Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОТАЙНОСТИТЕ НА СОФИЙСКИТЕ ГРОБИЩА

Въпреки древното правило За мъртвите - добро или нищо, в Централните софийски гробища паметта на покойниците не получава нищо добро.
Появи се и пусна дълбоки корени ужасяваща гробарска мафия, съставена предимно от роми. Те организират набези в гробищните парцели и задигат всичко, което може отново да се продаде: мраморни надгробни плочи (които допълнително се шлайфат и изнасят повторно на пазара), месингови, медни и мраморни вази за цветя, ветроупорни фенери от ковано желязо, всякакви метални букви от надгробни паметници, декоративни метални елементи, ограждения на стари гробове, облицовани плоскости и надгробни кръстове от скъпи материали.
Най-засегнати са стените, където се полагат урните, по простата причина, че изработените детайли (плочи, букви, урни) са със значително по-малки размери, лесно се демонтират и изнасят. Изключение правят само VIP-парцелът и колумбариумът в него, тъй като са разположени непосредствено зад крематориума, в близост са административната постройка и паркинга за погребални коли и постоянно има присъствие на служители.
Ромските групи, подвизаващи се в софийските гробища (Централни, Малашевски, Драгалевски и тези в Бакърена фабрика), редовно плячкосват цветята от гробовете и ги препродават. Такива букети втора употреба се предлагат в изобилие всеки Божи ден на спирката на площад Лъвов мост.
Територията на софийския Централен гробищен парк е своеобразна пиаца на всевъзможни майстори каменоделци, в повечето случаи - доста измислени, които предлагат на всеки опечален услуги за изработка и ремонт на паметници, надгробни плочи, постаменти и други от този род. Освен тези услуги самозваните специалисти предлагат срещу немалки суми и грижи за гробните места - почистване, поддържане, заравняване и т.н.
Няма начин гробищната управа и общинската фирма Егида, охраняваща сега парка (а преди нея и фирма Викинг), да не са запознати с набезите и безобразията в страната на сенките. Ръководството на общинското предприятие Гробищни паркове - София, обаче сякаш не се впечатлява от този таен живот. И от множеството слухове за т.нар. гробарска мафия, която цеди пари от живи и умрели и по всяка вероятност е пуснала пипала и в тукашната администрация. Иначе няма обяснение как например в пренаселените и пукащи по шевовете Централни софийски гробища никнат (освен във VIP-парцела) новозакупени гробни места с изградени суперлуксозни паметници? Отговорът е много прост - срещу сериозна сума финикийски знаци. Запознати коментират, че цената на нов гроб (в зависимост от мястото) варира от 5000 до 7000 евро. Отсича се в края на дадена алея едно дърво и новият дом за поредния капризен мъртвец е готов! Или пък друг номер - изравят се костите от стари, запустели, непотърсени повече от 4-5 десетилетия гробове и така подготвените могили гостоприемно чакат новите си вечни обитатели срещу дебела пачка.
Оставените в края на гробищните алеи (те са предвидени по план) тревни площи (със и без дървета) постепенно се изпълват с различни по размери гробове - нормални и маломерни - с положени в тях урни. Всичко това няма начин да е станало, без да е била броена суха пара.
За капак жилища в страната на сенките и най-вече гробове в Централните софийски гробища вече могат да се осигурят и чрез ИНТЕРНЕТ, а цените се определят след договаряне.
Когато се наложи ново отваряне на стар гроб, семейството на покойника е подложено на допълнителни изпитания и неприятности. Гробищната администрация иска да бъде представено удостоверение за родствени връзки с починалия. Започва истинско ходене по мъките и висене по безкрайните опашки на различни общини не само в столицата, но и в провинцията. Процедурата е доста мудна, тягостна, изнервяща и цели роднината да се откаже от гробното място и да предпочете кремацията. Ако пък не успее да осигури нужните документи, гробът веднага влиза в т.нар. резервен фонд и при удобен момент се предлага за вечно жилище на някой гръмнат бизнесмен или бос на силова групировка.
Далаверата в Централните софийски гробища е яка, тъй като напливът за гробни места в тях е огромен и никога не е секвал. Дори уреждането във VIP-парцела (обозначен като №1) и предназначен само за миропомазани никак не е лесна работа. Необходимо е сериозно лобиране от високо място.
Несправедливостта освен в живота продължава да вирее за съжаление и на територията, отредена за мъртвите. Набиват се на очи суперлуксозните паметници и надгробни плочи, изработени от скъп африкански черен мрамор. Дори и в света на покойниците не всички са равни, богоизбрани се представят в скъпи махагонови ковчези, с подобаващи за ранга им екстри, положени в специални випаджийски гробове или луксозни колумбарийни стени. Дори кремирането им става по-бързо, само за десетина-петнадесет дни, докато обикновените простосмъртни чакат за тази траурна процедура цели 40 дни...
Поради влажността и гъстата растителност в Централния гробищен парк на столицата яко жилят комари - тук гъмжи от тях дори в средата на есента. Но ако за тяхното изтребление има някаква надежда, оправия с гробарската мафия явно няма. Мъртвите прииждат, а мъката на живите й гарантира вечен бизнес...

Facebook logo
Бъдете с нас и във