Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Последно: БОРКОР тръгва от лятото

Митичният Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) продължава да битува в обществените коментари в бъдеще време. Последната информация за центъра също визира някакви събития далеч напред. Което потвърждава известният вече факт, че звеното все още не е готово за реална работа.


Според временно изпълняващата длъжността директор на БОРКОР Елеонора Николова, едва от 1 юли тази година Министерският съвет ще разполага с една действаща и ефективна структура. Засега обаче центърът все още е на ниво проект, над който се работи усилено.


Справките показват, че в сметките на центъра за първи път са преведени пари с решение на Министерския съвет от 17 юни 2011 година. Два месеца по-късно БОРКОР е настанен в собствена сграда. Тогава стартират обществените поръчки за набавяне на хардуер, за изграждане на центъра, за разработване на концепциите и следващите ги софтуерни решения.


Вече е приключила теоретичната подготовка на първата група анализатори, предстои привличането и обучението на втора група от 30 специалисти. По план от 1 юли те вече трябва да са заели местата си зад работните терминали в центъра.


Вече е определена и първата им задача - изработване на интервенционна система от мерки в областта на обществените поръчки. Задачата е формулирана от Консултативния съвет към БОРКОР, в който влизат всички министри, представители на МВР, на съдебната власт и Сметната палата. Предвижда се до края на тази година пакетът от мерки да е готов, а крайната цел в изпълнението на първата задача е да се разработи система на електронни обществени поръчки. Идеята е да се ограничат максимално субективизмът и корупционните мераци, които сега задушават сферата на обществените поръчки.


БОРКОР-ци подготвят каскада от комерсиални софтуерни продукти, както и специално разработени за нуждите на проекта, които ще улеснят служителите в процеса на процеса на анализа. С тяхна помощ центърът ще открива системните грешки, допускани от администрацията, включително и от общинските администрации. Според метода БОРКОР впоследствие ще се изготвя комплекс от мерки, които да се прилагат на всички нива - законодателство, подзаконови актове, стандарти на поведение, установени практики, негативни личностни проявления. Експертите от центъра разкриват, че първата група обучени служители вече са усвоили основите на няколко типа анализ и в момента упражняват наученото в сферата на обществените поръчки.


Центърът определено не се радва на популярност сред данъкоплатците. Дори и самият премиер Бойко Борисов не скри разочарованието си от неефективната работа на БОРКОР. А държавата вече харчи милиони за центъра. В края на миналата година при цялата мизерия Министерският съвет откъсна няколко милиона лева - само и само центърът да тръгне с пълна газ. През 2012 г. спецзвеното разполага с близо 5 млн. лв. бюджет, от които 3.2 млн. са за развиване на основна дейност. Отделно от тези пари през годината службата трябва да получи и един милион за инвестиции в сграда и компютри. Планираше се още през 2013 и 2014 г. БОРКОР да получава ежегодно по още 500 000 лв. за инвестиции. Общият му бюджет до края 2014 г. е в размер на 13.5 млн. лева.


В края на миналата година скандал предизвика информацията за сумата, определена за заплати на персонала. Оказа се, че има разминаване в оповестените цифри за средната заплата в размер на 621.08 лв и реалното заплащане. Официално бе обявено, че бюджетът за заплати е 579 000 лв, но сметките според предвидената средна заплата показаха, че всъщност перото за възнаграждения трябва да е около 300 000 лева. Ръководството на БОРКОР беше заподозряно, че отделя пари за бонуси, което във време на криза си е чист цинизъм. На фона на негативния обществен отзвук в средата на декември 2011 г. ръководството на центъра се закани да се оплаче в комисията по журналистическа етика. Поводът бе появата на журналистически материал в информационна агенция, озаглавен: БОРКОР не заработи и тази година. Според центъра писанията са интерпретирани тенденциозно и внушават изводи, които по никакъв начин не произтичат от тях. Истинската причина за тази реакция на ръководството на центъра бе, че са публикувани данни за заплатите и бонусите в БОРКОР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във