Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Последните от групата на Райко Кръвта облякоха райе

Последните четирима подсъдими наркодилъри от групата на показно разстреляния подземен бос Райко Василев - Кръвта също отнесоха наказания от Пернишкия окръжен съд. Те бяха осъдени за притежание, съхранение и разпространение на дрога, както и за организиране и участие в престъпна група. Кръстьо Кръстев- Кръстето, Бойко Славчев и Димитър Гиздов бяха осъдени задочно, тъй като първите двама са в неизвестност от май 2007 г., а третият изчезна без следа през септември същата година.
Магистратите наложиха на Кръстьо Кръстев и на Бойко Славчев по пет години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване и глоба от по 20 000 лева. Третият липсващ Димитър Гиздов бе осъден на две години условно с петгодишен изпитателен срок. На него съдът не наложи глоба, тъй като е съдействал по време на разследването на дейността на престъпната група.
Слуховете за липсата на Гиздов са твърде противоречиви. Според едни той отдавна е зад граница - още след участието му в обира на инкасото от Техномаркет в Божурище през февруари 2007 година. А песимистичните коментари за него твърдят, че го е застигнал
куршум заради това, че е изпял на разследващите някои неща за бандата
За Кръстьо Кръстев и Бойко Славчев отдавна се говори, че след като са пуснати от ареста през май 2007 г., са били екзекутирани, за да не говорят.
През март миналата година Пернишкият окръжен съд одобри споразуменията между петима наркодилъри от групата на Райко Кръвта и Окръжната прокуратура. На Александър Недялков бе наложено наказание от две и половина години лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок и шест месеца пробация. Бисер Димитров- Бизона получи шестмесечна ефективна присъда при първоначален общ режим на изтърпяване и 1000 лв. глоба. Съдът зачете предварителното му задържане под стража за времето от 17 януари до 28 юни 2007 година. Десислав Иванов получи две и половина години с четиригодишен изпитателен срок, Мартин Жечков - една и половина години с тригодишен изпитателен срок, Борислав Михайлов- Кюлумчето - две години с тригодишен изпитателен срок, и Станислав Стефанов - 6 месеца условно с тригодишен изпитателен срок.
Единственият от десетимата обвиняеми от групата на Райко Кръвта, явили се в съда, който не сключи споразумение, бе Радостин Седефчов-Шемета. За ината си той получи наказание лишаване от свобода за две години, с петгодишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева. Съдът остави в сила мерките за неотклонение задържане под стража за Кръстев, Славчев и Гиздов и парична гаранция от 5000 лв. за Седефчов.
Докато се намираше под гаранция, Седефчов се замеси в пореден нарко-скандал
Зависим от дрогата перничанин загина, след като си купил дрога от намиращия се под гаранция дилър. Той можеше да бъде спасен, ако събратята му се бяха обадили в Бърза помощ. Седефчов обаче не им позволил да я повикат и момчето умря пред очите им в района на спирка Метал в Перник.
Групата на Райко Кръвта бе разбита при акция на антимафиоти на 17 януари 2007 г., а престъпната дейност на Кръстьо Кръстев-Кръстето, Бойко Славчев, Александър Недялков, Бисер Димитров-Бизона, Десислав Иванов, Мартин Жечков, Станислав Стефанов, Димитър Гиздов, Борислав Николов и Радостин Седефчов е документирана подробно от началото на 2006 г. до началото на 2007 година. Десетимата бяха обвинени за девет случая за разпространение на дрога, в два от тях става дума за притежание на наркотични вещества. Групата е разпространявала наркотици в квартал Изток. При извършените обиски на домовете на задържаните през януари 2007 г. са открити 21 дози хероин, 65 таблетки амфетамин, 78 пликчета с по 2 г марихуана, 300 г канабис, мобилни телефони, стоп-палка, листчета и тефтери със счетоводство от продажбата на наркотици и 18 хиляди лева.
Всички от групата са с дълги криминални досиета далеч преди задържането им. Петима са осъждани за кражби, за телесни повреди, за разпространение на наркотици и интелектуално пиратство. Заради чистия състав на наркотиците много столичани идвали в Перник, за да си купят хероин от местните пласьори. Дневно групата е продавала по около 200 дози на цена по 10 лева. Съдържанието на диацетилморфин в хероина е било около 45-51%, поясниха от полицията. Месечно групата е пласирала почти по 1 килограм от дрогата, а годишно около 11-12 килограма.
Дилърите изкарвали около 1.5 млн. лв. годишно от пласмент на дрога,
а чистата им печалба възлизалата на 900 000 лв.
Пласьорите са взимали заплати от 1600-2000 лева. Тарторите на групата пък си деляли около 800 хил. лв. на година. Цената на един килограм хероин на едро е 10 хил. евро, съобщиха тогава от областната дирекция на МВР в Перник. По-големите заявки за дрога се правели по ИНТЕРНЕТ. Малките дози за по 10 лв. се поръчвали по мобилни телефони. Наркопласьорите се договаряли с купувача, но не носели дрогата у себе си. Те поставяли пакетчетата в тайници в близост до мястото, на което е уговорена срещата. След заплащането на поръчаните дози дилърите показвали на купувача къде е наркотикът и той сам си го взимал.
Паралелно с дилърите от квартал Изток антимафиотите разбиха и конкурентната на Райко група за разпространение на дрога, действаща в центъра на Перник. Пред съда бяха изправени ръководителят на групата Росен Ефремов, Елтимир Евтимов, Пламен Любомиров, Тодор Славенков, Стамен Огнянов, Пламен Чолев и Панайот Иванов. Спецченгетата наблюдавали и документирали дейността им от август 2006 година. Обвинението срещу седморката за девет конкретни случая бе по чл.321 и чл.354 от НК - за организирана престъпна група и разпространение на наркотици.
Шестима от обвиняемите се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата.
Продължава само делото срещу главатаря
- Росен Ефремов, който отказва да признае вината си. Бандата на Росен Ефремов се славеше с изключителната си жестокост, за да се наложи и развие пазара на дрога, главно на хероин, в централната градска зона на Перник. В полицията има информация за пребити младежи, които са успели да се преборят със зависимостта, за да бъдат принудени отново да посегнат към дрогата, съобщи тогава комисар Димитър Шереметев, директор на ОД на МВР в Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във