Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Порточанов със забрана да напуска страната

Забрана да напуска страната издаде тази седмица Областната дирекция на МВР в Бургас на бившия шеф на футболния клуб Нафтекс, ексобщински съветник и член на изпълкома на Българския футболен съюз Христо Порточанов. Ограничителната мярка на почетния гражданин на крайморския град бе наложена по искане на съдия-изпълнител, научи Параграф 22.
В началото но 2009-а ПФКНафтексАД образува изпълнително дело срещу бившия си почетен президент. Изпълнителният лист е издаден на клуба по дело, в което Христо Порточанов е осъден да върне част от възнагражденията си, получени от него до 2004 г., когато бе освободен от длъжността изпълнителен директор на Нафтекс. Според данните по делото и постановената присъда Порточанов следва да възстанови близо 800 000 лева. В сумата се включват трудови възнаграждения, които възлизат на 529 142.47 лв, други 226 203.185 лв - законна лихва върху тях и разноски в размер на 41 383.36 лева.
Бургаските магистрати са постановили, че Христо Порточанов е получил неправомерно въпросните пари от неполагащи му се работни заплати. Той сам си е определил месечно възнаграждение в рамките на внушителните 50 000 лева. Заплатата на Порточанов би трябвало да е определена от Борда на директорите, както изисква законът, а не той сам да си я определя, заяви Пламен Киряков, изпълнителен директор на ПФК Нафтекс. Други 200 000 лв. Порточанов взел за нуждите на детско-юношеската школа, но ги прибрал в джоба си. Срещу него има още едно висящо дело, заведено от ръководството на футболния клуб. То е за анулиране на дарение на автомобил Мерцедес. По времето, когато Христо Порточанов е бил президент на Нафтекс, той е дарил луксозното возило от името на клуба на себе си като частно лице.
Преди налагането на мярката за ненапускане на страната съдебният изпълнител е поканил бившия шеф на футболния клуб да погаси доброволно задълженията си. Длъжникът обаче не е предприел никакви действия за уреждане на дълга си - нито е представил обезпечение, нито е поискал разсрочване на плащането.
Сагата Порточанов - Нафтекс се точи близо четири години. На 17 юли 2008-а, когато за първи път чу присъдата за връщането на 800 000 лева, Порточанов заяви, че заради тези пари ще има задържани съдии, и нарече Бургаския окръжен съд черната овца на българското правосъдие. Малко по-късно от ефира на БНТ той обвини магистратите в некомпетентност и поддаване на натиск.
Не може да петнят името ми, за което съм работил 20 години. Питайте Митко Събев как е усвоил парите от трансфера на Георги Чиликов, гневеше се бившият началник на шейховете.
По време на процеса съдиите трябваше да установят на каква база Порточанов получил над половин милион лева, но такива документи не бяха открити никъде в документацията на футболния клуб.
Това далеч не е първият случай, в който Христо Порточанов се забърква в публичен скандал...Когато в средата на 2007-а тогавашният изпълнителен директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина уволни териториалния директор на НАП - Бургас, Недялко Киров, усилено се заговори, че в основата на уволнението стои именно Порточанов. Слуховете бяха подклаждани от самия Киров, който тръбеше навсякъде, че уволнението му е свързано с ревизията на футболния бос и откритите 1.2 млн. лв. неплатени данъци. Това е било установено от НАП-Бургас за периода 2000-2005 година. Преди месец главният данъчен инспектор в дирекцията Стефан Иванов подаде оставка, като в мотивите си обясни, че всячески е бил спиран да извърши ревизията над сделките на Порточанов, и то от Киров. Плъзна и новината, че от НАП е изтичала информация към Христо Порточанов за работата на ревизорите. Въпреки че всеки ден може да бъде засечен да излиза от жилището си в центъра на Бургас, данъчните власти в черноморския град така и не успяха да открият мустакатия футболен началник, за да му връчат ревизионния доклад и покана за доброволно издължаване на сумите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във