още той. И... съобщи, че Владимир Йорданов вече не е наблюдаващ прокурор по делото за източването на Топлофикация София АД, защото по разпореждане на Борис Велчев то се поема от Божидар Джамбазов и Мариана Станкова.
А в петък по обед (11 август) в ИНТЕРНЕТ страницата на държавното обвинение бе качено съобщението, че Борис Велчев е наказал прокурор Владимир Йорданов от СГП с порицание за виновно неизпълнение на служебните задължения по делото срещу Димитров. Което, странно защо, е възложено на Националната следствена служба, въпреки изричната разпоредба на чл.194 от Наказателнопроцесуален кодекс, която гласи: Разследването се провежда от следователи само по дела за престъпления по чл. 95-110, чл. 357-360 и чл. 407-419 от Наказателния кодекс; за престъпления, извършени от лица с имунитет, от членове на Министерския съвет или от държавни служители в Министерството на вътрешните работи; за престъпления, извършени в чужбина.
Иначе казано, само за една седмица, десетгодишното източване на Топлофикация София АД заприлича на... един виц. В който попитали камилата, защо й е крива главата, а тя отговорила: Че то к' во ли ми е право?

Facebook logo
Бъдете с нас и във