Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Посмъртно

Да запалим свещ за смъртта на българското правосъдие! Този призив във Фейсбук отправиха през седмицата неизвестни почитатели на социалната мрежа.
Мотивите: заради Красьо Черния и делата Стависки и Соло, заради безпринципните назначения на правителството във ВСС, за липсата на присъди по коeто и да е от знаковите дела, заради всички неосъдени политици, заради докладите на ЕК за напредъка в правосъдната система, заради грамите на Уикилийкс... Осмеляваме се да добавим - и заради всички знайни и незнайни български граждани, съсипали живота си в неравната битка със съдебната мафия.
Фейсбук активистите твърдят, че липсата на ред в държавата е нетърпима. Морал също няма - съдим по отхвърления от магистратите иск на Мануела Горсова срещу застрахователната компания на Максим Стависки. Вместо да бъде обезщетено, осакатеното момиче бе осъдено да заплати на Ставийски и на застрахователя му близо 21 000 лв. съдебни разходи.
Със свещ обаче няма да стане. Пък и българското правосъдие не е мъртво. То е живо, но работи на пълни обороти против гражданите. Резултатите от разрушителната му дейност са ужасяващи. Потвърди го в петък и гостуващият у нас председател на Европейския съд по правата на човека Жан-Пол Коста: съдът в Страсбург е затрупан с дела срещу България, те надхвърлят с много средния брой за Европа.
Без ефикасно правосъдие правата са илюзорни, заяви Коста. И подчерта, че съдиите трябва да са независими. Но не както го разбират нашите - никой да не им търси сметка. Независимостта, според Коста, е безпристрастно, публично и прозрачно правосъдие пред погледите на гражданите. Няма ли го, значи е време за заупокойно песнопение!

Facebook logo
Бъдете с нас и във