Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОТЪНАХА И ЕВРОПАРИТЕ ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ?

Страстите около Висшия съдебен съвет съвсем се нажежиха. През изминалата седмица членовете на ВСС проведоха заседания в три поредни дни, белязани с емоции и скандали.
На заседанието във вторник (15 юли) на крака в съвета дойдоха Меглена Плугчиева и вътрешният министър Михаил Миков. И докато Миков поостана само за около пет минути, вицепремиерът се заседя до края на сбирката, за да съобщи някои доста тревожни данни за усвояването на отпуснати средства по ФАР за правосъдието.
По думите на Плугчиева са усвоени само 10 млн. от отпуснатите общо 152 млн. евро по четиригодишната финансова програма, която завършва в края на годината. Заради това в последния момент ще трябва да се спасяват най-важните проекти на правосъдието: единната регистърна система, системата за управление на делата, електронната система за свидетелствата за съдимост и тази за управление на документооборота.
Средствата за информационни технологии не се използват по предназначение. Това е тъжната истина. Мисля, че това се дължи на липсата на качествен административен капацитет, комуникация между институциите и понякога на липсата на политическа воля, заяви Плугчиева.
Правосъдният министър Миглена Тачева отбеляза, че с 500 лв. заплата няма как да привлечем качествени административни служители.
След Тачева думата отново взе вицепремиерът, за да се обърне към членовете на съвета:Аз обаче поемам риска и отговорността да разговарям с членовете на комисията за удължаване на срока за изпълнение на проектите, след като ми предложите пълна и аргументирана обосновка защо не се усвояват парите по предназначение, отсече Плугчиева.
След това тя строго уточни, че е хубаво да се направи една ревизия и да се види къде отиват средствата и какво се прави с кашоните с компютри, купени с част от парите.
Заради тези неуредици трябва да се изберат най-важните проекти за съдебната власт, които правителството ще направи опит да спаси. Ако това стане, ще се провалят останалите, като например този по линия на ФАР за купуване на хардуер и софтуер за подпомагане на жертвите на престъпления.
Като попарени си тръгнаха членовете на ВСС от заседанието, без да стане ясно дали ще има ревизия и аргументиран отговор какво се случва с останалите неусвоени 142 млн. евро.
На следващия ден емоциите отново бяха приповдигнати. Поводът този път отново бяха оценките на магистратите, кандидати за места в двете върховни съдилища и прокуратури и в Националната следствена служба.
Шефът на Инспектората към ВСС Анна Караиванова обърна внимание на сигнал срещу следователя от Бургас Стефан Димитров, според който магистратът е допуснал сериозни нарушения при разследване за двойно убийство на пътя, в което е замесен футболният бос Ивайло Дражев.
Както Параграф 22 писа на 31 юли 1998 г., между Черноморец и Атия Дражев се вряза пиян с личното си Волво в идващ насреща Мерцедес с великотърновска регистрация. При жестокия удар на място загинаха двама души, пътуващи в немското возило - 40-годишният Димитър Кехайов от Велико Търново, а след 10-дневна кома в болницата почина и 20-годишната Румяна Димитрова от Горна Оряховица. А майката на Румяна - Верка, пътувала също в Мерцедес-а, остана инвалид за цял живот.
Още от самото си начало разследването на този трагичен случай повлече крак. Основната причина то да се замотае и проточи беше доста заплетена фактология и фалшиви очевидци на инцидента.
В колата, която ни блъсна и уби детето ми, имаше само един мъж. Аз бях тежко ранена, но в съзнание и помня всичко от този ден, твърди пред следователя пострадалата Верка. Никой обаче не обръща внимание на думите й.
Показанията на жената, загубила детето си в пътната касапница, съвсем се обезсилват, след като тя сключва споразумение със самия Дражев. Според документа почернената майка се отказва от претенциите си срещу него срещу сумата от 20 000 лева. Сделката е изповядана и пред великотърновски нотариус.
Според заключенията на следователя Стефан Димитров виновен за смърта на Румяна и Димитър е не собственикът на волвото, а... турският шофьор Ниавзи Афчеоглу, карал колата на Дражев във фаталната нощ. С такива изводи делото влезе в архива до 2003 г., когато папките бяха изтупани от прахта, а случаят възложен на нов разследващ екип. Повдигнато бе обвинение, но този път срещу Ивайло Дражев, а процесът срещу него започва повторно през 2005 година.
Тогава стана ясно, че в действителност турчинът има свой клонинг. Истинският Афчеоглу е с двойно гражданство - българско и турско, родом е от Русе. По време на катастрофата обаче той се е намирал не на пътя между Черноморец и Атия, а... в Истанбул. При повторното разследване мъжът смаяно разпознава копието на личната си карта, която е изгубил при едно от редките си идвания в страната през 1997 г., близо година преди инцидента. Не познавам Дражев, не съм участвал никога в бизнес заедно с него, категоричен е турчинът.
На заседанието в сряда (16 юли) съдебен инспектор №1 Анна Караиванова съобщи, че според сигнала до Инспектората следователят не си е направил труда да провери дали наистина след катастрофата турчинът е бил прегледан в близка болница и часове по-късно е потеглил към Турция, както твърдял фалшивият Афчеоглу.
Справка на тогавашната РДВР-Бургас показала, че уж разпитаният турчин изобщо не е напускал пределите на страната. Следователно Стефан Димитров е съставил фалшив протокол за разпит.
Самият следовател присъства на заседанието на ВСС и пожела да се защити. Според версията му той отишъл в болницата, където бил настанен Дражев и го разпитал непосредствено, след като му била направена операция:Каквото ми е говорел, това съм записал. Впоследствие се яви упълномощен от него адвокат, който ми каза, че колата е карана от негов приятел. Доведе ми свидетел, който предостави турска лична карта, и го разпитах. Прочете протокола, разписа се и си тръгна, заяви следователят.
Никой от присъстващите висши магистрати обаче не попита Димитров защо не е привикал за разпит въпросния адвокат, който е довел злополучния свидетел.
Според Стефан Димитров сигналът срещу него бил заради стара вражда с апелативния прокурор на Бургас. Тя била породена от разследване на Димитров, в което настъпил нечии финансови интереси, и това не се харесало на обвинителя.
По думите на следователя апелативният прокурор дори му казал, че няма да му остане длъжен и може да забавял, но не забравял.
След пламенната защитна реч на следователя единственият представител на следствието във Висшия съдебен съвет Пламен Стоилов удари едно рамо на Димитров:В последните седмици получаваме целенасочени сигнали срещу наши колеги. Това, че срещу него се води проверка, не значи, че трябва да се намалява оценката за неговата работа. Трябва да се съобразяваме само с приключили проверки и ясни констатации, каза Стоилов.
Веднага след него бившият шеф на Софийския районен съд Иван Колев поиска да се прегласува оценката му, която е добра, и тя да стане възможно най-високата - много добра. Твърдо срещу това искане се възпротиви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.
Гласуване все пак се проведе. С 12 гласа против, 11 за и двама въздържали се членовете на съвета оставиха Стефан Димитров с оценка добра. Което ще попречи на мерака му да се прехвърли от Бургас директно в Националната следствена служба. И толкоз...

Facebook logo
Бъдете с нас и във