Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОТНИКЪТ ИЗЛЕЗЕ НА БЯЛ СВЯТ, ИСТИНАТА - ОЩЕ НЕ

Ако хората обикновено си вадят кирливите ризи един на друг, то по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева съдията буквално извади кирливия потник на един от подсъдимите - Орлин Аврамов. Станалото легендарно доказателство - потник с отпечатъци от кръвта на жертвата, бе показано по време на поредното заседанието по делото в сряда (21 ноември) и стана повод за нови спорове.
За да стане ясно обаче, защо долното бельо на Аврамов е от изключително значение в процеса, ще трябва да се върнем към историята около убийството и разследването на престъплението.
Както вече е известно, Надежда Георгиева бе намерена мъртва на 28 февруари 2000 г. в дома си в София. Уточнено е, че тя е била съсечена десет пъти със сатър два дни по-рано.
За убийството й са обвинени трима души - Орлин Аврамов, един от собствениците на ямболската винарна Стара изба ООД, Димитринка Калайджиева (бивша секретарка на вече покойния прокурор Николай Колев) и нейният съпруг Пламен Калайджиев. Димитринка обаче е съдена задочно, тъй като е в чужбина. Твърди се, че тримата са убили адвокатката след пиянски скандал.
Разследването върви бавно, докато през лятото на 2001 г. при обиск в дома на Орлин Аврамов разследващите се натъкват на нещо важно - в пералнята те намират потник на Аврамов, върху който е открито малко кърваво петно. ДНК-експертизата показва, че кръвта е на Надежда Георгиева. Никой така и не пожела да сподели тогава по какъв начин въпросното бельо се появи на бял свят цяла година след убийството. Остана без отговор и въпросът защо поемните лица, присъствали на обиска, не са видели този потник, нито пък са видели как разследващите органи го вадят от пералнята. Но именно кървавото петно позволява на следствието и прокуратурата да очертаят престъпната схема и да повдигнат обвинения срещу споменатите като главни действащи лица.
Та, в сряда въпросният потник най-сетне видя бял свят. Съдебният състав разпита експерти от Центъра по съдебна медицина, които заявиха, че вероятността върху него да е кръвта на убитата е 93.78 процента. Освен това те са установили, че потта по бельото е на подсъдимия Аврамов.
Защитата на подсъдимите не остави така нещата и оспори основното доказателство на прокуратурата. Според адвокатите потникът с кървавите петна не може да се сметне за 100-процентова гаранция, че Аврамов е убиецът, защото е съмнителен начинът, по който е намерен. Защитата припомни, че той е открит година след убийството на Надежда Георгиева.
Освен това адвокатите посочиха, че експертизата на кръвта е направена година и половина след като бельото е иззето от пералнята на подсъдимия. Резултатите от експертизата се базират само на един от възможните шест маркера за разпознаване на ДНК. А и изтеклото времето и средата могат да повлияят на пробите, понеже ДНК започва да се разпада, казаха адвокатите пред съда. Заради това те поискаха магистратите да не приемат изследването като доказателство. Но председателят на състава Владимир Астарджиев не уважи молбата.
На една от почивките по делото подсъдимият Орлин Аврамов заяви пред медиите: Потта по дрехата е моя, защото по време на ареста полицаи ме накараха да я обличам няколко пъти.
Данни от друга експертиза също бяха огласени в сряда по време на заседанието. Съдът изслуша вещи лица, които са подложили на детектора на лъжата Орлин Аврамов. Полиграфът показал, че подсъдимият не е бил в апартамента на Надежда Георгиева по време на убийството й.
За сметка на това обаче Димитринка Калайджиева пък може да се номинира за Аскеер за театрално изпълнение, тъй като полиграфската експертиза надушила хистерични реакции. Тук е мястото да уточним, че тя е била разпитана в качеството си на свидетел по време на досъдебното производство. Преди обаче да стане основен заподозрян, Димитринка напуснала България.
Та, детекторът на лъжата уличил подсъдимата във фалшиво изживяване на събитията, за които разказва. Магистрати предполагат, че именно резултатите от полиграфа са причината Калайджиева да избяга в чужбина.
Преди заседанието да приключи в съдебна зала бяха докарани шест чувала с доказателства, сред които имаше и няколко сатъра. Но какво ще стане с тях, ще се разбере на 11 март, за когато бе отложено делото. Очаква се тогава петчленният съдийски състав да прочете и присъдите.
Таня Калинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във