Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Постоянен арест и екстрадиция за шокираните

Столичните апелативни съдии оставиха в четвъртък (14 юли) зад решетките общо 21 души, задържани по време на спецоперацията Шок. Те са обвинени за участие в трансгранична банда за фалшифициране на банкови карти, за източване на чужди сметки и за компютърни престъпления. В ареста остават и Милен Иванов и Михаил Стоянов, които са сред лидерите на групата. Мотивът на апелативните магистрати за мярката срещу 21-мата е, че срещу всички тях има издадени европейски заповеди за задържане.
Междувременно в четвъртък (14 юли) Софийският градски съд пусна други двама от задържаните под гаранция. Прокуратурата обаче протестира и съдът ще трябва да реши дали не трябва да ги върне в ареста. Стана известно също, че седем от измамниците ще бъдат екстрадирани в Италия. Това решиха няколко състава на Софийския градски съд, които в четвъртък гледаха на конвейер преписките. Двама от обвиняемите - Александър Попов и Александър Мирчев, сами са поискали да бъдат изпратени в Италия. Сред тези, които ще бъдат изпратени там, е и соченият за един от основните лидери на организацията - Димитър Славчев (Нощния), с чиито прякор спецслужбите са назовали и цялата група. Екстрадиция бе постановена и за бизнесмена Хамид Хамид, чието куче бе убито при операцията от служителите на МВР.
Съдът отложи за понеделник заседанието срещу Евгени Симеонов, който се отказа от защитата си, тъй като не бил доволен от адвокатите. Пред СГС Симеонов заяви, че е политически заложник и никой до момента не му е представил доказателства за извършени от него престъпления. Съдиите предупредиха Симеонов, че ако до понеделник не си намери други адвокати, ще му бъде назначен служебен защитник.
Определенията на съда могат да се обжалват пред апелативната инстанция.
При мащабната операция, която се осъществи под координацията на Европол и Сикрет сървиз, бяха задържани общо 57 души, от които 45 - в България, 10 - в страни от Европейския съюз, и двама - в Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във