Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОСТОЯНЕН АРЕСТ ЗА ХУЛИГАНИНА КУЙОВИЧ И РОДАТА МУ

Сръбският мафиот Будимир Куйович, заради когото земетръс от 7 степен по Рихтер продължава да друса МВР, остава в ареста. Това реши в четвъртък (10 януари) Пловдивският апелативен съд, който потвърди мярката за неотклонение задържане под стража, взета от Старозагорския окръжен съд. Срещу Куйович са повдигнати три обвинения - по чл.321, ал.3 за организирана престъпна група, по чл.242, ал.4 (контрабанда на дрога) и по чл.354 а, ал. 2 от Наказателния кодекс (съхранение и разпространение на наркотици).
Апелативните съдии посочиха, че от събраните по делото доказателства в предходната инстанция е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянията. Съдът прецени, че съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, тъй като вече е осъждан от Свиленградския районен съд в началото на 2007 г. за незаконно влизане в страната и ползване на неистински документ за самоличност с влязла в сила присъда.
Преди окончателното решение на Пловдивския апелативен съд стана ясно, че освен по тези три обвинения наркобосът ще бъде изправен на подсъдимата скамейка и заради хулиганските си прояви. Районният прокурор на Стара Загора Константин Тачев съобщи на репотрер на Параграф 22, че срещу Куйович е образувано и досъдебно производство за хулиганство. Повод за това е поведението на мафиота в старозагорската съдебна палата на 1 януари, когато му бе взета мярка за неотклонение задържане под стража. Тогава Куйович показа на чакащите пред залата журналисти среден пръст и се обърна към тях с неприлични думи.
Твърде е възможно сръбският наркобос да си докара и още едно съдебно дело. Защото при ареста му на паркинг в Пловдив той оказа яростна съпротива и нарани в ръката антимафиот от сектор Борба с организираната престъпност към Областна дирекция Полиция в Пловдив. Очаква се прокуратурата да образува досъдебно производство по чл.131, ал.1 от НК за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице.
Освен сръбския наркобос за постоянно в ареста се оказа и негов роднина. Окръжният съд в Стара Загора потвърди на 9 януари мярката задържане под стража на 19-годишния Сенад Муса Шачирович, който бил открит в едно от жилищата на престъпната група при обиск. Момчето признало, че е роднина на Будимир. Предполага се, че младежът е бил нещо като диспечер на групата на батко му Будимир. Той е стоял в едно от жилищата, разполагал е с няколко телефона и е приемал поръчки за наркотиците, които после разделял с останалите.
Изяснено е, че Сенад е влязъл нелегално в България и ползва лична карта, издадена от българска паспортна служба. Той ще отговаря за незаконно преминаване през границата - чл. 277 от НК. Разследва се и как той се е сдобил с български документ за самоличност, според който Шачирович е от Хасково. Извършва се и пълна проверка на самоличността на Муса чрез съдебни поръчки в чужбина.
Междувременно облаците около главата на непослушното разградско ченге Тодор Димов съвсем се сгъстиха. В сряда (9 януари) главният прокурор Борис Велчев съобщи, че на 8 януари е бил образувана проверка по сигнала на и.д. главния секретар на МВР Валентин Петров по повод на изявлението на бившия заместник-директор на ОДП - Разград. Проверката е образувана в Софийската военноокръжна прокуратура. Втора проверка във Варненската военноокръжна прокуратура е образувана във връзка с издаването на фалшивия паспорт на Куйович. Велчев уточни, че на 8 януари там вече е пристигнала преписката от инспектората на МВР за тескерето-менте.
По повод твърденията на Димов за корупция сред висшите ешелони на МВР Велчев коментира: Това, което се говори по телевизора, изобщо няма да ни помогне. Аз съм привлечен от една еретична идея - когато един офицер от МВР знае, че друг офицер от МВР извършва нещо нередно, да не чака да го уволнят, за да отиде в медиите да го каже, а да отиде във военната прокуратура.
Още един удар понесе бившият заместник-шеф на ОДП-Разград. Директорът на областната дирекция комисар Кръстьо Сотиров обясни на специална пресконференция, че не е давал съгласие за издаване на неистински български документ за самоличност на Будимир Куйович. Той бил запознат от Тодор Димов с конкретната оперативна разработка на ОДП, но категорично отказал да разреши издаването на документа. Според него това е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.
Още за случая Будимир Куйович - на стр. 4 и 5

U/параграф/фото/брой - КУЙОВИЧ-ПРОКУРОР

КАРЕ
НОВИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ
Кабинетът предложи в четвъртък (10 януари) на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването на главен комисар Валентин Петров за главен секретар на МВР. Той е роден на 15 юни 1959 г. в гр. Етрополе, завършил е висше образование в Пловдивския университет Паисий Хилендарски, специалност физика. Назначен е в МВР през 1985 г. като разузнавач по криминална линия в РУ-Етрополе. Работил е в полицията в Асеновград, Пловдив, бил е директор на НСБОП. Ръководи Национална служба Полиция от 2005 година. Има специализации в България и в чужбина, награждаван е многократно с отличия на МВР.

С друго решение кабинетът предложи комисар Веселин Маринов Петров, директор на ОДП-Варна, за длъжността директор на Национална служба Полиция. Той е роден на 17 май 1955 г. в София. Завършил е Техническия университет, в МВР е на работа от 1984 г. като разузнавач във Второ РПУ- София. Преминава през различни длъжности в СДВР. През декември 1998 г. е назначен за директор на РДВР-Сливен, от 2000 г. ръководи РДВР-Варна. Награждаван е с различни отличия на МВР.

Министерският съвет определи и двамата заместник-председатели на Държавна агенция Национална сигурност - Иван Драшков и Николай Николов. Те ще заемат новите си длъжности за срок от пет години след издаване на указ от президента за освобождаване от досегашните им постове.
Иван Драшков е роден на 29 април 1956 г. в Ловеч. Завършва право в СУ Св. Климент Охридски. В системата на министерството е от 1986 г., заемал е различни длъжности в НСС. През лятото на 1992 г. е освободен от служба по негово желание. През 1993 г. отново е назначен в НСС. От ноември 1999 г. е заместник-директор на службата. От 2007 г. е директор на НСС и главен комисар. Награждаван е многократно за високи служебни резултати.

Николай Николов е роден на 10 януари 1958 г. в София. Завършил е висше военно училище Васил Левски, специалност Мотострелкови войски и УНСС, специалност Икономика на сигурността и отбраната. На работа във военното контраразузнаване е от август 1977 г., като преминава през различни длъжности - до заместник-директор на службата. За директор на Служба Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване е назначен през 2007 г. и е удостоен със званието бригаден генерал. Награждаван е многократно за работата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във